ewse Napisano 3 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2011 Witam, dostalam negatywna odpowiedz w Konsulacie w Krakowie ;/ Moja ciocia ktora jest obywatelka USA niedopuszcza do siebie tego ze moge nie przyleciec na wakacje. Chce zrobic odwolanie, Moze pomozecie jak to ma mniejwiecej wygladac i na jaki adres ?? Listem czy Emailem ?? I czy wogole jest szansa na powodzenie ?? JEstem po studiach lic, ide na magistra chcialam leciec do usa na 6-7 tyg. niestety niedostalam wizy, Ciotka ma w planie tez zadzwonic do kongresmena w NJ i zobaczymy co to wogole da. Mam tez w planie jechac za ok 3 tyg znowu po wize jak juz bede miec potwierdzenie ze dostalam sie na studia mgr (wkoncu musza byc istotne zmiany od ost wizyty) Wiec czy pomoglby ktos z odwolaniem co i jak bo niemoge nigdzie znalesc ?? I co myslicie otym aby porozmawiac z kongressmanem ?? Ciocia bedzie mogla zalozyc swoje obywatelstwo zato ze wroce w terminie, bo niema zamiaru zostawac w USA dluzej niz do 20 wrzesnia. pozdrowienia
Jachu Napisano 3 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2011 Niech ciocia lepiej do Obamy od razu zadzwoni. Odwołanie niby można złożyć, ale ono nic nie da. Widać konsula coś w twojej osobie zaniepokoiło i nie dał Ci wizy.
sly6 Napisano 3 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2011 ewse sa ludzie ze dostaja wize po napisaniu zapytania dlazcego wizy nie dostali czy tez pisanu do Kongresmena a sa tacy ze nie..Jesli chcesz to niech Ciocia pisze a teraz na jaki adres ma pisac Twoja Ciocia,moze pisac na taki adres e-mail,moze wyslac listem a moze tez faxem http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/cz....html#odwolanie
renox Napisano 4 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2011 Czy moze ktos przetlumaczy mi to z Polskiego na naszy?
czarex Napisano 4 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2011 Kilka kwestii: 1. Decyzja konsula jest ostateczna - nie ma od niej odwołania (może teoretycznie jest, ale co z tego jak zawrotkę na granicy dostaniesz) - i tylko konsul przyznaje wizę 2. Obywatel USA ma prawo się dowiedzieć dlaczego została przyznana odmowa i nic więcej 3. Jeśli kongresmen jest konsulem to może coś wskurać, a jeśli nie to nie da rady nic zrobić...
FUGAZI Napisano 4 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2011 Ciocia bedzie mogla zalozyc swoje obywatelstwo zato ze wroce w terminie, bo niema zamiaru zostawac w USA dluzej niz do 20 wrzesnia. Co to za brednie? Ponizej masz odpwiedz na Twoje pytania, szczegolnie drugi akapit: WHAT CAN YOU DO IF AN AQUAINTANCE IS REFUSED A VISA UNDER 214( FOR LACK OF A RESIDENCE ABROAD? First encourage your relative, friend or student to review carefully their situation and evaluate realistically their ties. You can suggest that they write down on paper what qualifying ties they think they have which may not have been evaluated at the time of their interview with the consular officer. Also, if they have been refused, they should review what documents were submitted for the consul to consider. Applicants refused visas under section 214( may reapply for a visa. When they do, they will have to show further evidence of their ties or how their circumstances have changed since the time of the original application. It may help to answer the following questions before reapplying: (1) Did I explain my situation accurately? (2) Did the consular officer overlook something? (3) Is there any additional information I can present to establish my residence and strong ties abroad? Your acquaintances should also bear in mind that they will be charged a nonrefundable application fee each time they apply for a visa, regardless of whether a visa is issued. WHO CAN INFLUENCE THE CONSULAR OFFICER TO REVERSE A DECISION? Immigration law delegates the responsibility for issuance or refusal of visas to consular officers overseas. They have the final say on all visa cases. By regulation the U.S. Department of State has authority to review consular decisions, but this authority is limited to the interpretation of law, as contrasted to determinations of facts. The question at issue in such denials, whether an applicant possesses the required residence abroad, is a factual one. Therefore, it falls exclusively within the authority of consular officers at our Foreign Service posts to resolve. An applicant can influence the post to change a prior visa denial only through the presentation of new convincing evidence of strong ties.
Rademedes Napisano 5 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2011 zamiast tracic czas na odwolania, lepiej isc po raz kolejny po wize
natalia884 Napisano 5 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2011 Witaj, jasne ze jest sens isc nic nie ryzykujesz oprocz pieniedzy chyba ze to zbyt duze ryzyko.. Tym bardziej ze masz zaswiadczenie ze sie dostalas na magisterke, ja dwa lata temu bylam w bardzo podobnej sytuacji , poszlam po wize i nie dostalam Po 3 tyg.poszlam ponownie i dostalam na dwa lata nie wiem czy to przypadek czy szczescie , do dzis jestem w lekkim szoku hehe ,dodam ze rowniez bylam studentka. Pozdrawiam i nie martw sie, idz jak najszybciej.
Jassny Napisano 5 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2011 Hej Natalia:) pieniądze nie graja roli,coś Ci się pomyliło ja już mgr:) ogólnie mam swoja działalność i stać mnie ten wyjazd TURYSTYCZNY,nie mam pojęcia dlaczego nie dostałem ale chyba jeszcze raz spróbuje skoro tak twierdzisz Również pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.