Clover Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam, Już dawno zainteresowałam się posiadaniem amerykańskiego obywatelstwa. Na razie nie mam zamiaru się o nie starać, bo jestem stosunkowo młoda, można rzec - mała. Ale lubię pogłębiać swoją wiedzę o wszystkim, co związane ze Stanami, a zastanawia mnie kilka rzeczy: a) Czy to prawda, że egzamin na obywatelstwo jest bardzo łatwy i większość pytań jest na poziomie "Ile jest gwiazdek na fladze"? Czy mogę się o nie ubiegać przed skończeniem 18 roku życia (np. za zgodą rodziców), czy muszę czekać? c) Czy przyznane mi obywatelstwo sprawi, że będę mogła zamieszkać w jakim tylko chcę stanie? d) Ile mnie to będzie kosztować? Z góry przepraszam, jeśli źle trafiłam z działem, ale to mój pierwszy post tutaj
sly6 Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 pytanie jest takie a gdzie Ty teraz jestes/>a rodzice gdzie sa?maja jakies papiery pobytowe z USA? oraz czy umiesz jezyk angielski oraz umiesz szukac na forum odpowiedzi w dziale emigracja..
MATIX Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 Ogolnie tak w skrocie to pytania sie sa trudne, jest bodajze pytanie o gwiazdki, kiedys gdzies na stronie mozna bylo sobie zrobic taki probny egzamin i byly wypisane wszystkie pytania i odpowiedzi... Obywatelswo tak, mozesz mieszkac w kazdym stanie, pozwala ci takze na to rezydentura czyli GC... Aby dostac obywatelswo musisz miec GC przez pewien okres czasu... Puki jestes "mala" kosztami sie nie interesuj bo to moze sie za kilka lat zmienic... Na forum w jakims temacie jest opisany koszt na dzien dzisiejszy... I ogolnie na pytania Sly6 moglabys odpowiedziec to by duzo ulatwilo Pozdrawiam
MATIX Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 Tu sa bodajze jakies pytania na obywatelstwo: http://www.prawoimigracyjneusa.com/obywatelstwo.htm Nie wiem czy jeszcze aktualne, ale mozna popytac, i jest pytanie o ilosc gwiazdek i kolory na fladze
sly6 Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 Matix to juz jest nie aktualne na forum znajdziesz cos aktualnego
MATIX Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 A dzieki za poprawke dlatego napisalem ze nie wiem czy jeszcze sa aktualne, bo kiedys je czytalem i na szybko znalazlem ta strone, ale moze sobie przeczytac tak dla poszerzenia wiedzy
dareknow0 Napisano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2011 Witam,Już dawno zainteresowałam się posiadaniem amerykańskiego obywatelstwa. Na razie nie mam zamiaru się o nie starać, bo jestem stosunkowo młoda, można rzec - mała. Ale lubię pogłębiać swoją wiedzę o wszystkim, co związane ze Stanami, a zastanawia mnie kilka rzeczy: a) Czy to prawda, że egzamin na obywatelstwo jest bardzo łatwy i większość pytań jest na poziomie "Ile jest gwiazdek na fladze"? Czy mogę się o nie ubiegać przed skończeniem 18 roku życia (np. za zgodą rodziców), czy muszę czekać? c) Czy przyznane mi obywatelstwo sprawi, że będę mogła zamieszkać w jakim tylko chcę stanie? d) Ile mnie to będzie kosztować? Z góry przepraszam, jeśli źle trafiłam z działem, ale to mój pierwszy post tutaj a) Trzeba nauczyc sie do egzaminu 100 pytań z historii i konstytucji USA. Nie ma pytania o ilośc gwiazdek na fladze natomiast jest pytanie co one oznaczają .Pytania są łatwe pod warunkiem ,że się nauczysz( tak jak w życiu na innych egzaminach).Oczywiście podstawowy - komunikatywny j.angielski. b.)o obywatelstwo może ubiegać się tylko osoba pełnoletnia która przynajmniej 5 lat mieszkała legalnie w USA ( posiada GC).Później składa przysięgę w Sądzie . c) Każdy rezydent USA nie tylko obywatel może mieszkać w jakim chce stanie. d) stały rezydent USA składa aplikacje z opłatą 675 dolarów plus koszty zdjęć i póżniej koszty wyrobienia paszportu.
Jim Beam Napisano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2011 Już dawno zainteresowałam się posiadaniem amerykańskiego obywatelstwa. Moze zacznijmy od tego czy masz podstawy zeby sie o nie starac? Potem przyjdze czas zeby pytac ile co kosztuje i gdzie mozesz mieszkac.
Clover Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2011 a) Trzeba nauczyc sie do egzaminu 100 pytań z historii i konstytucji USA. Nie ma pytania o ilośc gwiazdek na fladze natomiast jest pytanie co one oznaczają .Pytania są łatwe pod warunkiem ,że się nauczysz( tak jak w życiu na innych egzaminach).Oczywiście podstawowy - komunikatywny j.angielski.b.)o obywatelstwo może ubiegać się tylko osoba pełnoletnia która przynajmniej 5 lat mieszkała legalnie w USA ( posiada GC).Później składa przysięgę w Sądzie . c) Każdy rezydent USA nie tylko obywatel może mieszkać w jakim chce stanie. d) stały rezydent USA składa aplikacje z opłatą 675 dolarów plus koszty zdjęć i póżniej koszty wyrobienia paszportu. Ale to że się tym zainteresowałam, nie znaczy, że się ubiegam. Jeśli lubisz filmy, czy od razu chcesz być aktorem? Czy można dostać wizę na 5 lat?
Joanna30 Napisano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2011 Ale to że się tym zainteresowałam, nie znaczy, że się ubiegam. Jeśli lubisz filmy, czy od razu chcesz być aktorem? Twój pierwszy post sugerował, że masz jakieś podstawy, żeby się o nie starać. Zwłaszcza, że zadałaś pytania odnośnie zamieszkania i kosztów. Czy można dostać wizę na 5 lat? Można dostać wklejkę (promesę wizową) do paszportu na pięć lat. Ale to nie znaczy, że można sobie na pięć lat polecieć do Stanów. Oznacza tylko to, że w ciągu 5 lat można wiele razy (lub raz) latać do Stanów, w zależności od tego, czy wiza będzie wielokrotnego czy jednorazowego przekroczenia granicy. Jednorazowy pobyt w USA określa urzędnik imigracyjny na lotnisku. Maksymalnie taki pobyt można dostać na pół roku. Oczywiście, jeśli pytasz o wizę turystyczną.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.