Skocz do zawartości

Green Card

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chcialem prosic o pomoc w takim temacie, jestem w USA od pazdziernika 2010 dostalem zielona karte poprzez laczenie rodzin, pracowalem od listopada i na poczatku sierpnia wyjezdzam do polski na slub, nie planuje narazie zycia w usa wiec po slubie wyjezdzam do irlandii kontynuowac studia ( zostalo 1,5 roku) i moje pytanie jest takie, wiem ze przyjezdzajac raz w przeciagu roku powinienem nie miec zadnych problemow z utrzymaniem zielonej karty ( chyba ze jakis dupek sie przyczepi :] ) ale slyszalem ze jak bede przyjezdzal raz na pol roku czy tez w przeciagu 180 dni do bedzie sie liczyc do obywatelstwa ?? ale sprawdzalem na stronie i formularz ktory sie wypelnia do przyznania obywatelstwa tam trzeba wszystko wyszczegolnic daty wyjazdu i wjazdu oraz ile dni poza usa wiec lipa , planujemy razem z zona po skonczeniu mojej szkoly sprobowac swoich sil w usa wiec nie chcialbym stracic tego okresu kiedy bede w innym kraju, wiec jesli ktos sie orientuje w tym temacie prosze o opinie, z gory dziekuje

Napisano

Wyrób sobie tzw. 'biały paszport'.

Jeśli chcesz wyjechać na dłużej, to ten dokument pozwoli Ci wrócić do kraju, którego jesteś rezydentem bez problemów. I nikt nie będzie miał uzasadnionych pretensji, że będąc rezydentem, w kraju nie rezydujesz ;)

www.uscis.gov/i-131

www.uscis.gov/USCIS/Resources/B5en.pdf

Czy stracisz do obywatelstwa ten okres, kiedy byłeś za granicą, nie wiem. Wydaje mi się, że tak, ale może jest to wyjaśnione w linkach, które Ci podałam.

Napisano

masz na stronie urzadu podane kto moze sie starac o obywatelstwo ,ile musisz byc czasu w USA-ile po za USA,,oraz jakie dokumenty musisz przedstawic

do tego nie wiadomo na jakiego urzendika popadniesz na rozmowie-co bedzie sprawdzal papiery.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...