Tunerek Napisano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2011 Witam, Moja narzeczona (Patrycja) posiadała zieloną kartę w momencie wyjazdu z USA, pozostała w Polsce o wiele za długo z kilku powodów głównie medycznych. Całą rodzinę oprócz matki ma w stanach, wszyscy posiadają obywatelstwa. Patrycja wróciła do Polski ze względu na ciężką chorobę matki która po jakimś czasie okazała się nie tak ciężka a całość była tylko farsa wymyśloną przez matkę żeby została w kraju, w zasadzie ten czas utrzymywania wszystkich w kłamstwie łapał by się na normalny powrót i nie było by problemu. Problem z dłuższym pobytem poza granicami USA to zajście w ciąże, która przebiegała z powikłaniami i wizytą w szpitalu (są na to dokumenty), następnym problemem było zdrowie dziecka ( Olka) chłopak ma nerkę podkowiastą i musiał zostać tutaj w kraju do momentu pełnej diagnozy(cała teczka dokumentów + wypisy ze szpitala). W tym momencie mamy już wszystko wyjaśnione i chcieliśmy wyjechać do USA. Jeżeli ktoś mógł by nam poradzić czy są jakiekolwiek szanse na przywrócenie statusu powracającego rezydenta dla Patrycji, jeżeli tak to od czego zacząć ? jakie dokumenty zbierać ? co wypełnić ? do kogo się zgłosić ? czy dziecko powinno być na rozmowie z konsulem (8 miesięcy) ? no i w sumie 2 kwestia jak ja mam starać się o możliwość wyjazdu i na jakich zasadach ? bo podejrzewamy że konsul przy rozmowie o wznowienie zielonej karty dla Patrycji zapyta a co z ojcem dziecka ? i nie wiem co powiedzieć ... ja w już nie posiadam nikogo na tym świecie poza Patrycją i Olkiem ... Serdecznie proszę o podjęcie tematu, jeżeli będą Wam potrzebne dodatkowe informacje pozostaje do dyspozycji na forum i pod mailem tunerek@gmail.com pozdrawiam
Joanna30 Napisano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2011 Nie wiem, czy to Wam pomoże, ale możecie zacząć od strony rządowej: http://travel.state.gov/visa/immigrants/info/info_1333.html
Tunerek Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2011 Renox ostatni raz była w USA w 2008 roku i wyjeżdżała z ważnym statusem Rezydenta.
Jim Beam Napisano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2011 no i w sumie 2 kwestia jak ja mam starać się o możliwość wyjazdu i na jakich zasadach ? bo podejrzewamy że konsul przy rozmowie o wznowienie zielonej karty dla Patrycji zapyta a co z ojcem dziecka ? i nie wiem co powiedzieć ... ja w już nie posiadam nikogo na tym świecie poza Patrycją i Olkiem ... Wyjechac mozesz na wizie turystycznej i byc tam max. do 6 miesiecy legalnie. Potem ewentualnie ptrzedluzyc wize, zmienic status na studencki. Ojcostwo dziecka bylej stalej rezydentki USA nie daje zadnych podstaw do starania sie o pobyt staly. Bez slubu jestes wg. prawa dla nich obca osoba. Nawet jezeli sie pobierzecie to bedziesz musial utrzymac legalny status do czasu otrzymania przez twoja zone obywatelstwa (+5 lat). Nie wiem czy "powracajacy rezydent" moze zabrac ze soba meza (zone), ktorzy nigdy nie mieli zielonej karty - moze ktos uzupelni. Generalnie to co planujecie nie bedzie proste ani szybkie, niemniej jednak powodzenia.
Tunerek Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2011 do czasu otrzymania przez twoja zone obywatelstwa (+5 lat). a wiesz może czy po otrzymaniu statusu rezydenta powracającego sumuje się okres z tym kiedy miała normalny statu rezydenta ? czy po odzyskaniu statusu od nowa nabija się te 5 lat ?
Joanna30 Napisano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2011 Raczej od nowa. Path to U.S. Citizenship
Jim Beam Napisano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2011 a wiesz może czy po otrzymaniu statusu rezydenta powracającego sumuje się okres z tym kiedy miała normalny statu rezydenta ? czy po odzyskaniu statusu od nowa nabija się te 5 lat ? Od nowa. Plan B w przypadku odmowy przyznania statusu powracajacego rezydenta: Pobieracie sie, jej ojciec sponsoruje was (Kategoria F3), czekacie 10 lat w Polsce ( moze krocej, moze dluzej - ciezko przewidziec) i wyjezdzacie razem.
sly6 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 a Ty jak chcesz wyjechac do USA z Patrycja?a jak Ona z dzieckiem?jak dziecko jest urodzone po za USA dziecko ma i lub tez moze miec paszport ... zapoznales sie z ta strona : http://polish.poland.usembassy.gov/poland-..._residents.html http://polish.poland.usembassy.gov/poland-...on_letters.html
Tunerek Napisano 12 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 tak zapoznałem się z tym wszystkim. Tylko nie wiemy jak to wszystko ułożyć w dobrej kolejności ... nawet pytaliśmy w jednej z firm radzących co w takich sprawach robić ale to była porażka ... a w zasadzie to mało kto ostatnio czyta ze zrozumieniem ...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.