Skocz do zawartości

Problem Z Podaniem Wizowym

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie chwal sie ze twoja dziewczyna ma zielona karte...jesli ciebie konsul sam o to zapyta jaki ona ma status w USA odpowiesz zgodnie z prawda...ale

...jesli ona ma zielona karte konsul moze zaczac dociekac i bedzie zadawal pytania o nia bo to w koncu jest twoja narzeczona i ona ma prawo mieszkac, pracowac w USA a ty nie...wtedy bedzie trudniej konsula przekonac ze nie masz zamiarow imigracyjnych, bo przeciez jak sie pobierzecie to ona bedzie miala prawo sponsorowac ciebie jako meza...poza tym konsul moze zalozyc ze skoro ona ma zielona karte to na stale mieszka w USA a ty mieszkasz w PL...wiec moga padac pytania o to jak planujecie przyszlosc (np. kiedy slub?) i w ktorym kraju chcecie zamieszkac...

• Odpowiedzi 29
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

no to na rozmowie powiem wprost ze dziewczyna tez ma lub dopiero będzie starac się o wize turystyczną tylko nie wiem czy oni mogą to sprawdzic czy mówie prawde czy nie

Napisano
no to na rozmowie powiem wprost ze dziewczyna tez ma lub dopiero będzie starac się o wize turystyczną tylko nie wiem czy oni mogą to sprawdzic czy mówie prawde czy nie

A teraz pomyśl... Zaproszenie masz od matki swojej dziewczyny, domyślam się więc, że we wniosku podałeś jej dane, że sie u niej zatrzymasz (znaczy u tej matki), prawda?

I teraz - choć to pewnie jest wielkie gdybanie i tworzenie spiskowej teorii dziejów :D - oni sobie np. sprawdzą w bazie tę obywatelkę i wydzie im, że córka tej kobiety ma zieloną kartę, a Ty powiesz, że ma wizę turystyczną...

I co wtedy?

No i mogą Cię też zapytać, do kogo jedziesz, kim ta osoba jest dla Ciebie, a co wtedy powiesz?

Jak zaczniesz się motać i kręcić, to możesz sobie zaszkodzić :)

Napisano

fredy a odpowiedz sobie na proste pytanie>

jak mnie zlapia na klamstwie to czy dostane szybko kolejna wize czy tez nie?

nie wiem czy wiesz ale nie ma nic gorszego w Ambasadzie niz robic z siebie i z urzednikow durniow ,wiec moze 1000 razy sie zastanow niz masz cos takiego powiedziec.

Napisano

Szczerze powiem, ze bede mocno zdziwiony jak dostaniesz wize, bo jasno widac, ze nie masz talentu do kretactwa, a jak sie na to zdecydujesz to poplyniesz. Znowu powiedzenie prawdy to loteria, bo jednak stwarzasz duze prawdopodobienstwo pozostania w US po wygasnieciu wizy. Jak masz dobrze platna prace i generalnie kariere przed soba to ja bym mowil prawde, ze jedziesz odwiedzic matke swojej narzeczonej i tyle. Jak nie dostaniesz wizy to mozesz probowac pozniej, a jak cie zlapia na klamstwie to mozesz zapomniec o ameryce, bo wizy raczej nie dostaniesz nigdy.

