sly6 Napisano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2011 Mozna tak sobie zmienic ale czy masz do tego prawnika i to jest pytanie jesli nie masz nikogo takiego lub tez nie znajdziesz to np nie zmienisz statusu i tyle. jesli bys zajrzala na strony podane to tam sa pewne tabelki-biuletyn ile sie czeka teraz na sponsorowanie pracownicze . przy zmianie status na pracowniczy czy tez studencki kiedy lecisz do Polski wtedy na tym statusie nie mozesz wrocic do USA i musisz isc po nowa wize do Ambasady
anulka1980 Napisano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2011 Dlaczego bez prawnika nie zmienie statusu? Sama jestem prawnikiem (rzecz jasna bez wiedzy praktycznej o prawie emigracyjnym), wiec z dokumentami nie powinnam miec problemow (tak mi sie przynajmniej wydaje). Oczywiscie biore rowniez pod uwage wynajecie prawnika w usa (w czy trafie na dobrego to juz inna kwestia). Stad moje pytanie do Was, ktorzy znacie rozne przypadki. Czy takie drogi jakie rozwazam są mozliwe formalnie? Nie chce wyjechac do usa i potem miec problem bo okaze sie ze takie konfiguracje sa niemozliwe o jakich mysle. Chce (a raczej musze wiedziec) czy takie drogi sa mozliwe, a zalatwianie prawdopodobnie oddam na miejscu w rece specjalistow. Wiec jak, doradzcie i powielcie sie swoja wiedza drodzy forumowicze,ktorzy przechodziliscie rozne drogi. Dziekuje i sciskam!
sly6 Napisano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2011 a znasz sie na kazdym prawie w Polsce? Czy chociaz widzialas formularze ,widzialas co tam nalezy zobaczycz,pisac itd,,jak uzasadnic pewne sprawy-jak szukac? a moze zrobmy tak,wpisz sobie w uzytkownikach Karina i zobaczysz jej posty co Ona pisala kiedys i jak teraz i wtedy zobaczysz co moze wyjsc jak sie zle znajdzie prawnika,co mowia tacy ludzie itd do tego mozesz trafic na prawnika ktory zajmuje sie od rozwodow po prawo wizowe i wtedy warto isc do takiej osoby? tak wiec formalnie jest to mozliwe ale nalezy sie na tym znac .
anulka1980 Napisano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2011 Sly6, czyli reasumujac na wizie studenckiej lub pracowniczej nie moge podrozowac do Polski? A pozwolenie na podrozowanie, o ktorym sie czyta? Z tego wynikaloby ze pracujac lub uczac sie np 3 lata nie moge przyjechac do Polski na swieta? Brzmi niemozliwie...
sly6 Napisano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2011 zmieniajac status w USA zmieniasz status a nie dostajesz wize..dlatego tez zmieniajac status ze studenta-turysty na pracownika nie dostajesz wizy a sam status i jak polecisz do Polski to musisz isc po wize dana do Ambasady bo na tym statusie nie wrocisz do USA. jesli nie chcesz tak robic to staraj sie o wize dana w Polsce. a teraz przeczytaj kogo takie pozwolenie moze obejmowac? teraz jasne juz? ps a gdzie masz napisane ze nie mozesz poleciec na swieta?status a wiza to sa dwie rozne sprawy i na to zwroc uwage..bo leciec mozesz ale nie wrocisz do USA na tym statusie co do pracy na wizie studenckiej to nie zarobisz za duzo ..
anulka1980 Napisano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2011 Pewnie, ze nie znam sie dlatego chetnie oddam sie w rece dobrego specjalisty na miejscu, ktory poprowadzi moje sprawy. Tyle, ze wyjezdzajac musze sprawdzic czy takie rzeczy sa mozliwe zeby nie wpakowac sie w jakies beznadziejne sytuacje ( to podrozowanie w kazdej chwili, ktore bedzie dla mnie koniecznoscia przez jakis czas). Czytam juz od 3 dni to forum i zaczynam sie gubic w setkach indywidualnych przypadkow. Dlatego postanowilam opisac swoja sytuacje i poprosic Was o rade i wsparcie
anulka1980 Napisano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2011 zmieniajac status w USA zmieniasz status a nie dostajesz wize..dlatego tez zmieniajac status ze studenta-turysty na pracownika nie dostajesz wizy a sam status i jak polecisz do Polski to musisz isc po wize dana do Ambasady bo na tym statusie nie wrocisz do USA.jesli nie chcesz tak robic to staraj sie o wize dana w Polsce. a teraz przeczytaj kogo takie pozwolenie moze obejmowac? teraz jasne juz? ps a gdzie masz napisane ze nie mozesz poleciec na swieta?status a wiza to sa dwie rozne sprawy i na to zwroc uwage..bo leciec mozesz ale nie wrocisz do USA na tym statusie co do pracy na wizie studenckiej to nie zarobisz za duzo .. W takim razie jak mam to zrobic zeby osiagnac skutek na jakim mi zalezy i jednoczesenie moc podrozowac do Polski? Doradz!
sly6 Napisano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2011 pewne sprawy sa mozliwe ale jak bedzie prawnik odpowiedni , jesli nawet bedziesz wiedziec cos tam to prawnik moze tak Cie poprowadzic ze nic z tego nie wyjdzie..ale sa tacy ze na 1 rzut oka widac ze cos moze nie byc tak.. a jak zamierzasz szukac takiego prawnika,na co zwrocisz uwage?cos o tym czy tez.. bo ze zmiana statusu na studencki moze nie byc problemu i ludzie sami takie cos robia pod warunkiem ze duzo czytaja,czytaja formy itd no i maja odpowiednie srodki oraz szkole do tego.. ale i tak zalezy od urzedu czy wyda zgode na zmiane statusu z turysty na studenta
sly6 Napisano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2011 zeby podrozowac do Polski musisz miec wize i tyle--aby tak sobie latac. jak zmienisz status wtedy musisz isc po nowa wize do Ambasady . sa takie osoby ze zmieniaja status na pracowniczy -studencki ,potem leca do Polski i ida po wize do Ambasady i ja dostaja -wracaja do USA.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.