ann-1987 Napisano 16 Marca 2011 Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 hej wszystkim, pisze w kwestii mojego slubu ktory ma byc w czerwcu tego roku. moj narzeczony teraz jest w trakcie zalatwiania obywatelstwa usa, ja jestem w usa od prawie pieciu lat po wygasnieciu wizy turystycznej, jestesmy para od ponad 8 lat i chcemy sie pobrac abym mogla zaczac zyc jak kazdy rezydent czy obywatel. pytanie moje jest odnosnie slubu koscielnego, czy jak wezmiemy slub koscielny to czy automatycznie podpisujac papiery bedziemy mieli rowniez cywilny czy to wszystko wyglada inaczej i trzeba wziasc osobno cywilny a potem koscielny? oraz ile zajmie mi czasu na to aby otrzymac dokumenty. dziekuje wszystkim uprzejmie za odpowiedzi ktore pomoga mi rozwiazac moj problem. poniewaz swoich rodzicow mam w polsce i zalezaloby mi zeby byli obecni w tak waznym dla mnie dniu jak zawarcie zwiazku malzenskiego przed bogiem. czekac ze slubem koscielnym i zrobic go w pl czy lepiej tutaj?
sly6 Napisano 16 Marca 2011 Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 pytalas sie kiedys o GC i ten czas sie nie zmienil i moze to byc z 3-4 miesiace a moze byc o wiele dluzej jak papiery beda zle wypelnione czy tez urzednik powie prosze czekac na odpowiedz i wtedy mozna czekac pare dni,tygodni czy tez miesiecy na odpowiedz w sprawie GC dopuki nie bedziesz miec GC w reku nigdzie nie wyjezdzaj. bedziesz zyc w USA jak rezydent a nie jak obywatel-chociaz czasami ludzie nie widza roznicy ale jak poczytasz na stronie urzedu jakie to sa roznice to zobaczysz . ps na forum tym czy tez innym piszemy tylko 1 raz taki sam temat .
tinki Napisano 17 Marca 2011 Zgłoś Napisano 17 Marca 2011 Pierwsza rzecza, ktora musicie zrobic to zglosic sie do "clerk office" i tam wykupic "marriage license". W biurze zapytali sie nas, czy chcemy ustalic date naszego slubu, a my odpowiedzielismy, ze bierzemy slub w kosciele. Dostalismy dokument, na ktorym na polowie strony byla "marriage licence" (wypelniona przez pracownika), a pod spodem, na polowie strony byl "marriage certificate" z pustymi rubrykami do wypelnienia. I ten dokument daje sie w kosciele, i ten certyfikat wypelnia ksiadz, pastor lub osoba upowazniona do udzielenia slubu i wy dostajecie kopie, a orginal jest przesylany do Clerk Court. Ale, czy cos podpisywalismy wiecej w kosciele, tego nie moge powiedziec, bo bylam tak zakrecona i podekscytowana, ze niewiele pamietam z tego, co sie dzialo. Mozesz oczywiscie tutaj tylko wziac cywilny, i jesli Twoi rodzice z jakichs powodow nie moga przyleciec, to po uzyskaniu GC wyprawcie drugi slub w kosciele, w Polsce. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.