Skocz do zawartości

Wiza Turystyczna "zawiasy"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest ogromna różnica w POLSKIM prawie pomiędzy wykroczeniem i przestępstwem. Wykroczenia nie idą do papierów, po prostu dostaje się mandat lub jakąś lipną rozprawę. Mam na myśli, że tak samo jest traktowana np. jazda po spożyciu (0.21-0.5 promila) jak i parkowanie w miejscu niedozwolonym. Za pierwsze ma się rozprawę, grzywnę i zabrane prawko na jakiś czas, a druga sprawa to po prostu mandat.

Dodatkowo jak widać w materiale wideo dodanym przez sly6 pytanie jest o aresztowanie - przy wykroczeniu osoba nie jest aresztowana, przy przestępstwie tak (najczęściej, może to nie być regułą).

Tyle mogę powiedzieć o prawie w Polsce. Natomiast podejście w USA może być inne. Można najpierw wystąpić o zaświadczenie o niekaralności (lub właściwie karalności) i jeśli na dokumencie będzie napisane, że ktoś nie jest karany to lepiej nie zaznaczać niczego na ten temat. Ja bym tak zrobił, ale jesteście dorosłymi ludźmi, zrobicie jak chcecie.

Zaświadczenie o niekaralności kosztuje 50 zł, nie są to żadne duże pieniądze ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...