Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A czy zdjęcie do paszportu, czy dowodu również masz retuszowane?

Pytam, bo zdjęcie powinno odzwierciedlać rzeczywisty wygląd.

Przynajmniej na logikę tak się wydaje. Nie wiem, co chcesz retuszować, czy np. jakieś znaki szczególne, których raczej nie powinno się retuszować, bo robi się z tego inną osobę ;)

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Mam do Was trochę pytań odnośnie GC, które może i wyglądają na przekombinowane i być może są mocno przedwczesne, ale wolę się przygotować za wczasu. Proszę mi wybaczyć, jeśli jakieś pytanie czy odpowiedź już padła, po prostu jest tu już na tyle sporo postów w tym takie, które mnie zupełnie nie dotyczą, że pominąłem niektóre z nich. Pytam się zupełnie serio, tak więc proszę nie wypisywać niezbyt pomocnych i głupich, jak również nazbyt krótkich odpowiedzi. Waham się czy podjąć decyzję o starcie w loterii i czy będzie mi się kalkulować w momencie wyjazdu, tak więc każda odpowiedź jest ważna. Z góry baaaaaaaardzo dziękuję. :)

1. Czy jest prawdopodobne, iż nawet posiadając Zieloną Kartę nie zostanie się wpuszczonym na teren Stanów Zjednoczonych? Jeśli tak, z jakich powodów?
  2. Czego nie powinno się mieć i przywozić do Stanów Zjednoczonych? Czy jest możliwa kontrola całego bagażu?
  3. Czy można określić średnie lub minimalne koszty, jakie poniosłoby się mieszkając w Stanach Zjednoczonych na Zielonej Karcie przez okres jednego roku? Gdzie ewentualnie można szukać takich informacji?
  4. Czy będąc posiadaczem Zielonej Karty i mając stały adres zamieszkania można zapraszać krewnych bądź znajomych do Stanów Zjednoczonych? W jaki sposób mogliby oni odwiedzić posiadacza Zielonej Karty i na jak długo? Czy jest to zależne od tego, czy posiadacz ma pracę i dom?
  5. Czy będąc już posiadaczem Zielonej Karty można wyrobić sobie amerykańskie prawo jazdy?
  6. Czy w momencie składania formularzu rejestracyjnego, wysyłania dokumentów, rozmowy w ambasadzie bądź odbierania Zielonej Karty można nie posiadać stałego zakwaterowania w Stanach Zjednoczonych czy też powinno się wcześniej zainteresować tym i poszukać lokum?
  7. Czy jest dopuszczalne posiadając Zieloną Kartę nie posiadanie w Stanach Zjednoczonych stałego lokum, a wyłącznie korzystanie z usług np. hotelarskich?
  8. Czy jeśli zaraz po otrzymaniu Zielonej Karty okaże się niemożliwym skorzystanie z niej w ciągu pierwszych kilku miesięcy bądź roku od jej otrzymania, czy to z powodów rodzinnych, zawodowych czy finansowych, czy istnieje obawa utraty Zielonej Karty? Czy można coś zrobić w takiej sytuacji? Czy jest możliwym np. wyjazd na krótki okres czasu do Stanów Zjednoczonych wyłącznie po to by uzyskać biały paszport?
  9. Czy prawdą jest, iż posiadając Zieloną Kartę i nie chcąc jej stracić należy przyjeżdżać do Stanów Zjednoczonych przynajmniej raz w roku, a w przypadku, gdy planuje się ubiegać w przyszłości o obywatelstwo amerykańskie, co pół roku? Czy pobyty w Stanach Zjednoczonych mogą się ograniczyć wyłącznie do takich pobytów? Ile minimalnie musi on trwać, by nie narobić sobie kłopotów? Czy jest możliwym przyjeżdżanie co pół roku przez okres 5 lat na Zielonej Karcie do Stanów Zjednoczonych, spędzanie zaledwie kilku dni lub tygodni i na takich statystykach ubieganie się w przyszłości o obywatelstwo? Czy będzie źle odbierane przez władze korzystanie, przez pewien okres czasu, z Zielonej Karty jak z wizy turystycznej?
  10. Czy podczas pobytu w Stanach Zjednoczonych można się cały czas przemieszczać?
  11. Czy mieszkając w Stanach Zjednoczonych i mając problemy z językiem można w pewnych oficjalnych czy urzędowych sytuacjach liczyć na pomoc tłumacza?
