farciarz Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Witam Was drodzy forumowicze, udalo mi sie dostac wize do US na 2 lata, ostatnio otrzymalem narok czasu jednak zauwazylem ze wizy sie nieco roznia. Mianowicie ta ktora otrzymalem teraz w rubryce Annotation ma wpisane '' student on summer vacation'', w zwiazku z tym moje pytanie jest takie czy ktokolwiek z was mial kiedys taka uwage w paszporcie? Jak uwazacie czy ta uwaga bedzie miala duzy wplyw na to na jaki okres czasu celnik przyzna mi wjazd do Usa juz na terenie stanow ? Chcialbym tam zostac 6 miesiecy i mam nadzieje ze na tyle pozwolenie dostane natomiast wybieram sie we wrzesniu, co otym sądzicie bo przyznam ze ja jestem przestraszony. Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
sly6 Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 sa takie notatki i bywaly juz kiedys-bywaja ze okres pobytu to 1-2 tyg,1 miesiac czy tez 2 miesiace. Teraz nalezy zadac pytanie ,jaki termin wpisales w ds 160 ze bedziesz w USA oraz co bedzie jak wrocisz po 6 miesiacach a bedziesz isc po kolejna wize.I jesli nawet na granicy dostaniesz wize na 6 miesiecy bo bywa tak to przy kolejnej rozmowie po wize w Ambasadzie mozesz wyjsc bez wizy ..wez takie cos pod uwage
Joanna30 Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Skoro masz wpisane, że jesteś studentem na wakacjach (pewnie tak powiedziałeś przy staraniu się o wizę, bo sami tego nie wymyślili), to dziwnym będzie, jak wyjedziesz na pół roku (zakładając, że urzędnik na granicy nie zwróci uwagi na adnotację i da Ci pozwolenie półroczne). Bo żadne wakacje nie trwają pół roku. I możesz mieć problemy przy kolejnym wlocie do USA oraz przy kolejnym staraniu się o wizę. Bo nie wytłumaczysz, że miałeś półroczne wakacje No, chyba że planujesz już nie wracać. W każdym razie przemyśl sobie wszystko, nim zdecydujesz się zostać pół roku. Bo możesz dostać pobyt na pół roku, a możesz dostać tyle, ile trwają wakacje (zakładając, że urzędnik wie, że u nas studenci mają wakacje do końca września, choć nie napisałeś, kiedy we wrześniu wyjeżdżasz; ale może dać Ci na tyle, na ile wpisałeś w aplikacji, że chcesz wyjechać). No i co wtedy zrobisz? Poukładaj sobie wszystko, żeby być na to przygotowanym i żeby być przygotowanym na ewentualne konsekwencje w przyszłości.
farciarz Posted July 6, 2011 Author Report Posted July 6, 2011 tak obydwoje macie racje, jeszcze na spokojnie to wszystko ukladam aczkolwiek 2 lata temu rowniez tak motywowalem swoja podroz a niedostalem takiego wpisu w paszport. Mysle jednak ze przezorny nic nie traci i jestem gotow wyleciec nawet w nastepnym tygodniu ( wydaje mi sie ze lepiej to by wygladalo gdybym polecial na przelomie lipca/ sierpnia) i na wjezdzie zdeklarowal sie ze chce zostac w stanach na wakacje powiedzmy od 20lipca do 10pazdziernika i rzeczywiscie kupic tak bilet (zeby pokazac celnikowi w razie W) zostac tam 3 miesiace a ewentualnie za rok poleciec na kolejne 3. Mysle ze bylo to by sprawiedliwie z mojej strony i nie mialo zlych konsekwencji w przyszlosci. Tam mam rowniez znajomych z ktorymi chce odswiazyc kontakty, mozliwe ze sponsorowali by moja uczelnie w stanach wiec nastepnie chcialbym starac sie o wize studencka. Z racji tego nie chcial bym sobie zamykac ''drzwi'' do Stanow a z pewnoscia nie zostawac tam nielegalnie. Co myslicie o tym pomysle / sytuacji ? i orientujecie sie ew. jakie teraz sa ceny biletow ? gdzie i kiedy najlepiej i najtaniej zamawiac ? PS. rozumiem ze wiza R typu B1/B2 jest wiza wielokrotnego wjazdu ? tzn nie pozwala mi tylko na jeden wyjazd, a pozwala na wyjazd np. zarowno w wakacje 2011 i 2012?
Joanna30 Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 A w "Entries" masz wpisane "M"? Jeśli tak, to masz wizę wielokrotnego wjazdu. Pomysł masz ciekawy i myślę, że rozsądny do zrealizowania Biletów szukaj na stronach przewoźników, albo pośredników: http://www.tanie-loty.com.pl/ http://www.lucky.com.pl/ http://www.esky.pl/ FinnAir ma dość przystępne ceny, ale może inne linie też będą miały jakieś okazje.
farciarz Posted July 6, 2011 Author Report Posted July 6, 2011 tak jest '' M '', dziekuje za dobre slowo i pomoc ! Jeszcze to wszystko przemysle na spokojnie zeby ostatecznie podjac rozsadna decyzje
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.