fredy Posted March 5, 2011 Report Posted March 5, 2011 witam mam pytanie otóż dostałem zaproszenie i staram sie o wize turystyczną i jak mogę starac się o wize ? na tej stronie jest krok po kroku http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wi...a-si-o-wiz.html ale problem zaczyna sie w 2 punkcie wypełnienie podania wizowego otóż można je wypełnic w tradycyjny sposób i zabrac te podanie na rozmowe z konsulem ?? bo jezeli chciałbym zrobic to online to muszę złozyc elektroniczny podpis którego nie stety nie posiadam i tu jest problem , ma ktos jakis pomysł ? mogę wypełnic to na tej stronie https://evisaforms.state.gov/DS156_Polish.asp zadzwonic i umówic się na rozmowe i na rozmowie złozyc te oto podanie?? jezeli tak to podanie trzeba wypełnic w jezyku angielskim ?? jeszcze jedno pytanie jezeli mam kredyt do spłaty to mogę gdzieś to zaznaczyc ?? bo chyba dobrze by było wpisac ze mam stałą pracę i spłacam kredyt bo zawsze jest to jakis dowód na to ze mam jakies silne więzi z polską i nie zamierzam leciec na stałe , co o tym sądzicie ??
sly6 Posted March 5, 2011 Report Posted March 5, 2011 przy wizach turystycznych pozostaje ds 160 elektronicznie masz racje ze jest takie cos jak podpis elektroniczny ale wyslanie i wypelnienie takiego wniosku juz starcza jako ten podpis wiec wypelniaj ds 160 a co do kreytu to wiele osob nawet na tym forum sie pytalo ze mam kredyt i chce uciec wiec ... zeby kredy cos pomagal to jaki problem jest wziasc cos na raty w sklepie? a teraz co jest wazne to do kogo lecisz,czy byles w USA,czy ktos z Twoich bliskich byl-jest..zwroc uwage na rozmowe i odpowiedzi a nie na kwity jakies. co do zaproszenia to tez nie pomaga w dostaniu wizy.
sly6 Posted March 5, 2011 Report Posted March 5, 2011 fredy pkt 8 zobacz co pisze o tym' http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wi...wiz.html#krok_2 wypelnienie wniosku wizowego.
fredy Posted March 5, 2011 Author Report Posted March 5, 2011 nie byłem nigdy w stanach ani nikt z mojej rodziny zaproszenie mam od mamy mojej narzeczonej która tam mieszka i chce bym z jej córką która ma zieloną karte jechał tam , na zaproszeniu pisze affidavit of support , jeszcze nie wiem co powiedziec na rozmowie ale pewnie prawde ze jade wraz z moją dziewczyna do usa odwiedzic jej mamę tylko nie wiem czy to przejdzie , aktualnie mam stałą pracę i spłacam kredyt który mam do grudnia a do usa planuje leciec pod koniec sierpnia , to jak myslicie czy warto wogule wspominac ze mam kredyt czy nie bardzo ?? no bo z jednej strony mam dowód ze jestem jakos powiazany z polską a z drugiej strony ktos moze pomyslec ze chciałbym uciec z tym ze mój tata mi poswiadczył zebym dostał kredyt co do wniosku to poprostu wypełniam na tej stronie i wysyłam omijając podpis elektroniczny a nastepnie dzwonię i umawiam się na rozmowę do krakowa czyż tak ???????
Joanna30 Posted March 5, 2011 Report Posted March 5, 2011 A co Ty się tak chcesz tym kredytem chwalić? A czy Affidavit od Support to nie jest czasem jakiś urzędowy druk, który się wypełnia w przypadku starań o wizę imigracyjną? http://travel.state.gov/visa/immigrants/info/info_3730.html Tak, wypełniasz wniosek, dzwonisz i umawiasz się na spotkanie tam, gdzie 'terytorialnie' podlegasz
sly6 Posted March 5, 2011 Report Posted March 5, 2011 widze ze nie czytales podanej strony,nie omijasz zadnego podpisu...wysylasz wniosek i to juz jest Twoj podpis. No jak tak kazdy by mowil co ma w Polsce to rozmowa by trwala i 20 min,fakt sa takie przypadki ze ktos tyle rozmowia ale zazwyczaj masz pare min aby cos powiedziec ,przekonac Konsula i lepiej abys cos wiedzial o tej rodzinie. Kolejna sprawa to lecisz np na max 3 tyg i tyle masz czasu-urlopu . miej na uwadze co chcesz zobaczyc,cos czego nie ma w przewodnikach a warto zobaczyc. a co z oplata za wize?wypelniasz wniosek,dzwonisz aby sie umowic na rozmowe -podajesz numer z wniosku .Jak podlegasz pod Krakow to tam bedziesz miec rozmowe.
