arekdarek Posted June 3, 2011 Report Posted June 3, 2011 Witam Wszystkich i proszę o poradę bo mam dosyć niecodzienną sprawę. Do USA poleciałem w styczniu 2005 roku. Wizę w Ambasadzie otrzymałem na rok czasu jednak na lotnisku w Detroit podbito mi na 3 tygodnie jedynie. Swój pobyt na terenie USA przedłużyłem nielegalnie do kwietnia 2006 roku i wróciłem do Polski. Jednak w roku 2010 starałem się po raz kolejny o wizę do USA jednak została mi odmówiona. Mój błąd był taki że nie napisałem prawdy we wniosku wizowym i skłamałem że wróciłem w terminie. Jednak trwałem przy swoim i nie przyznałem się. Konsul kazał mi przywieść jakieś dokumenty stwierdzające że w tym a tym okresie byłem poza terenem USA. Jakieś wyciągi bankowe, potwierdzenie ,itp. Oczywiście takich dokumentów nie posiadałem i już w Ambasadzie się od tego czasu nie pokazałem. Mam takie pytanko. Bo moja uczelnia chce teraz wysłać mnie na studia zagraniczne do USA. Gwarantują przelot, zakwaterowanie, wyżywienie i nauka za darmo. Będę musiał tylko uzyskać wizę F1. Nie wiem czy mam jakieś szanse zależy mi na tym aby móc tam kontynuować naukę. Pozdrawiam i proszę o odpowiedz wszystkich Tych którzy mają jakieś pojęcie o tych sprawach.
Joanna30 Posted June 3, 2011 Report Posted June 3, 2011 Do USA poleciałem w styczniu 2005 roku. Wizę w Ambasadzie otrzymałem na rok czasu jednak na lotnisku w Detroit podbito mi na 3 tygodnie jedynie. Takie małe sprostowanie - to, że dostałeś wizę na rok czasu, to nie znaczy, że tyle mógłbyś jednorazowo przebywac w USA. Bo długość jednorazowego pobytu na terenie Stanów wbija Ci urzędnik imigracyjny po przylocie. Maksimum może to być pół roku, a minimum to pewnie nawet dzień. Na ile deklarowałeś we wniosku, że polecisz? Bo pewnie na tyle pobytu dostałeś. Jesli natomiast chodzi o otrzymanie wizy J-1, to nie sądzę, żebyś ją dostał. Dla tych, co przesiedzieli w Stanach nielegalnie ponad rok, zakaz wjazdu jest 10 lat. Bez względu na jakiej wizie chcieliby z powrotem wjechać. Ty jednak poszedłeś dalej, bo kłamałeś urzędnikowi prosto w oczy, ale na ile lat to Cię dyskwalifikuje to nie wiem.
gal Posted June 3, 2011 Report Posted June 3, 2011 Takie małe sprostowanie - to, że dostałeś wizę na rok czasu, to nie znaczy, że tyle mógłbyś jednorazowo przebywac w USA. Bo długość jednorazowego pobytu na terenie Stanów wbija Ci urzędnik imigracyjny po przylocie. Maksimum może to być pół roku, a minimum to pewnie nawet dzień.Na ile deklarowałeś we wniosku, że polecisz? Bo pewnie na tyle pobytu dostałeś. Jesli natomiast chodzi o otrzymanie wizy J-1, to nie sądzę, żebyś ją dostał. Dla tych, co przesiedzieli w Stanach nielegalnie ponad rok, zakaz wjazdu jest 10 lat. Bez względu na jakiej wizie chcieliby z powrotem wjechać. Ty jednak poszedłeś dalej, bo kłamałeś urzędnikowi prosto w oczy, ale na ile lat to Cię dyskwalifikuje to nie wiem. Nic dodac nic ujac i prosze o nie stawianie sprawy ze sie czepiaja albo tego typu. Zrobiles ogromny blad KLAMIAC i ponosisz konsekwencje!!!
sly6 Posted June 3, 2011 Report Posted June 3, 2011 te 10 lat liczy sie od powrotu do Polski ,no i oczywiscie ta Twoja sprawa z wiza zostala juz zanotowana w systemie , tak wiec bez waiver nic nie wyjdzie z wyjazdu masz tez zakaz wjazdu jakby sie okazalo ze za 1 rok bedzie ruch bezwizowy.
arekdarek Posted June 3, 2011 Author Report Posted June 3, 2011 Tak tylko że ja teraz nie będę sie starał o wizę J-1 tylko o F-1 a to zmienia postać rzeczy. Poza tym zostałe już tam wpisany na liste na uniwerstytecie i opłacone mam czesne za rok z góry
sly6 Posted June 3, 2011 Report Posted June 3, 2011 nie ma zadnego znaczenia... lecisz na wizie turystycznej,studenckiej,J-1,pracowniczej,staly pobyt lub tez ruch bezwizowy --masz zakaz wjazdu na teren USA nawet jak przedstawisz dokumenty ze masz cos oplacone to zakaz jest zakazem i tyle. mozesz byc nawet i do 10 uniwerkow wpisane ale to uniwerek wydaje wizy a Konsul jak i urzednik na lotnisku Cie wpuszcza
Joanna30 Posted June 3, 2011 Report Posted June 3, 2011 Tak tylko że ja teraz nie będę sie starał o wizę J-1 tylko o F-1 a to zmienia postać rzeczy.Poza tym zostałe już tam wpisany na liste na uniwerstytecie i opłacone mam czesne za rok z góry Zakaz wjazdu dotyczy każdego rodzaju wiz. Mój błąd, że w odpowiedzi powiedziałam o wizie J-1, kiedy mowileś o F-1. Ale (co już napisałam w swoim poście, ale może nie doczytałeś), zakaz obowiązuje na wszystkie rodzaje wiz. Oraz ruch bezwizowy. Czyli nic nie zmienia postaci rzeczy. A za kłamstwo to nie wiem. Tak jak mówi sly6 - bez zniesienia zakazu, czyli waivera nie ruszysz tej sprawy. Choć jak w ewentualnym przypadku starania się o zniesienie zakazu wytłumaczysz złożenie fałszywego wniosku o wizę i kłamstwo w ambasadzie/konsulacie... Teraz nawet nie pomoże, jak powiesz prawdę, bo w poprzednim wniosku skłamałeś (twierdząc, że to prawda).
arekdarek Posted June 3, 2011 Author Report Posted June 3, 2011 No to powiedzciemi jaki jest sposób uzyskania takiego wivera?
Joanna30 Posted June 3, 2011 Report Posted June 3, 2011 Są na tym forum wątki dotyczące waivera. http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...4&hl=waiver http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...0&hl=waiver Z tym, że waiver dotyczy chyba emigracji na stałe, a nie jedynie walki o przyznanie wizy nieimigracyjnej. Musisz się wczytać w te tematy i w dalsze, których linki znajdziesz w tych dwóch. Zwróć uwagę zwłaszcza na posty Kariny.
rubia Posted June 3, 2011 Report Posted June 3, 2011 ale to chyba nie wyklucza możliwości składania wniosku o wizę?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.