Skocz do zawartości

rynr

Użytkownik
  • Zawartość

    326
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

15

O rynr

  • Tytuł
    Rezydent FORUM
  • Urodziny 01.01.2000

Kontakt

  • Strona WWW
    http://

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Rybnik

Ostatnie wizyty

3222 wyświetleń profilu
  1. jeszcze jest taki bill:https://www.govtrack.us/congress/bills/115/hr4796 jednak ani jeden ani drugi jak na razie nie jest nawet bliski głosowania
  2. https://www.govtrack.us/congress/bills/115/hr4873/text tutaj projekt ustawy na potwierdzenie słów kzielu
  3. Dodam jeszcze jaką miałem rozmowę w konsulacie w środe: Wszedłem na 11:15 - byłem ostatni. Ubiegałem się o B1 - firma wysyła mnie by nadzorować rozruch maszyn. Pytania: - Dokąd dokładnie - w jakim celu - na jak długo - o moich poprzednich wyjazdach do usa Konsul opieczętował moje poprzednie wizy i przyznał nową. Po dostarczeniu paszportu okazało się, że otrzymałem B1 in lieu of H na rok.
  4. W waszym przypadku raczej macie spore szanse. Ważne żeby nie powiedzieć niczego głupiego . Do tego warto wziąć jakieś dokumenty potwierdzające, że macie poukładane życie w PL. Za każdym razem gdy ubiegam się o wizę mam przy sobie gruba teczkę papierów, którą wywalam na parapet przy okienku konsula. Jak dotąd nie byłem proszony o żadne dowody związków z Polską, ale jakoś jestem spokojniejszy, gdy wiem, że dobrze się przygotowałem.
  5. Byłem środe po wize B1 (after sales) - dostałem od firmy sporo papierów, ale konsul chciał tylko list od pracodawcy i mi go oddal po przeczytaniu. Powiedział że wiza zostala przyznana, ale mam wrazenie że konsulat jeszcze sie upomni o Purchase Order i kontrakt.. Rzeczywiście teraz trzeba czekać 3 dni na wydrukowanie wizy?
  6. I dlatego nie dostales wizy. Nie mam teraz czasu na wyjasnienia ale poszukaj na googlu o wizie b1 in lieu of H i ogolnie o b1 i o tym, jakie dokumenty sa potrzebne. Nawet na forum byl temat o b1 in lieu of H. Ps. Pamietaj, ze im wiecej papieru tym d.. czystsza.
  7. Moje pytanie jest takie: jakie miales dokumenty przy sobie na rozmowie i jakie pokazales?
  8. Myślę, że na wschodzie też znajdzie sie sporo rzeczy do zobaczenia - po prostu ja zdecydowałem żeby pojechać na zachód, bo z tamtym rejonie wiecej chciałem zobaczyc. Myśle, że kiedyś uda mi sie wybrać w podróż po wschodnim wybrzeżu. Proponuję zrobić listę miejsc, które najbardziej chcesz odwiedzić, nanieść na mapę i ocenić czy uda się to wszystko zobaczyć. Jeżeli DC jest najważniejszym punktem to NY jest blisko, wiec nie bedzie chyba problemem zahaczyć na dzien lub dwa. Sporo osób które podróżują po wschodzie stanów wybierają Florydę, Filadelfię, Niagarę, Chicago, Nowy Orlean, ale jeżeli chciałbyś to wszystko ogarnąć to wtedy trzeba się przygotować, że dużą cześć wakacji spędzisz w aucie.
  9. Moim zdaniem masz duże szanse. Oprocz NY to i tak będziesz potrzebował auta. 8k powinno starczyć na max 2 tygodnie, lepiej byłoby mieć jakąś rezerwę. Ja byłem tylko na zachodzie ale zobaczyłem tam prawie wszystko, co było do zobaczenia w wycinku chicago - seattle - san diego - oklahoma. Generalnie miasta są spoko, ale yellowstone i grand canyon przebija wiekszość rzeczy jakie można zobaczyć na świecie Z mojej perspektywy - LA nie warto, choć znam osoby, którym bardzo się podobało.
  10. Tutaj możesz sprawdzić status sprawy, prawdopodobnie bedzie Administrative Processing https://ceac.state.gov/ceacstattracker/status.aspx
  11. Jeśli kogoś interesuje temat to proponuję przejrzeć nowe propozycje ustaw - sa chyba dwie dot. likwidacji DV i dwie ogólne nt. imigracji. Natomiast z tego co pamiętam nie było nawet głosowania dot. żadnej z tych ustaw.
  12. dla każdej ambasady/konsulatu https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/wait-times.html
  13. Loteria Wizowa DV 2019

    Wymóg dobrej znajomości języka to przewaga dla ludzi z krajów, w których mówi się po angielsku. Np. w systemie kanadyjskim Skilled Worker byłby bardziej trafnie nazwany Highly educated and perfectly speaking worker. Edukacja i znajomość angielskiego są lepiej punktowane niż doświadczenie w pracy. Wymogiem koniecznym jest tylko 1 rok doświadczenia po 30h na tydzień w zawodzie, na który jest zapotrzebowanie.
  14. Loteria Wizowa DV 2019

    Już to kiedys pisałem - dla mnie loteria nie ma sensu kiedy szansa na wygraną jest taka jaka jest czyli około 1-2%. Po prostu nie można jej traktować poważnie.
  15. Loteria Wizowa DV 2019

    Tak, dokładnie tak ma być. Możesz o tym przeczytać w propozycji ustaw S.1720 i H.R.3775
×