neiro Napisano 25 Września 2011 Zgłoś Napisano 25 Września 2011 Witam, Mam pewne pytanie. Mianowicie mój ukochany wyjechał jakiś czas temu i planujemy ubiegać się o wizę K-1. Niestety, ale do jego złożenia odpowiednich dokumentów musimy poczekać jeszcze z miesiąc-dwa. Jak się okazało, mam możliwość wyjechania do niego 'w odwiedziny' na kilka tygodni. Problem w tym, że nie posiadam żadnej wizy i w międzyczasie musiałabym się ubiegać dodatkowo o turystyczną. Dlatego też chciałabym się dowiedzieć, czy jeśli ewentualnie dostałabym tę wizę turystyczną w najbliższym czasie, nie byłoby większych problemów z dostaniem wizy K-1? Z tego co się już zorientowałam, wiem że jeśli procedura związana z wizą K-1 byłaby w trakcie to nie byłoby możliwości ubiegania się o wizę turystyczną.
sly6 Napisano 25 Września 2011 Zgłoś Napisano 25 Września 2011 a gdzie sie tego dowiedzialas ze nie mozesz dostac wizy turystycznej jak juz masz sprawe prowadzona o wize narzeczenska? jak nie masz zlozonych papierow na k-1 a idziesz po wize turystyczna to moga myslec ze bedzie wylot i legalizacja pobytu-i na to zwroc uwage . wszystko zalezy co bedzie w USA,co napiszesz w ds 160 i jak rozmowa bedzie przebiegac bo mozesz miec wczesniej wize turystyczna i dostac potem wize narzeczenska
neiro Napisano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 27 Września 2011 Prawdę mówiąc to moje informacje zaczynają się i kończą w internecie. Dlatego oczywiście zakładam że mimo wszystko może być różnie, bo to tylko internet. Ale tak właśnie gdzieś wyczytałam. Próbowałam oczywiście dowiedzieć się czegoś w ambasadzie, jednak - jak się okazuje - to wcale nie jest takie proste;)
kzielu Napisano 27 Września 2011 Zgłoś Napisano 27 Września 2011 Jeżeli wystąpisz o turystyczną przed K-1 - zakładając że się zakwalifikujesz i ją dostaniesz - z późniejszą K-1 nie będzie żadnych problemów. Natomiast jak zaczniesz K-1, to szansę na B-2 maleją drastycznie.
sly6 Napisano 27 Września 2011 Zgłoś Napisano 27 Września 2011 dopuki nie masz zakazu wjazdu to mozesz aplikowac o wize k-1,turystyczna ..
neiro Napisano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 27 Września 2011 Dziękuję za odpowiedź Przy okazji chciałabym zadać jeszcze jedno pytanie [może się wydawać i oczywiste... albo nie, w każdym razie nigdy w życiu nie miałam styczności z tematem wizowym ani nawet nie wyobrażałam sobie że kiedykolwiek o takową będę się ubiegać i się po prostu na tym nie znam;)] - rozumiem, że zapewne konsul może mi zadać pytanie odnośnie celu mojej podróży. W takim przypadku, jeśli powiem, że wybieram się aby odwiedzić narzeczonego, nie zaważy to w jakiś sposób na decyzję o przyznaniu wizy turystycznej?
kzielu Napisano 27 Września 2011 Zgłoś Napisano 27 Września 2011 Oczywiście - z zasady występujących o turystycznie traktuje się jak potencjalnych imigrantów i to oni muszą przedstawić związek z krajem żeby zapewnić o tym że się do niego wróci...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.