kk17 Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 Cześć! Dostałam wizę turystyczną na 10 lat i planuje wyjechać na wakacje. Gdy byłam na rozmowie z konsulem, nie proszono mnie o pokazanie zaproszenia od cioci, do której lecę. Czy mimo to muszę mieć to zaproszenie i czy będą kazali mi je pokazac przy kontroli na lotnisku? I czy w ogóle te całe zaproszenia to nadal aktualna sprawa? Będe wdzięczna za odpowiedź. Pozdr
sly6 Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 I czy w ogóle te całe zaproszenia to nadal aktualna sprawa? na granicy czy tez w Konsulacie na rozmowie? to sa stare dzieje ze takie cos bylo potrzebne oraz pytali sie o takie cos na rozmowie po wize jesli juz ma cos Ci dac Ciocia to pismo ze jest na lotnisku,ze czeka oraz ze sie Toba zajmie zaopiekuje -zajmie ale nie wiadomo czy takie cos bedzie potrzebne bo wrazie czego moga dana osobe wywolac przez glosniki. a
kk17 Posted February 2, 2011 Author Report Posted February 2, 2011 Tak się tylko zastanawiam, bo jak tylko komuś powiem, że dostałam wizę to wszyscy: no a dostałaś zaproszenie? ... Więc już sama nie wiem jak to teraz jest
sly6 Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 widze ze trzeba Ci przypomniec co sama napisalas w 1 poscie a wiec Dostałam wizę turystyczną na 10 lat i planuje wyjechać na wakacje. Gdy byłam na rozmowie z konsulem, nie proszono mnie o pokazanie zaproszenia od cioci, do której lecę. I tak tez powiesz ze nie bylas proszona a ze mialas to mialas ale nie bylas o takie cos proszona jesli tak by zaproszenie pomagalo to jak sadzisz nadal byly by wizy,dawno bylo by ponizej 10 % odmow a ten procent jest dopiero 1 rok..wiec sama widzisz mozesz miec i 10000 zaproszen i nie byc proszona lub tez poproszona o pokazanie a wyjsc bez wizy. strona Ambasady http://polish.poland.usembassy.gov/visas/c...tml#zaproszenie
kk17 Posted February 2, 2011 Author Report Posted February 2, 2011 Wiem, co pisze. Cały czas chodzi mi o kontrolę przy granicy, na lotnisku.
Joanna30 Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 Jeśli to ma sprawić, że będziesz czuła się pewniej, to możesz je zabrać, ale na 99% nie zostaniesz o nie zapytana Gdyby zaproszenia były jedynym wyznacznikiem wpuszczenia do Stanów, bądź też wskazówką do otrzymania wizy, to większość z nas nigdy by do USA nie pojechała.
kk17 Posted February 2, 2011 Author Report Posted February 2, 2011 Dzięki Joanna30. Tyle że ja wcale nie mam tego zaproszenia od cioci ;p Owszem, zaprasza mnie, ale na papierze tego nie mam.
Joanna30 Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 No to czym się przejmujesz? I skąd to pytanie? Sly6 podał Ci linka na temat zaproszeń. A ci, którym mówisz, że dostałaś wizę i pytają, czy masz zaproszenie, to starali się kiedyś w ogóle o wizę do Stanów? Bo chyba nie, skoro nie znają procedur
sly6 Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 Joanna moze sie kiedys starali o wize,moze ktos w latach 90-tych sie staral o wize lub ktos bliski i wtedy w pewnych gazetach bylo glosno ze takie cos jak zaproszenie pomaga ale juz jest 20 lat od tamtych czasow i wiele sie zmienilo...jak tez przekazywane to bylo poczta pantoflowa i tak nadal to trwa .. tyle że ja wcale nie mam tego zaproszenia od cioci ;p Owszem, zaprasza mnie, ale na papierze tego nie mam. Ty wiesz o tym ze moze urzednik sprawdzic co laczy Ciebie i dana osobe jak lecisz do niej i jak wyjdzie ze nie lecisz do niej to wezwa Ciocie a wtedy roznie moze byc,bo nie wiem ile Ty masz lat,bo moze urzednik powiedziec ze poczekamy na Ciocie i co wtedy zrobisz?bo zaproszenie skad dostalas,do jakiej osoby>ze to nie Ciotka Ci je wyslala?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.