magda60016 Posted April 7, 2011 Report Posted April 7, 2011 Czy ktoś może mi pomóc: wraz z meżem i małym dzieckiem wróciliśmy niedawno do Polski, ja i dziecko jesteśmy obywatelami Stanów a mój mąż niestety przebywał nielegalnie, granice przekroczył w Meksyku jakieś 10 lat temu, mąż używał w Stanach swojego social security, się rozliczał i miał prawko i liczne kredyty. Oboje nie możemy się tu odnależć i obawiam sie że nie ma dla niego żadnych możliwości powrotu, ja mam liczne problemy z powodu nie posiadania polskich dokumentów, musiałam sie starać o potwierdzenie polskiego obywatelstwa, moje studia w Stanach zostały zaliczone na niższym poziomie i mam kłopoty z pracą. Czy ktoś może zna prawnika, który mógłby coś poradzić? W Stanach prawnik mówił, że tylko poprawka 245i może nam pomóc ale nie zanosi się że ta poprawka kiedykolwiek jeszcze wejdzie. Pomocy...
MATIX Posted April 7, 2011 Report Posted April 7, 2011 Będziecie musieli prawdopodobnie ubiegać się o Waiver, co nie jest prostą sprawą, i dostaje go mały procent ludzi którzy o niego się ubiegają. Co oczywiście nie jest niemożliwe do osiągnięcia... Poczytajcie na forum, bo dużo o tym pisze, i są osoby co go dostali Nasuwa mi się pytanie, jeżeli ty jesteś obywatelką USA to czemu nie sponsorowałaś męża wcześniej, a problemu by nie było? Życzę powodzenia Pozdrawiam
sly6 Posted April 7, 2011 Report Posted April 7, 2011 Matix bylo by mozliwe sponsorowanie w USA jakby byl pod tym paragrafem co pisala magda ..wpisz nawet w szukaj na forum 245i i zobaczysz kogo to dotyczylo.
gal Posted April 7, 2011 Report Posted April 7, 2011 Czy ktoś może mi pomóc: wraz z meżem i małym dzieckiem wróciliśmy niedawno do Polski, ja i dziecko jesteśmy obywatelami Stanów a mój mąż niestety przebywał nielegalnie, granice przekroczył w Meksyku jakieś 10 lat temu, mąż używał w Stanach swojego social security, się rozliczał i miał prawko i liczne kredyty. Oboje nie możemy się tu odnależć i obawiam sie że nie ma dla niego żadnych możliwości powrotu, ja mam liczne problemy z powodu nie posiadania polskich dokumentów, musiałam sie starać o potwierdzenie polskiego obywatelstwa, moje studia w Stanach zostały zaliczone na niższym poziomie i mam kłopoty z pracą. Czy ktoś może zna prawnika, który mógłby coś poradzić? W Stanach prawnik mówił, że tylko poprawka 245i może nam pomóc ale nie zanosi się że ta poprawka kiedykolwiek jeszcze wejdzie. Pomocy... Obywatel USA nie ma zadnego problemu z powrotem do USA, natomiast jak ktos przebywal nielegalnie wjechal nielegalnie i powrocil do kraju to sprawa jest raczej beznadziejna. Powinnas byla to wiedziec jak pobieraliscie sie (nie wierze ze nie byl ci znany status twojego przyszlego meza). W takich ukladach zawsze sa konsekwencje i te konsekwencje nalezy poniesc. Odkrecic to wszystko zajmie czasu nerwow i pieniedzy. Dokladnie tak jak pobyt odbyl sie w czasie odwrocenie tej sytuacji zajmie czas.
MATIX Posted April 7, 2011 Report Posted April 7, 2011 Matix bylo by mozliwe sponsorowanie w USA jakby byl pod tym paragrafem co pisala magda ..wpisz nawet w szukaj na forum 245i i zobaczysz kogo to dotyczylo. A no tak sly6 masz racje, nie wzialem tego pod uwage
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.