sly6 Napisano 5 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2011 a gdzie to tak pisze na tej stronie ze musza byc przetlumaczone ?na samym koncu w innych dokumentach pisze takie cos http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wi...menty.html#inne I tego nalezy sie trzymac co do wizy nie imigracyjnych co do statusu studenta tez nie nalezy takiego czegos przedstawiac jak tlumaczenie.. to sa inne rodzaje wiz ..I nalezy sie trzymac tych zasad .
rynr Napisano 5 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2011 Jest ogromna różnica w POLSKIM prawie pomiędzy wykroczeniem i przestępstwem. Wykroczenia nie idą do papierów, po prostu dostaje się mandat lub jakąś lipną rozprawę. Mam na myśli, że tak samo jest traktowana np. jazda po spożyciu (0.21-0.5 promila) jak i parkowanie w miejscu niedozwolonym. Za pierwsze ma się rozprawę, grzywnę i zabrane prawko na jakiś czas, a druga sprawa to po prostu mandat. Dodatkowo jak widać w materiale wideo dodanym przez sly6 pytanie jest o aresztowanie - przy wykroczeniu osoba nie jest aresztowana, przy przestępstwie tak (najczęściej, może to nie być regułą). Tyle mogę powiedzieć o prawie w Polsce. Natomiast podejście w USA może być inne. Można najpierw wystąpić o zaświadczenie o niekaralności (lub właściwie karalności) i jeśli na dokumencie będzie napisane, że ktoś nie jest karany to lepiej nie zaznaczać niczego na ten temat. Ja bym tak zrobił, ale jesteście dorosłymi ludźmi, zrobicie jak chcecie. Zaświadczenie o niekaralności kosztuje 50 zł, nie są to żadne duże pieniądze
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.