BasiaNL Napisano 26 Października 2014 Zgłoś Napisano 26 Października 2014 Witam na forum! Do tej pory tylko czytałem, dowiedziałem się dużo nt. wiz i formalności potrzebnych do jej zdobycia. Teraz już ją posiadam, więc dziękuje! Co do wizyty w warszawskiej ambasadzie, to mogę ją tylko dobrze wspominać. Umówieni byliśmy na 9.15. Udało się dojechać wcześniej, mimo 500 km, które trzeba było pokonać. Standardowe procedury, odciski etc. i półgodzinne oczekiwanie na spotkanie. Byliśmy w czwórkę, mieliśmy jeden numerek i razem podeszliśmy do okienka. Kilka pytań ze strony miłej pani konsul dotyczących celu wyjazdu, czym się zajmujemy, kim dla siebie jesteśmy. Wszystko z uśmiechem na ustach, sporo żartów, generalnie luźna rozmowa i na koniec: Otrzymują Państwo wizy, życzę miłego pobytu w USA. Podsumowując wizyta trwała niecałą godzinkę, po 2 dniach paszport już w domu z wizą na 10 lat. Teraz tylko szukać dobrej ceny na przelot i w drogę To tak jak u mnie, bardzo sprawnie, szybko ( dwa dni czekałam na paszport ), dostałam promessę B1/B2. Więcej strachu było niż to warte
maczup Napisano 27 Października 2014 Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Dziś miałem wizytę, na którą przez korki na autostradzie spóźniłem się 45 minut. Strażnik bez problemu wpuścił. Wszyscy bardzo mili, zarówno przy kontroli, rejestracji, jak i palcach. Pani konsul jeszcze bardziej miła, kilka podstawowych pytań po polsku, 2 minuty i otrzymuje pan wizę. Jak ktoś wyżej napisał - nie ma się czego bać.
kama6893 Napisano 27 Października 2014 Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Można wiedzieć jak wyglądała pani konsul? Ja dzisiaj rownież miała rozmowę z panią konusl ale niestety dostałam odmowe..
maczup Napisano 27 Października 2014 Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Czarne włosy, taka trochę hawajska uroda. Pierwsze okienko z prawej strony. edit: a dlaczego nie dostałaś?
Shaq Napisano 27 Października 2014 Zgłoś Napisano 27 Października 2014 BTW. jak ja byłem to były 4 okienka otwarte i w każdej PANI konsul. Chyba parytet w ambasadzie mocno przestrzegany
kama6893 Napisano 27 Października 2014 Zgłoś Napisano 27 Października 2014 Aha, ja byłam u blondynki. Za małe więzi z krajem
krzychu. Napisano 28 Października 2014 Zgłoś Napisano 28 Października 2014 Hej, A co tam też się pochwalę Wraz z żoną mieliśmy rozmowę tydzień temu. Umówione spotkanie na 9:30 przed Ambasadą w KRK 4 osoby więc spoko,szybko i sprawnie przebiegło wejście Wewnątrz brak kolejki do okienka gdzie pobierają odciski, a w poczekalni leciały nr-y od 20-ego. My mieliśmy 40-ty.15min i nasz nr wyświetlony. Początkowo 1 stanowisko otwarte, po chwili już trzy przy czym przy jednym stanowisku Konsul, który tak głośno rozmawiał, że wszystko było słychać w poczekalni no i ludzie spędzali właśnie najwięcej czasu tam Mieliśmy nadzieję, że do niego nie trafimy i tak też się stało Rozmowa z kosulem ok 2min.Na koniec poinformował o pozytytwnym rozpatrzeniu wniosku i tyle. Zastanawialiśmy się tylko na ile dostaliśmy wizy ponieważ nam nie powiedział, a nie chcieliśmy mu też czasu zabierać ponieważ każda minuta jest tam cenna Parę dni później przyszły paszporty z promesą na 10 latek Pzdr
wiater Napisano 8 Listopada 2014 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2014 widzę prawie każdy dostaje na 10 lat wizę, ja również dostałem takie pytanie, bardziej z ciekawości; Konsul wydaje wizę na tyle czasu ile mu się chcę?(maksymalnie może dać do 10 lat)
sly6 Napisano 9 Listopada 2014 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2014 takie wydawanie wizy na 10 lat trwa od kiedy pamietam a to bedzie od ponad 14 lat i to czasami zalezy od danego urzednika bo nie kazdy ma tyle szczescia i sa potem pytania dlaczego mam wazna wklejke na 1 rok
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.