farciarz Napisano 6 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2011 Witam Was drodzy forumowicze, udalo mi sie dostac wize do US na 2 lata, ostatnio otrzymalem narok czasu jednak zauwazylem ze wizy sie nieco roznia. Mianowicie ta ktora otrzymalem teraz w rubryce Annotation ma wpisane '' student on summer vacation'', w zwiazku z tym moje pytanie jest takie czy ktokolwiek z was mial kiedys taka uwage w paszporcie? Jak uwazacie czy ta uwaga bedzie miala duzy wplyw na to na jaki okres czasu celnik przyzna mi wjazd do Usa juz na terenie stanow ? Chcialbym tam zostac 6 miesiecy i mam nadzieje ze na tyle pozwolenie dostane natomiast wybieram sie we wrzesniu, co otym sądzicie bo przyznam ze ja jestem przestraszony. Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
sly6 Napisano 6 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2011 sa takie notatki i bywaly juz kiedys-bywaja ze okres pobytu to 1-2 tyg,1 miesiac czy tez 2 miesiace. Teraz nalezy zadac pytanie ,jaki termin wpisales w ds 160 ze bedziesz w USA oraz co bedzie jak wrocisz po 6 miesiacach a bedziesz isc po kolejna wize.I jesli nawet na granicy dostaniesz wize na 6 miesiecy bo bywa tak to przy kolejnej rozmowie po wize w Ambasadzie mozesz wyjsc bez wizy ..wez takie cos pod uwage
Joanna30 Napisano 6 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2011 Skoro masz wpisane, że jesteś studentem na wakacjach (pewnie tak powiedziałeś przy staraniu się o wizę, bo sami tego nie wymyślili), to dziwnym będzie, jak wyjedziesz na pół roku (zakładając, że urzędnik na granicy nie zwróci uwagi na adnotację i da Ci pozwolenie półroczne). Bo żadne wakacje nie trwają pół roku. I możesz mieć problemy przy kolejnym wlocie do USA oraz przy kolejnym staraniu się o wizę. Bo nie wytłumaczysz, że miałeś półroczne wakacje No, chyba że planujesz już nie wracać. W każdym razie przemyśl sobie wszystko, nim zdecydujesz się zostać pół roku. Bo możesz dostać pobyt na pół roku, a możesz dostać tyle, ile trwają wakacje (zakładając, że urzędnik wie, że u nas studenci mają wakacje do końca września, choć nie napisałeś, kiedy we wrześniu wyjeżdżasz; ale może dać Ci na tyle, na ile wpisałeś w aplikacji, że chcesz wyjechać). No i co wtedy zrobisz? Poukładaj sobie wszystko, żeby być na to przygotowanym i żeby być przygotowanym na ewentualne konsekwencje w przyszłości.
farciarz Napisano 6 Lipca 2011 Autor Zgłoś Napisano 6 Lipca 2011 tak obydwoje macie racje, jeszcze na spokojnie to wszystko ukladam aczkolwiek 2 lata temu rowniez tak motywowalem swoja podroz a niedostalem takiego wpisu w paszport. Mysle jednak ze przezorny nic nie traci i jestem gotow wyleciec nawet w nastepnym tygodniu ( wydaje mi sie ze lepiej to by wygladalo gdybym polecial na przelomie lipca/ sierpnia) i na wjezdzie zdeklarowal sie ze chce zostac w stanach na wakacje powiedzmy od 20lipca do 10pazdziernika i rzeczywiscie kupic tak bilet (zeby pokazac celnikowi w razie W) zostac tam 3 miesiace a ewentualnie za rok poleciec na kolejne 3. Mysle ze bylo to by sprawiedliwie z mojej strony i nie mialo zlych konsekwencji w przyszlosci. Tam mam rowniez znajomych z ktorymi chce odswiazyc kontakty, mozliwe ze sponsorowali by moja uczelnie w stanach wiec nastepnie chcialbym starac sie o wize studencka. Z racji tego nie chcial bym sobie zamykac ''drzwi'' do Stanow a z pewnoscia nie zostawac tam nielegalnie. Co myslicie o tym pomysle / sytuacji ? i orientujecie sie ew. jakie teraz sa ceny biletow ? gdzie i kiedy najlepiej i najtaniej zamawiac ? PS. rozumiem ze wiza R typu B1/B2 jest wiza wielokrotnego wjazdu ? tzn nie pozwala mi tylko na jeden wyjazd, a pozwala na wyjazd np. zarowno w wakacje 2011 i 2012?
Joanna30 Napisano 6 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2011 A w "Entries" masz wpisane "M"? Jeśli tak, to masz wizę wielokrotnego wjazdu. Pomysł masz ciekawy i myślę, że rozsądny do zrealizowania Biletów szukaj na stronach przewoźników, albo pośredników: http://www.tanie-loty.com.pl/ http://www.lucky.com.pl/ http://www.esky.pl/ FinnAir ma dość przystępne ceny, ale może inne linie też będą miały jakieś okazje.
farciarz Napisano 6 Lipca 2011 Autor Zgłoś Napisano 6 Lipca 2011 tak jest '' M '', dziekuje za dobre slowo i pomoc ! Jeszcze to wszystko przemysle na spokojnie zeby ostatecznie podjac rozsadna decyzje
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.