Skocz do zawartości

Wasze Wizyty W Konsulacie W Tym Roku :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,4 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witam na forum!

Do tej pory tylko czytałem, dowiedziałem się dużo nt. wiz i formalności potrzebnych do jej zdobycia. Teraz już ją posiadam, więc dziękuje!

Co do wizyty w warszawskiej ambasadzie, to mogę ją tylko dobrze wspominać. Umówieni byliśmy na 9.15. Udało się dojechać wcześniej, mimo 500 km, które trzeba było pokonać. Standardowe procedury, odciski etc. i półgodzinne oczekiwanie na spotkanie. Byliśmy w czwórkę, mieliśmy jeden numerek i razem podeszliśmy do okienka. Kilka pytań ze strony miłej pani konsul dotyczących celu wyjazdu, czym się zajmujemy, kim dla siebie jesteśmy. Wszystko z uśmiechem na ustach, sporo żartów, generalnie luźna rozmowa i na koniec: Otrzymują Państwo wizy, życzę miłego pobytu w USA.

Podsumowując wizyta trwała niecałą godzinkę, po 2 dniach paszport już w domu z wizą na 10 lat. Teraz tylko szukać dobrej ceny na przelot i w drogę ;)

To tak jak u mnie, bardzo sprawnie, szybko ( dwa dni czekałam na paszport ), dostałam promessę B1/B2. Więcej strachu było niż to warte ;)

Napisano

Dziś miałem wizytę, na którą przez korki na autostradzie spóźniłem się 45 minut. Strażnik bez problemu wpuścił. Wszyscy bardzo mili, zarówno przy kontroli, rejestracji, jak i palcach. Pani konsul jeszcze bardziej miła, kilka podstawowych pytań po polsku, 2 minuty i otrzymuje pan wizę. Jak ktoś wyżej napisał - nie ma się czego bać.

Napisano

Hej,

A co tam też się pochwalę :)

Wraz z żoną mieliśmy rozmowę tydzień temu. Umówione spotkanie na 9:30 przed Ambasadą w KRK 4 osoby więc spoko,szybko i sprawnie przebiegło wejście smile.png
Wewnątrz brak kolejki do okienka gdzie pobierają odciski, a w poczekalni leciały nr-y od 20-ego. My mieliśmy 40-ty.
15min i nasz nr wyświetlony. Początkowo 1 stanowisko otwarte, po chwili już trzy przy czym przy jednym stanowisku Konsul, który tak głośno rozmawiał, że wszystko było słychać w poczekalni no i ludzie spędzali właśnie najwięcej czasu tam smile.png
Mieliśmy nadzieję, że do niego nie trafimy i tak też się stało smile.png
Rozmowa z kosulem ok 2min.
Na koniec poinformował o pozytytwnym rozpatrzeniu wniosku i tyle. Zastanawialiśmy się tylko na ile dostaliśmy wizy ponieważ nam nie powiedział, a nie chcieliśmy mu też czasu zabierać ponieważ każda minuta jest tam cenna smile.png Parę dni później przyszły paszporty z promesą na 10 latek smile.png

Pzdr

• 2 tygodnie później...
Napisano

widzę prawie każdy dostaje na 10 lat wizę, ja również dostałem :)

takie pytanie, bardziej z ciekawości;

Konsul wydaje wizę na tyle czasu ile mu się chcę?(maksymalnie może dać do 10 lat)

Napisano

takie wydawanie wizy na 10 lat trwa od kiedy pamietam a to bedzie od ponad 14 lat ;)

i to czasami zalezy od danego urzednika ;) bo nie kazdy ma tyle szczescia i sa potem pytania dlaczego mam wazna wklejke na 1 rok ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...