Skocz do zawartości

K1 Pytanie

miro77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. jestem w trakcie wypelniania papierow na K1 i w zwiazku z tym mam kilka pytan.

1. Czy konieczne jest wysylanie wraz z formularzem I-129F potwierdzenia że spotkalismy sie w ciagu ostatnich 2 lat tzn bilety, listy itp , jesli tak to czy to mogą być kopie?

2. Deklaracji jak sie poznalismy dolaczonej na osobnej kartce dotyczacej pytania 18, czy wystarczy napisac kilka zdan w ramce przy tym pytaniu, pytam bo w instrukcji pisze zeby wszystko opisac na oddzielnej kartce, to w takim razie po co jest ta ramka?

3. Czy musze dolaczyc listy intencyjne ode mnie i narzeczonej ze zamierzamy sie pobrac w ciagu 90 dni?

Pytam bo czytalem relacje KW ze staran o k1 i nic na ten temat nie pisal. Czytalem juz wiele stron na ten temat i instrukcji, takze strone rzadowa, wiec chodzi mi o opinie kogos kto juz wysylal dokumenty. Dzieki z gory za odpowiedz. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witam. jestem w trakcie wypelniania papierow na K1 i w zwiazku z tym mam kilka pytan.

1. Czy konieczne jest wysylanie wraz z formularzem I-129F potwierdzenia że spotkalismy sie w ciagu ostatnich 2 lat tzn bilety, listy itp , jesli tak to czy to mogą być kopie?

Oczywiście że konieczne, inaczej dostaniesz RFE albo odrzucą petycję. Jak najbardziej mogą być kopie.

2. Deklaracji jak sie poznalismy dolaczonej na osobnej kartce dotyczacej pytania 18, czy wystarczy napisac kilka zdan w ramce przy tym pytaniu, pytam bo w instrukcji pisze zeby wszystko opisac na oddzielnej kartce, to w takim razie po co jest ta ramka?

Możesz w ramce, możesz na oddzielnej kartce. Historyjki które ludzie zwykle wypisują nie mieszczą się ramce.

3. Czy musze dolaczyc listy intencyjne ode mnie i narzeczonej ze zamierzamy sie pobrac w ciagu 90 dni?

Tak, inaczej dostaniesz RFE. List musi być własnoręcznie przez Ciebie podpisany, więc petitioner musi go wcześniej otrzymać.

Pytam bo czytalem relacje KW ze staran o k1 i nic na ten temat nie pisal. Czytalem juz wiele stron na ten temat i instrukcji, takze strone rzadowa, wiec chodzi mi o opinie kogos kto juz wysylal dokumenty. Dzieki z gory za odpowiedz. Pozdrawiam.

Poczytaj VJ - tam jest więcej niż trzeba na temat K1.

Napisano

VJ znam, czytalem juz wczesniej gdzy wypelnialem wnioski na obywatelstwo i teraz na K1, bardzo dobra strona bo maja przykladowo wypelnione wnioski i dobre forum. Jeszcze jednak do konca nie jestem przekonany z wiza K1 i zastanawiam sie ciagle nad Cr1. Kiedys juz zadawalem takie pytanie i wiem ze trzeba pracowac w USA i miec dochody. I z tego co pamietam slub mozna brac po 6 miesiacach od momentu zameldowania w Polsce, chyba że cos namieszalem. To w takim razie jak mozna pracowac w USA i rownoczesnie od pol roku przebywac w Polsce? Dzięki

Napisano

a no namieszales i to nie zle ;)

6 miesiecy to ze mogles zlozyc papiery w Ambasadzie-Konsulacie a nie ze masz brac slub po 6 miesiacach ;)

tutaj masz to wyjasnione ale i tak musisz od 14 sierpnia wysylac papiery do USA :

http://polish.poland...0_petition.html

A chociaz zapoznales sie z affidavit of support kiedy musisz i co przedstawic ze pracowales -placiles podatki

jesli tego nie spelnisz nawet w USA to musisz szukac wspolsponsora i On-Ona musi podpisac papiery dla Twojej zony.

I teraz co wybierzesz i co bedzie lepsze to musisz zobaczyc,

ps np pracujesz dla firmy amerykanskiej,uczysz tutaj -jestes na wymiane lub tez jestes tutaj ale za to musisz szukac wspolsponsora :)

Napisano

Co do tych dowodów związku, to chyba nie koniecznie trzeba to dawać na początku, przynosi sie je raczej na rozmowę do konsulatu. Ale na pewno musi być własnoręcznie napisany i podpisany list potwierdzający chęć zawarcia małżeństwa z osobą składającą petycję.

Napisano

a no namieszales i to nie zle ;)

6 miesiecy to ze mogles zlozyc papiery w Ambasadzie-Konsulacie a nie ze masz brac slub po 6 miesiacach ;)

tutaj masz to wyjasnione ale i tak musisz od 14 sierpnia wysylac papiery do USA :

http://polish.poland...0_petition.html

A chociaz zapoznales sie z affidavit of support kiedy musisz i co przedstawic ze pracowales -placiles podatki

jesli tego nie spelnisz nawet w USA to musisz szukac wspolsponsora i On-Ona musi podpisac papiery dla Twojej zony.

I teraz co wybierzesz i co bedzie lepsze to musisz zobaczyc,

ps np pracujesz dla firmy amerykanskiej,uczysz tutaj -jestes na wymiane lub tez jestes tutaj ale za to musisz szukac wspolsponsora :)

Sorry, wiem ze namieszalem. Wymagania co do sponsorowania spelniam, tak ze nie musze szukac coosponsora, ale daje sobie juz spokoj z Cr1 i skupiam sie na K1. Dzieki za pomoc.

Napisano

VJ znam, czytalem juz wczesniej gdzy wypelnialem wnioski na obywatelstwo i teraz na K1, bardzo dobra strona bo maja przykladowo wypelnione wnioski i dobre forum. Jeszcze jednak do konca nie jestem przekonany z wiza K1 i zastanawiam sie ciagle nad Cr1. Kiedys juz zadawalem takie pytanie i wiem ze trzeba pracowac w USA i miec dochody. I z tego co pamietam slub mozna brac po 6 miesiacach od momentu zameldowania w Polsce, chyba że cos namieszalem. To w takim razie jak mozna pracowac w USA i rownoczesnie od pol roku przebywac w Polsce? Dzięki

6 miesięcy to był DCF - już niedostępny w krajach które nie mają USCIS Field Office - jakby USC mieszkał w kraju swojego małżonka(ki) przez co najmniej 6 miesięcy, to wtedy proces otrzymania CR-1/IR-1 był znacznie szybszy.

CR-1 daje imigrantowi zieloną kartę na wjeździe i natychmiastową możliwość pracy po wjeździe - ma swoje zalety nad K-1, ale wymaga też wcześniejszego ślubu ;-)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Nie wiecie, jak bardzo poważnie traktują ludzie z ambasady wpisywane adresy? Bo ja mam taki problem, że mój pakiet przyszedł na adres gdzie mieszkałem jak studiowałem, teraz na czas przed wyjazdem wróciłem do domu rodzinnego, i wpisuję ten adres, ale nic takiego nie zgłaszałem w ambasadzie. Czy to jest jakiś problem i ma to duże znaczenie, czy chodzi po prostu o adres do korespondencji?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...