Skocz do zawartości

High School Na Wizie Studenckiej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie. Mam 17 lat i w przyszłym roku chciałabym wyjechać do USA kontynuować naukę w high school. Wiem, że potrzebuję wizę studencka, która uprawnia mnie do rocznej nauki w Stanach w szkole publicznej. Czy pomimo, że jest to właśnie szkoła PUBLICZNA trzeba płacić jakieś ogromne czesne? Mam tam rodzinę u której mogłabym mieszkać, ale nie mam środków na pokrycie kosztów związanych z opłaceniem szkoły. Doszły mnie słuchy, że za szkołę publiczną sie nie płaci, ale doszły mnie również takie, że jest dokładnie na odwrót. Już trochę się pogubiłam. Bardzo proszę o odpowiedź

Napisano

a po 1 roku to co bedzie?wracasz do Polski,dalej sie uczysz ale wtedy za co?kto bedzie placic za to?

Uczniowie klas 9-12 (przybliżony wiek 14-18 lat) posiadający wizę F-1 mogą kształcić się w szkołach publicznych w okresie nie dłuższym niż rok. Zanim jednak otrzymają wizę powinni przedstawić dowody na uiszczenie pełnej, niesubsydiowanej kwoty czesnego. Wymóg ten nie dotyczy uczniów planujących naukę w prywatnych szkołach podstawowych i średnich.

http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wi...naukowi.html#F1

doszly Cie sluchy bo ktos pojechal na wymiane mlodziezy,ktos jest na wizie turystycznej ale musi powiedziec ze jest na wizie studenckiej,..takie zycie

Napisano

po roku pewnie wróciłabym do Polski, nadrobiłabym różnicę programową itd. albo starałabym się o przedłużenie wizy czy coś. Chodzi mi tylko o ten rok czy to sie w ogóle opłaca? Bo wiem, że szkoła jest tam strasznie droga. Mógłby mi ktoś przybliżyć ile mniej więcej musiałabym zapłacić za jeden rok w high school, ale nie na wymianie. Mieszkałabym u rodziny więc wszelkie koszty utrzymania odpadają.

Napisano

a teraz jakim stanie bys byla ?

nawet jak bedziesz chciala pobyt przedluzyc to musisz pokazac ze Cie na to stac i ze masz za co placic za nauke..

Napisano

Byłabym w Chicago. Mogłabym po roku nauki wrócić do Polski i zaraz potem wrócić na wizie turystycznej bo mam ją do 2020 roku. I na przykład spróbować coś zarobić na czarno i starać się o zmianę statusu wizy, albo wyjść za mąż etc.

Napisano

tylko ze taki szybki powrot bylby podejrzany na granicy,ze bylas na studenckiej wizie a teraz lecisz turystycznie a do tego miala bys np bilet na 6 miesiecy

no ale chyba zdajesz sobie z tego sprawe.

a maz to skad,rodzina by pomogla w szukaniu dobrej osoby czy jak?a do tego samo wyjscie za maz nie daje Ci nic ze szkola,legalnoscia pobytu ale chyba wiesz o tym ?

Napisano

Koszt publicznej high school dla cudzoziemca bedzie sie roznil od miejscowosci do miejscowosci. Moze byc od $3,000 do $10,000 na rok. Popros rodzine w USA aby zadzwonili do high school w ich district (lub miejscowosci) i zapytali sie o koszty na wizie F-1 (bo z taka uczy sie tu w srednich szkolach.)

• 8 miesięcy później...
Napisano

jak pokazesz ze ta wiza nie posluzy Ci do pracy nielegalnej oraz pozostanie nielegalnego,zmiany statusu to nie ..

na tym sie skup a nie na loterii ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...