..::albert::.. Napisano 18 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2011 Witam ,pytam się w imieniu kolegi Kolega zamierza puści na studia do USA i ma parę pytań , ale to zaraz narzazie opis sytuacji, skończy w tym roku 2 klasę liceum zaocznego , mam prawie 21 lat. ( miał pewne zawirowania życiowe). Oceny super . średnia 5.0 dosłownie , ale lipna szkoła zaoczna. 1.jak myślicie czy są jakie kol wiek szanse na złapanie się na studia do usa ? bo maturę zda z palcem w nosie, 2.jakie egzaminy powinien zdać , jaką szkołę wybrać aby jak najmniej płacić ? - Ja słyszałem że teraz refundują całkowicie jak cie nie stać
sly6 Napisano 18 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2011 a gdzie takie cos slyszales ze refunduja calkowicie?jak narazie to obcinaja pomoc a nie daja... kolejna sprawa to mozna wybrac szkole najtansza a z wizy lub tez pobytu wyjdzie wielkie nic,,ostatnio szkola taka wystawiala papiery,ludzie chodzili do niej a nie ktorzy nie i teraz urzad imigracyjny stwierdzil ze ludzie ktorzy sa w takiej szkole moga nie miec waznej wizy i co wtedy zrobisz? tak wiec przy wyborze szkoly nalezy brac takie cos pod uwage a nie ze cos jest taniego.. tak wiec kasa jest potrzebna i nie 1000 dol usd.
dareknow0 Napisano 19 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2011 Tutaj masz informacje o pomocy finansowej dla studentów http://www.poradniksukces.com/jmainp/index...0&Itemid=64 Tak więc jakby kolega miał obywatelstwo USA to mógłby liczyć na pomoc finansową .W sumie z jakiej racji podatnik amerykański miałby płacić za studia przybyszom z innych krajów tylko dlatego ,że mają ochotę studiować w USA. Oczywiście studiować w USA może każdy ale musi mieć pieniądze aby opłacić uczelnie i koszty zamieszkania i utrzymania tj.co najmniej 30 tyś.$ rocznie w zależności od rodzaju uczelni.
..::albert::.. Napisano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Napisano 19 Lutego 2011 http://www.naharvard.pl/skad-wziac-pieniadze.html na tej stronie piszą że studia np. Harvard oraz 7 innych uczelni stosuję rekrutację need-blind. czyli jak się dostaniesz a dochody twojej rodziny nie przekraczają ok. 14 tys. złotych miesięcznie to nie płacisz za studia. piszą tam że ta pomoc jest dla Polaków i nie tylko więc pytam się ile w tym prawdy ?
Joanna30 Napisano 19 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2011 A przeczytałeś, dla ilu osób rocznie są takie stypendia? Może zajrzyj bezpośrednio do źródła, na przykład na stronę Harvardu i zobacz, jak takie finansowanie wygląda.
dareknow0 Napisano 19 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2011 A przeczytałeś, dla ilu osób rocznie są takie stypendia? Dla 2 osób. Pewnie musi być ukończone super liceum ,z super maturą i najprowdapodobniej z dodatkowymi osiągnięciami (typu super wyniki w konkursach przedmiotowych- krajowych i międzynarodowych). Powodzenie.
Joanna30 Napisano 19 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2011 No, ja to przeczytałam. I chciałam, żeby albert też to zrobił, skoro zadał pytanie, ile w tym prawdy. A tyle w tym prawdy, że trzeba być bardzo wybitnym uczniem/studentem, żeby w ogóle o takim dofinansowaniu pomarzyć.
dareknow0 Napisano 19 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2011 Zgadzam się z Tobą , i już napewno nie po liceum zaocznym Więc Harvard odpada.
sly6 Napisano 19 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2011 stypendia z tej strony http://www.naharvard.pl/stypendia.html jak widac zaleza od budzetu tez a z tym jak wiadomo nie jest latwo ..
..::albert::.. Napisano 22 Lutego 2011 Autor Zgłoś Napisano 22 Lutego 2011 a kto mówił że na Harvard , to przykład był. Ja że chętnie bym poszedł na studia do USA, tak czy inaczej nie mam na to kasy. Czy ktoś z was chodził na studia w USA ,jeżeli tak to na jakie i ile płacił . Ja w porównaniu do mojego kolegi skonczyłem technikum, mam maturę i jakieś oszczędności które mnożę powoli.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.