Skocz do zawartości

Jak Wyjechac Do Usa

jola11

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

To zle ci sie kolego wydaje:(Mam nadzieje,ze tacy ,,zorientowani najbardziej,, w stanach sie nie znajda bo po co im tam takie madrale:)Ja akurat troche zaczelam szperac wlasnie za wskazowka otrzymana w odpowiedzi i nigdy przed tem ten temat mnie nie interesowal,ale teraz pomyslalam,ze cos w tym temacie czas zaczac.Wstepnie to chcialam tam po prostu pojsc i sie dowiedziec osobiscie,ale to pewnie jest tak,ze punkt informacyjny jest calkiem gdzie indziej niz biuro.mysle,ze programy o ktorych tu przeczytalam sa odpowiednie i cos juz wiecej wiem i przynajmniej wiem czego szukac.a jak wyglada zmiana obywatelstwa na obywatelstwo kraju,gdzie ruch jest bezwizowy.Moze to na dwa etapy jakos ludzie robia i wtedy nic wspolnego z polakami juz nie maja i jest po problemie.Pytam bo moze te programy sa jednak najgorszym rozwiazaniem ,chociaz mnie sie podobaja.

Napisano

jola a co ma zmiana obywatelstwa z praca oraz pobytem stalym w USA?

wiesz co daje ruch bezwizowy ze zamiast isc po wize ,bierzesz paszport tego kraju i lecisz ale jako turystka i tylko na okres max 90 dni..Nie mozesz pracowac legalnie,uczyc sie legalnie ..nie mozesz tez tego pobytu zmienic na inny .wiec wyjezdzasz jako turystka

A co do starania sie o obywatelstwo danego kraju to musisz spelnic wymagania danego kraju .

Napisano

Tylko wez sly6 pod uwage,ze te programy raczej darmowe nie sa:(poza tym na polakow to zawsze krzywo patrza a tak to sobie lecisz i jak placisz podatki i tam nie rozrabiasz to pewnie jakos specjalnie mnie listem gonczym szukac nie beda-nie mam racji?A co do polskiego obywatelstwa to nie sadzisz,ze lepiej sie za bardzo nie przyznawac -a wtedy to nawet w nielegalnej pracy jakos zawsze lepiej cie potraktuja.

Napisano

mysle ze za duzo ktos Ci na opowiadal czegos lub tez ze na Anglika inaczej sie patrzy niz na Polaka..nie wiem z kim masz doczynienie ale tak nie jest ani tez nie bylo..

Problem nie jest z obywatelstwie a w danym czlowieku oraz zkim ma doczynienie .

No ale jesli mylisz ze zmiana obywatelstwa cos Ci da to powodzenia..

fakt listu gonczego nie bedzie ale w razie problemow nawet z Policja mozesz byc wylapana bardzo szybko jako osoba ktora jest nielegalnie a wtedy zegnaj USA i nie bedzie ze masz paszport brytyjski,niemiecki czy tez inny..bedziesz tak samo traktowana jako nielegalna.

ps fakt nie sa tanie takie programy ale jesli chcesz jechac to sklada sie kase na to ..ja np w czasie wakacji kiedys pracowalem aby cos miec

Napisano
poza tym na polakow to zawsze krzywo patrza a tak to sobie lecisz i jak placisz podatki i tam nie rozrabiasz to pewnie jakos specjalnie mnie listem gonczym szukac nie beda-nie mam racji?A co do polskiego obywatelstwa to nie sadzisz,ze lepiej sie za bardzo nie przyznawac -a wtedy to nawet w nielegalnej pracy jakos zawsze lepiej cie potraktuja.

Trochę mylisz też pojęcia...

Bo Polacy, jak i inne nacje, które nadal mają wizy, mogą (choć nie powinny, ale niektórzy wykorzystują wizy niezgodnie z przeznaczeniem) pojechać do USA turystycznie i zostać nielegalnie (pracować i odprowadzać podatki), a potem ożenić się z obywatelem USA i przesiedziana wiza turystyczna, nielegalny pobyt i praca są im darowane. Troszkę się muszą nagimnastykować, ale daje się to zrobić.

Z kolei obywatele, którzy mają zniesione wizy, nie potrzebują wizy turystycznej i mogą wyjechać do Stanów tylko na 90 dni.

Oczywiście (podobnie jak Polacy) mogą tam zostać nielegalnie, ale legalizować swojego pobytu raczej już nie będą mogli.

Niech ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę.

Mówisz, że do polskiego obywatelstwa lepiej się nie przyznawać... Ciekawe podejście.

Wszędzie są ludzie i ludziska, to nie zależy od narodowości.

Napisano

Pracuje to sie stale a nie tylko w wakacje.Wlasnie z polakami to jest tak,ze cos zawsze sciemnia i jakos tam leci.To jest nie tylko moja opinia bo to maja w genach.A czy jestes pewien,ze tak nielegalnych lapia,skad to wiesz,byles tam kiedys nielegalnie,czy tylko tak ze slyszenia i forum,widziales moze takie zatrzymanie nielegalnego,jak sie tlumaczyl wiesz jak to sie skonczylo czy wlasnie tylko slyszales.A polacy maja np zakz wstepu do niektorych knajp,niekoniecznie w stanach-cos jednak w tym jest.Ja znam kilka osob,ktore stad wyjechaly wlasnie jako turysci i sluch po nich zagina,moze cos tam zalegalizowali ale w polsce ich tez nie ma a przeciez wszyscy w wiezieniach tam nie moga siedziec,ani ich nie zastrzelili,jakby jedna osoba to moze.A to tez ciekawy sposob ale nie dla mnie bo ja w tym nie widziala bym sensu-jedzie jako turysta,napada na bank i zostaje do konca zycia jako skazany:)

Napisano

Jola11, słuch po nich zaginął, bo jak są nielegalnie, to się nie wychylają... Bo jakby wyjechali ze Stanów, to by mieli problemy z powrotem.

Wiesz, każdy podejmuje własne decyzje. Nikt nikomu nie zabroni pojechać i zostać nielegalnie, czy pracować... Każdy odpowiada za siebie.

Może to nie jest takie trudne, żyć na nielegalu... Ale to każdy musi sam sobie odpowiedzieć, czy mu takie coś odpowiada. Nie mieć praktycznie żadnych praw, nie móc swobodnie podróżować... Może dla niektórych nie jest to ważne. Są tak zaślepieni Stanami, że nie przejmują się żadnymi problemami, jakie mogą mieć... Może komuś nie przeszkadza widmo deportacji, jakie nad nimi wisi. A może nie wisi, ale kto może wiedzieć, co się w życiu zdarzy? Czy naprawdę warto tak sobie życie gmatwać?

Co do zatrzymań nielegalnych... Było kilka takich głośnych przypadków, opisanych nawet tutaj na forum i linki do artykułów internetowych były podane...

Napisano

jola widze ze chcesz zasmakowac tego chleba,byc w wiezieniu,miec sprawe w sadzie i nie wiedziec co dalej

Twoje zycie,sprawa co zrobisz

I co z tego ze Ci napisze ze wiem jak jest,ze mam znajomych jak mi nie uwierzysz wiec zakoncze ta rozmowe na tym bo przekonywac Cie nie bede

masz takie myslenie i poglad to niech tak zostanie ,po wyladowaniu i doswiadczeniu pewnych spraw zobaczysz jakie jest zycie bez papierow

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...