Skocz do zawartości

Porównanie Szkól

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zalozylem ten temat z ciekawosci.

Jak byscie porownali te dwa Uniwersytety.

Chodzi mi o jakos nauczania, przeprowadzane badania, lepsze mozliwosci do rozwoju itd.

Pomijajac koszta bo jak wiadomo w Polsce nie musimy placic za uczeszczanie na Uniwersytet.

Prosze o wypowiedzi tych ktorzy posiadaj wiedze na temat studiowania.

Jezelibyscie mieli mozliwosc wybory to ktory Uniwersytet byscie wybrali ?

A co sadzie o University of Illinois at Urbana Champaign ?

Pozdrawiam !

Napisano

chyba sobie jaja robisz..... UIC to jedna z najlepszych szkół na świecie.. UW.. no cóż bez komentarza. polskie unwierki są daleko w tyle. jak porównuje tryb nauczania tutaj i w Polsce - no cóż przez rok studiów tutaj chyba się więcej nauczyłam niż przez 5 lat w Polsce

Napisano

Wlasnie wiem ze polskie Uniwersytety sa bardzo daleko, ale czy to odzwieciedla poziom nauczania?

Jak myslicie jakie sa glowne roznice pomiedzy tymi dwoma Uniwerytetami ( UIC a UW ) ?

Czemu UW odbiega tak od czolowki Swiatowych Uniwersytetow ?

Napisano

Glowne roznice to: ilosc profesorow, ilosc i jakosc laboratoriach, ilosc laureatow waznych nagrod, ilosc waznych publikacji -- a to wszystko jest zwiazane z pieniedzmi. Faktem jest, ze nawet malo znane i malo prestizowe uczelnie w USA sa bogate w porownaniu z najlepszymi uczelniami w Polsce.

Napisano

jest tez inny powod?kto tak naprawde idzie na studia w Polsce?czy nie jest czasami tak ze ide poniewaz sa za prawie darmo,mozna brac np rente rodzinna ,kiedys mozna bylo nie isc do wojska i mozna by tak wyliczac wiele spraw ktore roznia Polske a USA

a teraz czy naprawde ucza dobrze?mozesz skonczyc dobra szkole w USA ale jak tego nie przelozysz do zycia,nie sprzedasz sie dobrze to skonczysz uniwerek ale nadal bedziesz prawie taka sama osoba..To sam jest w Polsce .

co do tych obliczen to zobacz rafal na ktorym miejscu jest w USA a w Norwegia w jakosci zycia a teraz jakby zmienic pewne sprawy to jakby wyszlo?moze by sie miejsca zmienily a moze nie i bylo by gorzej ..

http://nauka.dziennik.pl/edukacja/artykuly...-niz-u-nas.html

Napisano
Wlasnie wiem ze polskie Uniwersytety sa bardzo daleko, ale czy to odzwieciedla poziom nauczania?

Jak myslicie jakie sa glowne roznice pomiedzy tymi dwoma Uniwerytetami ( UIC a UW ) ?

Czemu UW odbiega tak od czolowki Swiatowych Uniwersytetow ?

TAK sa roznice w poziomie nauczania jesli chodzi o szklonictwo wyzsze. diametralne! pisalam juz ze w rok sie wiecej nauczylam tutaj niz przez 5 lat na bardzo dobrym polskim uniwerku (a nie bylam "obibokiem") i to wynika z takich rzeczy ze w polsce nie ma pieniedzy na badania, nauczyciele wykladaja uzywajac tych samych slajdow przez 10 lat (zero aktualnych informacji), brak dostepu do sprzetu i laboratoriow (tu nawet undergrad robia projekty w lab a nie "odtwarzaja" to samo cwieczenie pomiaru wahadla co innin studenci przez ostatnie 10 lat - fascynujace..) i generalnie nauczyciele sa niedostepni i jak czegos nie rozumiesz to musisz sam nad tym pracowac (tutaj sobie idziesz do prof i on ci wszystko pieknie wyklada). oczywisice sawyjatki (przyjaznie nastawieni nauczyciele ktorym zalezy na tym zebys sie czegos nauczyl) ale sa zdecydownie nieliczne.

ja pisze to z punktu widzenia osoby ktore chce byc naukowcem. moja uczelnia w ogole mnie do tego nie przygotowala.

• 5 miesięcy później...
Napisano

Zgadzam się absolutnie z kara... nie ma nawet co porównywać. Oto również chodzi, że na uniwerkach amerykańskich jest dużo praktyki i kładzie się nacisk na rzeczy naprawdę ważne. Do tego możesz specjalizować się w każdej dziedzinie a w PL wszystko tylko pusta teoria, krórą musimy zaśmiecać sobie głowę. Poprostu wkuwać wszystko na 100 procent i po co? po to żeby po roku już nic nie mieć w głowie z tego co się tak żmudnie wciskało. Smutne, tragiczne, żałosne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...