stefek99 Napisano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2011 Witam, za kilka dni lece do USA i mam dwa bardzo proste pytania. 1) Czy moge wynajac samochod posiadajac Polskie prawo jazdy a nastepnie jechac tymze samochodem (Nevada + Kalifornia) http://www.usa.gov/Topics/Foreign_Visitors_Driving.shtml "The United States does NOT issue International Driving Permits to foreign visitors, so you will need to obtain this document before traveling to the U.S." Nie mam niestety czasu by to zalatwic, jakies opcje? 2) Mam wize, mam lot z Heathrow do JFK (Virgin Atlantic). Czy musze jeszcze jakies specjalne papiery, pozwolenia, certyfikaty? (oczywiscie poza odprawa na lotnisku) Po prostu wole sie dopytac i upewnic. Gdyby bylo cos nie tak prosze o rade!
emilia80 Napisano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2011 prawo jazdy miedzynarodowe zalatwia sie bardzo szybko, podejrzewam ze na wniosek moze byc jeszcze na nastepny dzien (ze wzgledu na wyjazd) "Wydanie prawa jazdy międzynarodowego. OKM-19. NIEZBĘDNY FORMULARZ: wniosek o wydanie prawa jazdy międzynarodowego do pobrania tylko w Oddziale Komunikacji WYMAGANE DOKUMENTY: 1. Dowód osobisty (do wglądu) 2. 2 fotografie 3. Kserokopia posiadanego krajowego prawa jazdy WYSOKOŚĆ OPŁATY: Opłata komunikacyjna: druk prawa jazdy - 30 zł TERMIN ZAŁATWIENIA SPRAWY: 3 dni od wpływu dokumentów do Oddziału Komunikacji. FORMA ZAŁATWIENIA SPRAWY: decyzja (prawo jazdy międzynarodowe) SPRAWĘ PROWADZI: Oddział Komunikacji"
sly6 Napisano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2011 stefek a gdzie teraz jestes ? w Uk moze jestes? a co pisze na stronie virgin -ze co musza zrobic osoby z wiza ? co do opcji z prawem jazdy to zalezy na jaklego Policjanta trafisz bo jedni prosza o takie cos a inni nie..
Joanna30 Napisano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2011 Poza tym nie wszystkie wypożyczalnie mogą honorować polskie prawo jazdy. Jak my wypożyczałyśmy, to konieczne było międzynarodowe prawo jazdy.
stefek99 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 Obecnie jestem w Londynie i jutro juz lece: tak wiec szan na IDP już niestety nie ma Ale może znajde jakiś wzór wg. którego przetłumacze to Polskie? Bo niestety jest straszna pała, nie wiadomo czy 2011 to data końca ważności czy data wydania
sly6 Napisano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 stefek ktos tutaj pokazywal linka do pewnej firmy co wyrabia takie prawo jazdy ale ile to bedzie warte dla Policji to nie wiem .. malo sie spotyka takich praw jazdy ze cos jest wazne do ...zazwyczaj to pisze data wydania -wystawienia co do wzoru to masz tego duzoo na necie,,takie cos ktos wydaje http://idl-iaa.com/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.