Paweł Janda Napisano 22 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2011 W moim przypadku sytuacja jest nieco inna, bo bardzo dobrze znam zarówno niderlandzki jak i angielski, natomiast mój przyjaciel ma z angielskim sporo problemów, więc tak czy siak wolelibyśmy rozmowę przeprowadzić w niderlandzkim (nie musiałbym za niego odpowiadać itd.). Natomiast chodziło mi głównie o to czy znajomość języka może posłużyć też za jeden z elementów przywiązania do danego kraju, tj. znam niderlandzki, poświęciłem wiele lat na naukę, to też może oznaczać, że nigdzie się nie wybieram i nie jestem tu przejściowo?
Joanna30 Napisano 22 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2011 To może oznaczać, że wszędzie, gdzie pojedziesz, to dasz sobie radę, bo nauczysz się języka Myślę, że to nie ma znaczenia, w jakim języku rozmawiasz. Ja byłam nastawiona na rozmowę po angielsku i po podejściu do okienka powiedziałam "good morning" a nie "dzień dobry", więc konsul odpowiedział mi po angielsku i całą rozmowę przeprowadziliśmy po angielsku. Ale gro osób rozmawia po polsku, więc myślę, że równie dobrze w Holandii możecie rozmawiać po holendersku
sly6 Napisano 22 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2011 hm to nie taka latwa sprawa jesli zamieszkuje jakis kraj to powinien rozmawiac w tym jezyku lub tez po angielsku wiec jesli ktos zna niderlandzki to jakis jest plus tego, ze cos go trzyma z tym krajem ale nie jest to duzyy plus tu musi byc wiele plusow aby pokazac ze sie leci turystycznie a nie sam tylko jezyk...aby pokazac ze oprucz jezyka trzyma Nas dom-praca-szkola itd
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.