domolek Posted May 2, 2011 Report Posted May 2, 2011 wazne pytania do Kariny oraz do innych osob ktore mialy z tym doczynienia. czesc sorki za brak polskich liter ale pisze z usa posiadam gc przeszukalem juz mnostwo tematow i nie moge znalezc jednoznacznej odpowiedzi powiedz mi czy jesli zrobie bialy paszport i chce wyleciec na 1,5 roku do polski moge miec problemy z powrotem (bede mial rozliczenie z podatkow za jeden rok) czy czesto sie to zdarza ?? i czy ciezko jest uzyskac bialy paszport oraz czy jesli jako powod podam ze chce zrobic studia musze nastepnie udowodnic ze zaczalem je robic i skonczylem lub nie ?? Bardzo prosze odpowiedz mi jest to dla mnie bardzo wazne z gory dziekuje a podobno ty jestes najlepsza na tym forum
karina Posted May 6, 2011 Report Posted May 6, 2011 problemy mozesz miec zawsze z powrotem do USA - jesli bedziesz mial bialy paszport wtedy na pewno jest duzo latwiej (bo i taki jest cel ubiegania sie o bialy paszport: dlugi pobyt poza USA). Jest dosc ciezko z uzyskaniem bialego paszportu - trzeba miec dobre uzasadnienie. Co do studiow to ich za bardzo nie interesuje czy je skonczyles, ich zainteresuje za to JAK UZASADNISZ, ze potrzebujesz bialy paszport.. studia w wielu przypadkach juz nie przechodzily... Ale wedle prawa moga Cie poprosic o jakis druk z uczelni (znam chyba z 5 takich przypadkow kiedy kazali udowadniac cos takiego).
domolek Posted May 9, 2011 Author Report Posted May 9, 2011 to co wedlug ciebie najlepiej podac ze mam starszych dziadkow ktorzy zostali sami w polsce i nimi sie zaopiekowac czy co innego ??
karina Posted May 9, 2011 Report Posted May 9, 2011 Nie wiem co masz podac, bo ja nie znam Twojej sytuacji, a nie moge pisac przykladowych uzasadnien tutaj na Forum. Trzeba by sie zastanowic jakie masz powody, jakie w razie pytan urzednika mozesz przedstawic dowody na to co piszesz i wtedy dopiero zaczac skladac aplikacje. Szkoda, zebys dostal odmowe przez to, ze wedle urzedu uzasadnienie bedzie niewystarczajace.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.