Domestos_WC Napisano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2011 Witam wszystkich, Przejdę od razu do sedna - studiuje na Politechnice Poznańskiej, tuż przed obroną pracy inżynierskiej Budownictwo - ze specjalizacją mosty i budowle podziemne. Po tym mam w planach rozpocząć pracę i studia magisterskie zaoczne - mgr potrzebny mi jest do zdobycia polskich uprawnień, ale studia zaoczne, bo w pracy nauczę się znacznie więcej niż siedząc na uczelni. O ile z pracą nie ma problemów - czy to na budowie, czy w biurach projektowych, o tyle chciałbym od życia coś więcej niż tylko siedzeć i zakuwać w jednym miejscu. Duża część znanych konstruktorów studiowała za granicą, więc i ja o czymś takim myślę, dopóki nic mnie w PL nie trzyma, a całe studia i tak ukończę w PL, więc jakby co mam po co wracać. Chodzi mi o podniesienie kwalifikacji, studia w USA będą dobrze wyglądały w papierach, a jeśli mi się spodoba - rozpoczęcie pracy za granicą. W związku z tym takie pytanie - jak wygląda uznanie chociaż części zajęć, które miałem w PL oraz ile takie studia by trwały? Znam normy polskie u Eurokody i wg nich projektuję, ale w musiałbym poznać ich zapisy. Druga sprawa - jeśli USA by mi się spodobało, jak wygląda tam sprawa uprawnień budowlanych? Z tego co wiem, każdy stan ma to inaczej, może jakieś linki, gdzie jest to chociaż przybliżone? No i uczelnie które prowadzą zajęcia z Civil Engineering? Myślałem bardziej o wschodnim wybrzeżu, a chodzi mi o uczelnie nie-krzak (choć wątpie, by na tym kierunku kształciły kiepskie uczelnie). Narazie są to plany dość odległe w przyszłośc, ale zorientować się można. Myślałem o uzyskaniu informacji w jakiejś organizacji polskich studentów, ale najpierw sprawę pakuję tutaj. Z góry dzięki za info, nawet najmniejsze informacje będą pomocne. Pozdrawiam!
sly6 Napisano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2011 witaj wszedzie bedziesz miec studia krzaki a aby cos sie liczylo musisz isc na uczelnie ktora cos znaczy i cos uczy a to nie bedzie wcale takie tanie..chyba bierzesz takie cos pod uwage?no i skonczenie studiow a potem przelozenie ich w zyciu to sa dwie rozne sprawy.. tutaj moze zadaj pewne pytania,poczytaj http://www.asce.org/ ranking http://www.infozee.com/channels/ms/usa/civ...ng-rankings.htm
Domestos_WC Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2011 powiedzmy, że kasa nie byłaby ogromnym problemem. Z drugiej strony poszukuję uczelni, która przede wszystkim zaakceptuje część zajęć w PL, a z drugiej nauczy mnie ich norm. Jaką uczelnie polecacie? Chodzi o to, by była sprawdzona z przypadków takich jak ja:) Jeszcze jedna sprawa: przed wyjazdem do USA będe 2 lata pracował w PL w zawodzie. Czy utworzenie czegoś w rodzaju portfolio, pokazanie pracy itd może pomóc w tym co planuję?
katlia Napisano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2011 Trudno odpowiedziec na twoje pytania. W USA jest powyzej 3,000 uczelni, wiec nie sposob ci poradzic nie wiedzac co chcesz: prywatna, publiczna, prestizowa, duza, mala, w miescie czy nie koniecznie, zachod, wschod, centrum kraju ?? Takze nikt nie powie ci czy portfolio ci pomoze, lub co dana uczelnia ci zaliczy z Polski. To wszystko zalezy od uczelni, od specyficznych wymagan danego wydzialu. Ja radze wrzucic do google masters degree engineering i zacznij czytac. kazda uczelnia ma dobra strone interenetowa, przeczytaj te. jezeli znajdziesz jakies ktore cie interesuja napisz do nich. Dostaniesz znacznie lepsze rady niz piszac na slepo na forum gdzie (najwidoczniej) nie ma specjalistow w twojej dziedzinie.
gal Napisano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2011 Odsylam cie tu bo sa ludzmi w temacie i beda wiedzieli najlepiej http://www.pso-usa.org/ http://www.asce.org/
Domestos_WC Napisano 20 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2011 Dzięki za informacje, dużo mi pomogły. Jeszcze jedno pytanie - jeśli chciałbym podejść do ich egzaminu FE, który jest dostępny dla młodych inżynierów, o jaką wizę powinienem się starać? A może powinienem starać się o wizę studencką, z racji tego, że chciałbym udać się na kilkudniowy kurs przygotowawczy do tego egzaminu? (przykładowe zadania na egzaminie są banalne, na poziomie polskiej matury, z elementami wiedzy o budownictwie, ale w porównaniu z tym co mam tutaj, to jest nic. Największy problem sprawia mi... zrozumienie niektórych zagadnień, pomimo 2 semestrów nauki języka zawodowego nadal nie rozumiem niektórych słów).
sly6 Napisano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2011 a po tych kursach bedziesz chcial zostac,isc dalej sie uczyc?
Domestos_WC Napisano 20 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2011 nie, sa to kursy przygotowawcze do podstawowych uprawnien, wiec podszedlbym do egzaminu - jesli zdam, postaralbym sie o prace. Jak to rozwiazac wizowo?
sly6 Napisano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2011 spytaj sie na infolinii co musisz miec najlepiej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.