pinang Napisano 10 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2011 Myślę o wyjeździe na praktyki w dziedzinie produkcji filmowej na 2 miesiące w trakcie wakacji. Po przeczytaniu wielu postów na forum nie wiem nadal czy żeby odbyć taką praktykę trzeba korzystać z biura pośredniczącego? Zastanawiam się też po przeczytaniu informacji na stronie ambasady czy lepiej sie starać o wizę J-1 czy H-3? Poza tym czy jest możliwość wyjazdu tam jako nie na praktyki a do pracy tymczasowej na 2 miesiące? Czy są może jakieś inne możliwości dla mnie? Dzieki za info
sly6 Napisano 10 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2011 biura sa po to abys nie zrobil bledow jak firma lub tez sam ,chyba ze bedziesz miec papiery porzadku,to samo z wizami sobie poradzisz.. tutaj masz to ladnie wytlumaczone o J-1 oraz H3 http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...niv_h_visa.html jak widzisz ,,jedziesz na wymiane-staz organizowana przez biuro to starasz sie o J-1 jak sam wszystko robisz-oraz pracodawca to wiza h3 praca tymczasowa to wiza h2b . masz to opisane w wielu watkach na forum ostatnio jak i rzadowych stronach
pinang Napisano 10 Lutego 2011 Autor Zgłoś Napisano 10 Lutego 2011 A jakie Twoim zdaniem są szanse na dostanie w mojej sytuacji wizy H3 lub H2B?
sly6 Napisano 10 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2011 to zalezy od pracodawcy oraz czy sie bedziesz kwalifikowac na ta wize,bo musisz tez spelnic pewne wymagania .. a prawnik bedzie pomagac w tym?
pinang Napisano 10 Lutego 2011 Autor Zgłoś Napisano 10 Lutego 2011 Prawnik nie wchodzi w grę. Co do wizy H-3 to na stronie ambasady jest napisane, że dotyczy stażu w dziedzinie innej niż zdobyte wykształcenie i dotyczy stażu, który jest niedostępny w kraju pochodzenia. Z kolei poniżej w dziale stypendia po omówieniu wizy J-1 jest takie coś: Jeżeli nie ma możliwości pozyskania sponsora w ramach programu wymiany kulturalno-naukowej, przyszły pracodawca powinien w imieniu osoby ubiegającej się o wizę złożyć petycję o przyznanie statusu stażysty (H-3). A co do wizy H2B to jest napisane, że musi brakować pracowników w tej dziedzinie w co wątpię, więc chyba to odpada. Poza tym w jakiejś innej podstronie ambasady wyczytałem, że ta wiza dotyczy tylko pracy w rolnictwie.
pinang Napisano 10 Lutego 2011 Autor Zgłoś Napisano 10 Lutego 2011 W tym roku kończe licencjat. Ale pewnie będę dalej studiował na magisterskich.
sly6 Napisano 10 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2011 to zle cos czytasz lub tez... moze jeszcze raz preczytaj ze wiza h2 dotyczy pracownikow wykwalifikowanych jak i bezkwalifikacji wiec rolnictwo w to wchodzi. No i tak jak jest napisane musisz sie kwalifikowac i spelnic warunki I teraz jesli jedziesz na staz z wymiany lub przez firme to masz J-1 i wiele sie pisalo na forum o tym.. jak sam sie starasz to masz ta inna wize. jesli firma ktora nie zna sie na pewnych sprawach do tego Ty to moze byc roznie z taka wiza wiec dlatego prawnik moze cos pomoc lub tez wyjazd przez biuro jakies.
agatenka Napisano 11 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2011 W takim razie nie kombinuj z praktykami czy wizami typu H. Więcej załatwiania niż to warte - a dostaniesz albo i nie. Jedź na work & travel - najszybciej, najprościej, najtaniej - dostajesz pozwolenie na pracę na 4 miesiące jeżeli jedziesz na opcje job hunting , czy jak to się tam teraz nazywa - możesz pracować gdzie będziesz chciał nawet w studiu filmowym, jeżeli Cię zatrudnią. Złapiesz jakieś kontakty, spodoba Ci się, znajdziesz dobre miejsce na praktyki - wtedy po studiach możesz przyjechać nawet na 18 miesięcy. Ale teraz póki możesz jechać na w&t - nie utrudniaj sobie życia
agatenka Napisano 11 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2011 ...Poza tym w jakiejś innej podstronie ambasady wyczytałem, że ta wiza dotyczy tylko pracy w rolnictwie. to zle cos czytasz lub tez...moze jeszcze raz preczytaj ze wiza h2 dotyczy pracownikow wykwalifikowanych jak i bezkwalifikacji wiec rolnictwo w to wchodzi... Właśnie nie, nie wchodzi : http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.