loyd Napisano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2011 Witam, Chciałbym pojechać na wakacje do USA. O wizę się nie martwię i na 100 % ją dostanę - mam w Polsce dwa mieszkania, synka 4 miesięcznego, dobrą pracę (jestem prawnikiem - zdaję w tym roku egzamin radcowski), itp. Zatem nie opłaca mi się wogóle zostawać w USA bo miałbym tam gorzej niż w Polsce (nie mówiąc, że musiałbym pracować fizycznie). Chciałbym natomiast spytać Was, czy prawidłowo oszacowałem koszty takiej wycieczki (liczę dla siebie i żony). - bilet z Warszawy do Miami liniami BA - ~ 5000 zł (w dwie strony) - bilet z Miami do San Francisco - ~ 3000 zł (po przeliczeniu w dwie strony) - po 1500 usd na osobę - ~ 9000 zł, Plan miałbym taki: lądujemy z Miami, szukamy jakiegoś hotelu, pokręcimy się ze 2-3 dni (key west, park narodowy, przylądek canaveral, hulk coster w Orlando, itp.) i lecimy do San Francisco. Tu szukamy hotelu na 7 dni i: yellowstone, Las Vegas, Los Angeles, tama Hoovera, kanion kolorado. Potem wracamy do Miami i resztę czasu wolnego (~3 dni) leżymy na plaży i pijemy browary. Da się to zrobić w zakładamy budżecie ?
sly6 Napisano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2011 a teraz przekonaj Konsula o tym ze tego nie zrobisz,masz moze troche plusow ale to na 100% bedziesz wiedzial jak wyjdziesz z takiej rozmowy.. pamietaj ze mozesz byc zapytany kto zostanie z dzieckiem.. a co do oplat to 3000 zl za lot w USA to moze cos trafisz tanszego no ale moze.. jak nie bedziesz duzo pic na plazy oraz za duzo nie wydasz na pewne zabawy to taka kasa powinna starczyc wez pare dol wiecej jakby cos
loyd Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2011 Z małym zostaje moja mama (jego babcia). Zresztą - sram na konsula. Nie da mi wizy to trudno. Na USA świat się nie kończy. Pojadę do Chorwacji do Włoch albo w inne równie fajne miejsce. Co do 3000 za lot z Miami do SF to za dwie osoby. Mówisz, że jest możliwość znalezienia czegoś taniej ? Patrzyłem na United Airlines, American Airlines i wychodziło ~ 1500 zł za osobę w dwie strony. Co do backupu finansowego to mam kartę kredytową z limitem 20.000 zł więc jakby co to powinno starczyć.
sly6 Napisano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2011 Nie wiem jaka linia lotnicza bedziesz leciec do USA ale jak ta linia wspolparcuje z jakas linia lotnicza w USA to zapytaj sie tej linii lotniczej-biurze podrozy ile taki bilet laczony by kosztowal jakbys lecial dana linia lotnicza.. sa tanie linie lotnicze w USA wiec tam tez mozesz zobaczyc jak moze byc z lotem-chociaz w okresie wakacyjnym to moze byc nie wsolo ale warto zobaczyc takie jak to http://www.spirit.com//Default.aspx
loyd Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2011 Dzięki bardzo za rady. Do Miami lecimy British Airways (przynajmniej na dzisiaj mają najlepszą ofertę). Lot z linka który podałeś wynosi ~ 1300 usd za całość więc nawet drożej niż AA i UA (tak naprawdę to lecimy w dwie pary - ale wyliczenia podaję dla jednej).
sly6 Napisano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2011 podalem Ci linka jako przyklad a nie wszystkich linii lotniczych a BA wspolpracuje z takimi liniami w USA jak American Airlines http://www.oneworld.com/
kara_kc Napisano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2011 Witam,Chciałbym pojechać na wakacje do USA. O wizę się nie martwię i na 100 % ją dostanę - mam w Polsce dwa mieszkania, synka 4 miesięcznego, dobrą pracę (jestem prawnikiem - zdaję w tym roku egzamin radcowski), itp. Zatem nie opłaca mi się wogóle zostawać w USA bo miałbym tam gorzej niż w Polsce (nie mówiąc, że musiałbym pracować fizycznie). Chciałbym natomiast spytać Was, czy prawidłowo oszacowałem koszty takiej wycieczki (liczę dla siebie i żony). - bilet z Warszawy do Miami liniami BA - ~ 5000 zł (w dwie strony) - bilet z Miami do San Francisco - ~ 3000 zł (po przeliczeniu w dwie strony) - po 1500 usd na osobę - ~ 9000 zł, Plan miałbym taki: lądujemy z Miami, szukamy jakiegoś hotelu, pokręcimy się ze 2-3 dni (key west, park narodowy, przylądek canaveral, hulk coster w Orlando, itp.) i lecimy do San Francisco. Tu szukamy hotelu na 7 dni i: yellowstone, Las Vegas, Los Angeles, tama Hoovera, kanion kolorado. Potem wracamy do Miami i resztę czasu wolnego (~3 dni) leżymy na plaży i pijemy browary. Da się to zrobić w zakładamy budżecie ? to zalezy od hotelow - 14 dni $1500na osobe (wilczajac w to samochód) to tak na styk. jak będziecie spać w hotelach 6 i 8 (<$100 za noc) i nie zamierzacie szalec po restauracjach codziennie to spokojnie wystarczy. koszt wynajecia auta to jakies $300-400 na tydzien wiec sobie to uwzglednij (czy jak bedziecie sie poruszac? poza tym troche chaotycznie to brzmi - chesz mieszkac w SF i robic "wypady" do yellowstone i las vegas? to jest strasznie daleko )
loyd Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2011 Jakoś to podzielimy. Pewnie przylot do SF (labo LA) dzień na zwiedzenie nocleg i dalej do SF. Potem tak samo do Yellowstone, potem Las Vegas ... chyba tak bym to widział. Koszty auta dzielimy na 2 (dwie pary jadą). Co do jedzenia to raczej tak oszczędnie - jakieś tanie jadłodajnie (restauracje raczej będziemy omijać).
katlia Napisano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2011 Chyba ci chodzi o Yosemite, nie o Yellowstone -- Yosemite to jakies 3-4 godziny jazdy od SF -- Yellowstone dwa DNI
Jim Beam Napisano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2011 Zresztą - sram na konsula. To mowisz, ze tacy jak ty koncza teraz studia w Polsce? Na USA świat się nie kończy. Pojadę do Chorwacji do Włoch albo w inne równie fajne miejsce. Tak wlasnie zrob.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.