wow Napisano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2011 Skoro piszemy o roznych wydarzeniach, sprawach itp. chcialabym dac znac, iz: 5-6 marca odbedzie sie Polski Festiwal (w Phoenix). Bedzie to juz osma edycja. Wiecej szczegolow znajdziecie na stronie organizatorow: Polski Festiwal w Arizonie
sly6 Napisano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2011 dziekuje za ten temat jak masz cos podobnego to pisz
wow Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2011 Jak tylko znajde cos ciekawego - wkleje na forum. Teraz wlasnie zastanawiam sie nad tym, jak zdobyc materialy na wystawe o historii Polski (dokladnie chodzi o mapy Polski na przestrzeni dziejow). Skontaktowalam sie z roznymi wydawnictwami i prosze ich o pomoc w postaci np.: darowizny/znizki/etc. Okazuje sie, ze jednak nie jest to takie latwe. Tak wiec jesli ktos ma moze jakies dojscie do wydawnictw/ksiegarnii ktore maja w swojej ofercie mapy - bede wdzieczna za wszelka pomoc. Zastanawiam sie rowniez, czy nie udaloby sie zmobilizowac jakis polski urzad do wspolpracy przy takich dzialaniach ( w przyszlych latach) - to jednak promocja Polski na obczyznie. Podzwonie i popytam No i jak mozna zareklamowac/wypromowac taki festiwal w internecie - aby ludzie tlumnie przychodzili? jakies sugestie moze macie?
sly6 Napisano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2011 Idz do wydzialu promocji urzedu marszalkowskiego-wojewodzkiego,,urzedu miejskiego i tam powinni miec takie materialy o Polsce,o danym regionie.. ja sam bym Ci cos dal .
wow Napisano 5 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2011 chcialabym powiedziec, ze Polski Festiwal w Phoenix okazal sie wielkim sukcesem (byly zapowiedzi w telewizji, prasie), na festiwalu pojawilo sie kilka tysiecy gosci, byla wystawa poswiecona historii Polski. Zdjecia i kilka informacji mozecie znalezc na stronie festiwalu Powoli tworza sie plany na przyszly rok
sly6 Napisano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2011 festiwal -festiwalem ale czy widac wsrod ludzi tzw jednosc,spojnosc czy tez zabawa byla-wszystko sie udalo-to dobrze a i tak zycie co innego pokazuje i daje . chyba ze tak musi byc i tak juz bedzie..
wow Napisano 12 Maja 2011 Autor Zgłoś Napisano 12 Maja 2011 nie zauwazylam tego wpisu...juz pedze z odpowiedzia/ moja obserwacja: - wg. spisu powszechnego z 2000 ok 120tys. Polakow/osob przynajacych sie do polskich korzeni mieszka w Arizonie - najwieksze skupisko jest przy parafii Matki Boskiej Częstochowskiej w Phoenix to tytulem danych a moja opinia: - nie wiem ajk jest w innych miejscach (moge to porownac jedynie do spoleczosci polskiej w Chicago) ale mam wrazenie, ze Polacy 'lubia' roznego rodzaju zbiorowe wydarzenia. Festiwal byl (pelen sukces) ale co dalej? wg. mnie dzialania na drobna skale, o ktorych zbyt wiele sie nie pisze/mowi. - potrzebni sa silni liderzy, ktorzy mogliby 'spiac' te grupe Polakow. - na chwile obecna zdaje sie, ze dziala jake sa organizowane przy parafii w Phoenix sa zdecydowanie lepsze niz jeszcze kilka lat temu: ludzie staraja sie zorganizowac aby np.: pomoc Polakom potrzebujacym wsparcie lub promowac kulture i historie Polski w Arizonie. - jest jeszcze Kongres Polonii Amerykanskiej w Arizonie - ktory zajmuje sie: organizacja roznych wydarzen kulturalnych (np.: Akademia 3-go Maja, Tradycyjny Bal Dziedzictwa Polskiego, Piknik Wiosenny w Scottsdale i Jesienny w Goodyear,popieraja Organizacje Oświatowo-Kulturalne.) - jesli chodzi o reprezentowanie spraw Polonii w kontaktach z wladzami - to nie mam zbyt wiele informacji na ten temat. Nie zauwazylam aby bylo cos na ten temat w prasie, czy lokalnej TV. jednosc/spojnosc? - jesli pytasz o spotkania w Kosciele - to duza - mysle, ze raczej spojnosc w malych grupach znajomych. - tak jak wspomnial, raczej dzialania na mala skale.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.