aneczka_ Napisano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2011 Dostałam wnioski do wypełnienia na zielona karte, dla mnie i dla męża: I-485 I-765 G-325A I-131 I-864 oraz I-130 ( petition for alien relative).... z tego co tu czytalam na forum nie było wzmianki o forumlarzu I-130. Mozecie mi powiedzieć czy jest obowiązkowy? Bo w sumie kosztuje ponad $300 a jesli nie trzeba go wypełniać to wolałabym wiedziec. Mam jeszcze pytanie odnośnie I-131. Ktoś gdzieś napisał zeby nie wysyłać jesli przesiedziało sie wize...ja wziełam slub na wizie studenckiej, ale była ważna jeszcze pare tygodni. Wiec mnie to nie dotyczy prawda?! I jeszcze jedno pytanie.. po ślubie dostałam social security number (napisane na nim: valid for work only with dhs authorization). Nie ubiegałam sie o niego tam gdzie obcokrajowcy, tylko w normalnym urzędzie gdzie wszyscy co tu mieszkaja. Moj mąz powiedział mi ze z tym ssn moge pracować. Czy to znaczy ze nie musze wypełniać juz wniosku o pozwolenie po prace na zielona karte?!
sly6 Napisano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2011 A umiesz dobrze jezyk angielski bo cos widze ze nie zbyt ... jesli pisze na karcie ze mozesz pracowac ale musisz miec pozwolenie to tak musi byc ,wiec jak chcesz legalnie pracowac to musisz wyslac papiery na pozwolenie na prace ,chyba ze nie chcesz tego robic ale wtedy pracujesz nielegalnie ...Pracujac na sam numer pracujesz nielegalnie ...Tak bylo kiedys i tak jest teraz.. Kolejna sprawa to I-131 z tego co pamietam to mozesz miec klopoty z tym poniewaz nawet nie pojawilas sie chyba w szkole-moze bylas jakis czas a potem wiec mogli Cie zglosic tam gdzie trzeba ,fakt mozesz nie miec zakazu wjazdu ale moga na granicy powiedziec ze nie i tyle wiec uwazaja na takie cos... a z tym tematem sie zapoznalas chociaz http://www.usa.info.pl/board/Formalnosci-P...lem-t14622.html http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...05&hl=I-130 wyraznie pisze o I-130 wiec ...
aneczka_ Napisano 21 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2011 no slepa chyba bylam i przeoczylam to I-130... co do szkoly to chodzilam przez 2 miesiace (kurs trwał 3). Szkola byla w CA a ja w jakis tam weekend wyjechalam do CO i wziełam slub. Po czym napisalam maila do szkoly ze wyjechalam z CA i ze rezygnuje z kursu i ze wyszlam za maz. Mialam jeszcze 1 miesiac kursu...Nie wiem czy cos zglosili. Co do I-131 to mi bardzo zalezy zeby szybko dostac bo po tym jak dostane GC musze szybko wyjechac do monachium na rok wiec bedzie mi to potrzebne. MOze powinnam poczekac na GC i pozniej zlozyc ten wniosek I-130?! tylko ile sie na to czeka???? ja pracować nie bede przez najblizsze 2-3 lata wiec jesli nie chce pracowac teraz to moge sobie ten wniosek wypelnic np. za rok lub 2?
aneczka_ Napisano 21 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2011 . MOze powinnam poczekac na GC i pozniej zlozyc ten wniosek I-130?! MIALO BYC I-131
sly6 Napisano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2011 cos widze ze mieszasz no ale moze na spokojnie szkola mogla zglosci Cie a wtedy czekasz na GC i lecisz ten druk I-131 jest po to ze wczasie oczekiwania na GC mozesz poleciec na jakis czas do Polski czy tez gdzies indziej i wrocic i jesli bylas legalnie to powinni Cie wpuscic ale wystarczy ze dostaniesz GC i ten druk I-131 przestaje miec znaczenie-nie musisz nic wypelniac po 1-2 latach,,to samo pozwolenie na prace ,z chwila kiedy dostajesz GC to jest Twoje juz pozwolenie na prace i wtedy aby wymieniasz numer SSN bez tego napisu -bo mozna takie cos zrobic i wykonac ,nie musisz tego pozwolenia przedluzac :)i pamietaj o tym aby ktos Cie nie oklamal ze musisz jednak takie cos zrobic bo byl tutaj taki przypadek na forum .. jesli chcesz wyjechac po za USA na 1-2 lata to zaraz po GC zloz papiery na tzw bialy paszport,zloz odciski palcow i mozesz takie cos odebrac juz po za USA..to Ci sie moze przydac jak bedziesz wracac po dobrych paru miesiacach do USA lub tez po 1 roku.
aneczka_ Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2011 ok czyli jak czekajac na GC siedze na tyłku w usa i nie wybieram sie nigdzie to nie potrzebuje tego I-131?! jesli chce po tym jak dostane GC gdzies wyjechac na rok to wtedy staram sie o bialy paszpost, co z I-131 nie ma nic wspolnego?! dobrze to rozumiem?
KW Napisano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2011 To jest ten sam wiosek ktory wypelniasz na podrozownie przed GC albo na dluzsze podroze po GC ty bedziesz wypelniac po uzyskaniu GC i zaznaczasz inny powod skladania wniosku jesli nie zamierzesz pracowac to nie musisz skadac o pozwolenie na prace jak juz dostaniesz GC bedziesz pracowac na niej I-130 oczywiscie musisz wypelniac
aneczka_ Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2011 I-130 wypełnia moj mąż tak?!
sly6 Napisano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2011 co do tzw bialego paszportu oraz tymczasowej zielonej karty to http://polish.poland.usembassy.gov/poland-...t_resident.html http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...00048f3d6a1RCRD
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.