Skocz do zawartości

Badania Lekarskie

adka0401

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 28
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

to w jakim jezyku sa te wyniki ? polski czy angielski ? Czy jesli pojde do lekarza w polsce a do ambasady w berlinie to jest ok?

Wszystkie formularze medyczne, jakie trafiają do koperty, którą trzeba zabrać do ambasady na rozmowę, są w języku angielskim. Wyniki RTG dostałam z przychodni na oficjalnym formularzu, wypełnionym po angielsku przez polskiego lekarza. Także na badaniach ogólnych lekarka wypełniała kwestionariusz i kartę szczepień po angielsku. Jedynie wyniki testu kiłowego z przychodni były bodajże w języku polskim, ale wydaje mi się, że zostały uwzględnione przez lekarkę na anglojęzycznej karcie.

Napisano

To ja jeszcze zapytam o ceny tych szczepionek? Też znalazłem gdzieś w szufladzie na szczęście kartę szczepień z dzieciństwa, na sporo rzeczy jestem zaszczepiony, ale pewnie nie na wszystko. Na jaki koszt trzeba się przygotować?

Napisano

Musiałam przyjąć szczepionkę przeciwko tężcowi (bo taka szczepionka jest podobno ważna tylko 10 lat, moja dawno wygasła) oraz przeciwko śwince (bo nie miałam takiej szczepionki w papierach i nigdy też nie chorowałam na świnkę). Oba szczepienia kosztowały razem kilkadziesiąt złotych (nie pamiętam dokładnie, 60 lub 80, ale na pewno mniej niż 100 zł). Generalnie w tym amerykańskim formularzu szczepień znajduje się cała masa takich, których nie miałam - to są te dużo droższe szczepionki, ale przy każdej lekarka napisała, że nie mogę przyjąć ze względu na wiek ;)

• 5 tygodni później...
Napisano

Witam!Mam pytanie dotyczące tych idiotycznych badań.Mój narzeczony podjął dopiero procedurę wizową i złożył dokumenty w USA o wizę K1, więc potrwa to jeszcze z 5 miesięcy zanim otrzymam pakiet informacyjny z badaniami. Oto moje pytanie: Czy mogę już teraz zrobić badania w Warszawie?Przecież każdy ma zrobić takie same, czyli kiłowe, ogólne i rtg. A w razie potrzeby szczepienia.Już nawet wiem gdzie je zrobie, na ul. Waryńskiego i na ul. Hożej. Czytałam na stronie ambasady i te placowki tam widnieją.Przecież te badania są ważne rok. Proszę o pomoc.Z gory dziękuję.Pozdrawiam wszystkich :)

Napisano

badania sa wazne 1 rok ale pomysl nad tym ze takie badania tez moze musisz miec wazne jak bedziesz legalizowac pobyt w USA a wystarczy ten 1 -2 miesiace ze cos sie przedluzy i moze byc nie za ciekawie wiec moze tego sie dowiedz czy ten 1 rok jest na taki okres czasu..

Napisano

No właśnie. Ciekawe ile będzie trwała ta procedura zalegalizowania mojego pobytu. Bo proces ubiegania się o wizę to 6 miesięcy do samego spotkania z konsulem.Dzięki za informacje

Napisano

jednym to zajmuje 2-3 miesiace a innym dluzej

to zalezy od papierow-czy bedzie rozmowa

a do tego masz 90 dni aby wziasc slub po przylocie -chyba ze zaraz po przylocie wezmiesz slub i na 2 dzien wyslesz papiery :)

Napisano

Z tym oczekiwaniem jest różnie - ja na przykład czekałam znacznie dłużej :) Uważam, że sly6 ma rację - lepiej się wstrzymaj, tym bardziej, że RTG/kiła to pikuś, na Waryńskiego załatwisz to bardzo szybko. Trochę dłużej trwają badania ogólne, aczkolwiek może na Hożej jest lepiej niż tam, gdzie byłam ja :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...