Napisano

no okej bo szczerze to i tak nie wiem czy będę miał kasę na wylot nawet jak wizę dostane , czyli mówię prawdę że lecę do usa w celach turystycznych na zaproszenie (jak spytają a pewnie spytają bo we wniosku wpisze swoją przyszłą teściową jako osobę u której się zatrzymam i jako sponsora) z moją narzeczoną w odwiedziny do jej mamy jak spytają o dziewczynę to powiem prawdę ze ma zieloną kartę a jak nie to nic nie będę mówił , jak spytają o to co zamierzam tu robic to powiem ze mam stałą pracę i kredyt za który remontuje mieszkanie dla mnie i mojej narzeczonej :) ogólnie będę odpowiadał tylko na pytania i nie będę kręcił , teraz pytanie co do wniosku to jest gdzieś wzór poprawnego wypełnienia wniosku ?? no bo np. muszę podac imię i nazwisko w ojczystym języku ?? i np. numer telefonu do mojej teściowej nie da się wpisac w formularz gdyż teściową posiada telefon komórkowy a tam jest tylko miejsce na stacjonarny , i np. jeżeli zadzwonię w poniedziałek to kiedy przypuszczalnie mogę jechac na rozmowę tzn. w tym samym tyg. czy trzeba czekac długo?? aha w zaproszeniu pisze ze jestem szwagrem czy jakos tak , tzn. relationship to deponent : BROTHER IN LAW

Napisano

Jak wypełnić wniosek:

http://www.usa.info.pl/board/Jak-Wypelnic-Ds-160-t16284.html

Na rozmowę czeka się dwa, trzy dni :)

A teraz jeszcze przyszło mi do głowy, że jeśli pochwalisz się kredytem (bo widzę, że nie zamierzasz odpuścić :D), to musisz wziąć pod uwagę, że konsul może pomyśleć, że chcesz pojechać zarobić na spłatę ;) Bo to, że ma się kredyt wcale nie znaczy, że się jest związanym z krajem, bo można go splacać z dowolnego miejsca na ziemi, jeśli się oczywiście ma na to pieniądze ;)

Ale to tylko taka moja uwaga.

Teściowa wpisala Ciebie jako swojego szwagra? No to niezły bigos...

Napisano

kredyt mam do konca listopada a zamierzam leciec w sierpniu jak go spłace:) po za tym ojciec by musial za mnie spłacac jak cos :) jeszcze sie zastanawiam czy wziąsc papiery o zatrudnieniu tzn. umowę o prace , pewnie wezme ale jak nie będzie pytał to nie będe nic pokazywał

no własnie i jak pokaze zaproszenie jak konsul poprosi to będzie nie prawda to co jest w zaproszeniu a to co jest we wniosku bo we wniosku wpisze ze jade do przyjaciela , nastepne pyt. czy jade sam czy z kims to tez napisze ze z przyjacielem bo nie ma opcji np. dziewczyna/narzeczona , co o tym myslisz??

no i pytanie z innej beczki otóż wypełnie wniosek i go wyśle tylko wtedy trzeba go wydrukowac i problem taki ze nie posiadam drukarki i co mam zrobic ? musze drukowac ten wniosek czy wystarczy ze go poprostu wyslę ?

Napisano

Też myślałam, że brak drukarki to problem, ale po wypełnieniu wniosku na końcu zaznaczasz, że chcesz potwierdzenie dostać na maila i za minute masz je na swoim mailu. Nastepnie idziesz np. do kafejki lub do kogoś kto ma drukarkę, wchodzisz na maila, drukujesz i tyle.

Napisano

fredy widze ze nie czytasz tematu jak wypelnic druk 160 a szkoda bo bys nie zadawal takich pytan o drukowanie itd

Musisz miec wydruk ostatniej strony bo tam beda Twoje dane ,kod kreskowy oraz numer ktory musisz podac na rozmowie z infolinia,mozesz to zapisac w pdf i wydrukowac gdzies gdzie jest laserowa drukarka

a ten znajomy co lecisz to prawdziwy czy tez znow kogos wymysliesz w 5 min>

bo jak tak to mozesz wyjsc ale bez wizy

tego zaproszenie to nie pokazuj bo albo ktos zle napisal lub tez,,,nie bede tutaj pisac co...

a wiesz chociaz co oznacza szwagier>tzn ze juz masz slub lub tez miales i to z kim a wiec moze pasc pytanie a jak zona ?byla moze zona u siostry?lub tez sie wybiera,a czemu sam lecisz

jak widzisz bys sie wladowal w cos co...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...