fredy Posted March 5, 2011 Author Report Posted March 5, 2011 chwailic sie nie chce tylko jak ma pomóc to czemu nie dzisz dostałem zaproszenie i szczerze nie mam pojecia co tam pisze są tam dane mojej przyszłej tesciowej i moje i chyba jej zarobki i miejsce zamieszkania i pracy , u góry pisze AFFIDAVIT OF SUPPORT a na dole pieczatka OFFICIAL SEAL JOLANTA REKAS notary public ,states of illinois my commission expires 7-20-2013 jutro jak bede miał czas to spróbuje przetłumaczyc te zaproszenie ale jest to urzędowy druk i placi sie za to jakąs kase ale nie mam pojecia ile , bodajże 40 dolców albo chyba wiecej bo na pln to jakies 150do200zł no własnie chce leciec na trochę wiecej bo na 2-3miesiące z moją dziewczyną do jej mamy od której dostałem zaproszenie , a jak wypełnie wniosek i zadzwonie i sie umówie na rozmowe to wtedy dopiero ide wpłacic kase ?? czy kase mogę wpłacic tam na miejscu te 420zł ??
Joanna30 Posted March 5, 2011 Report Posted March 5, 2011 Nie musisz tłumaczyć Poza tym zaproszenie nie jest potrzebne. Bo to Ty masz przekonać konsula, że to co napisałeś w swoim wniosku wizowym jest prawdą i że nie zamierzasz emigrować do Stanów Odpowiadaj tylko na zadawane pytania, nie zasypuj konsula papierami (np. zaproszeniem; chyba że Cię o to poprosi) ani natłokiem informacji Na miejscu to znaczy bezpośrednio w ambasadzie chcesz zapłacić? W jaki sposób uiścić opłatę wizową jest napisane na stronie. Inaczej się nie da.
fredy Posted March 5, 2011 Author Report Posted March 5, 2011 no dobra tylko to głupio brzmi ze mam stałą prace i np. kredyt i chce leciec z moją dziewczyna do jej mamy na powiedzmy 3 miesiące bo mało realne by mi przyznali wize a tak wogule to łatwo dostac wize czy nie ?
sly6 Posted March 5, 2011 Report Posted March 5, 2011 o tja placi sie jakbys sie spytal na forum to takie cos nic nie kosztuje jak sie idzie do banku lub tez pare dolarow sa przypadki ze w biurach bierze sie i 50 dol ale w banku to taniej wynosi lub tez jest bezplatnie kolejna sprawa to takie zaproszenie nie jest wymagane i dawniej moze i cos tam by pomoglo ale nie teraz masz takie same szanse na wize z zaproszeniem lub tez bez .. swiat sie zmienia i sam zobaczysz jak z tym jest na rozmowie ,np po ludziach . ps nie musisz tlumaczyc tego bo wiem co to jest ,i kazdy ktos sie z takim czyms spotkal-widzial od taki druk I-134 ktory mozesz bezplatnie wydrukowac ze strony urzedu,wpisac dane i mozna isc z tym do banku. nadal jest 9.8 % odmow za 2010 rok ale to lepiej niz bylo rok czy pare lat temu,,byl taki czas ze bylo odmow 30% i wtedy tez ludzie dostawali wizy . a czemu ma byc dziwne ze lecisz na 3 miesiace,bedziesz musial jedynie powiedziec ze na tyle masz wolne z pracy.masz na pytania odpowiadac i tyle.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.