  12. Czy jest w ogóle dopuszczalne nie posiadanie w chwili uzyskiwania Zielonej Karty znacznych środków pieniężnych potrzebnych na utrzymanie? Czy można wtedy skorzystać z pomocy rodziny bądź bliskich? Czy jest dopuszczalne mieszkanie przez rok czasu w Stanach Zjednoczonych na środkach otrzymywanych z Polski?
  13. Czy jest możliwe otrzymanie Zielonej Karty mimo braku perspektyw zawodowych czy zdecydowania w wyborze pracy w Stanach Zjednoczonych, ale przy jednoczesnym posiadaniu odpowiednich, wcześniej zgromadzonych środków pieniężnych?
  14. Czy jest możliwe otrzymanie Zielonej Karty, ale pobieranie po przyjeździe do Stanów Zjednoczonych zasiłku? Czy można stracić Zieloną Kartę?
  15. Czy po przyjeździe do Stanów Zjednoczonych na Zielonej Karcie można liczyć na jakąkolwiek pomoc przy znalezieniu pracy bądź mieszkania?
  16. Czy łatwiej jest otrzymać Zieloną Kartę składając jaj samemu czy też wraz z rodziną?
  17. Czy korzystanie z białego paszportu jest limitowane? Czy to zawsze są dwa lata? Czy po uzyskaniu raz pozwolenia na dłuższy pobyt w Polsce można po dwóch latach znowu ubiegać się o uzyskanie białego paszportu? Czy może mieć to wpływ na przyszłe staranie się o obywatelstwo amerykańskie?
  18. Czy korzystanie z GC jest limitowane przez jakiś okres czasu?
  19. Czy po zarejestrowaniu się w tym określonym czasie na stronie należy coś jeszcze zrobić w tym roku?
  20. Kiedy należy przygotowywać dokumenty, zdjęcie itd? Nie zrozumiałem do końca, czy zdjęcie bedzie potrzebne przy rejestracji czy dopiero później?
  21. Czy formularz, który gdzieś tam jest dostępny bodaj na stronie ambasady, należy wypełnić po wylosowaniu?
  22. Czy uzyskam informację zwrotną po zarejestrowaniu się?
  23. Czy jest coś co odradzalibyście przy rejestracji?
  24. Czy pola, które mnie nie dotyczą, np. o małżonku, pozostawić w rejestracji puste?
  25. Czy należy stosować polskie nazwy czy też angielskie, jak wcześniej wspomniane Warsaw?
  26. Czy odradzilibyście pomoc różnych stron oferujących ją przy składaniu wniosku o GC? Np. czy warto z tego korzystać? http://www.green-card.info/
  27. Czy przy załatwianiu pracy, mieszkania mógłbym liczyć na pomoc środowisk polonijnych i jakichkolwiek organizacji tego typu? Czy jest później jakikolwiek sens się z nimi "zadawać"?
  28. Czy rozmowa z konsulem przebiega wyłącznie po angielsku? Czy wtedy mam zapewnionego tłumacza, jeżeli bym sobie tego życzył?
  29. Czy moment odbioru GC może się wachać w jakimś przedziale czasowym czy jest jeden? Jak to się później ma do okresu czasu w którym należy wyjechać do Stanów? Czy jeżeli nie bede mógł odebrać przez dzień, dwa, tydzień lub wiecej GC czy wtedy również okres 180 sie przedłuzy? Czy GC może przepaść, jeżeli nie bede mógł od razu odebrać?

Napisano

Ale się rozszalałeś ;)

A wystarczyło przeczytać instrukcję i ten wątek, żeby odpadła część pytań.

ad. 2 - oczywiście, że jest możliwa kontrola całego bagażu.

ad. 4 - rozumiem, że chodzi Ci o osoby przyjeżdżające na wizach turystycznych. Zaproszenie starającemu się o wizę turystyczną nie jest do niczego potrzebne. Bo to osoba starająca się o wizę ma udowodnić, że ma na tyle silne więzy z krajem, że wróci do niego po pobycie w USA. Odpowiedź, jak starać się o wizę uzyskasz na stronie ambasady USA.

ad.7 - USA muszą być twoim 'domicyle'

ad. 8 - była już odpowiedź na to pytanie - trzeba wyjechać w ciągu 180 dni. Jeśli się nie wyjedzie, to zielona karta przepada. Po przyjeździe do USA można starać się o biały paszport.

ad. 9 - kilka razy może się udać taki manewr zrobić, ale zielona karta to nie jest wiza turystyczna i za którymś razem urzędnik może się do tego przyczepić i chyba nawet odebrać nam zieloną kartę. Żeby starać się o obywatelstwo nie wystarczy posiadać zieloną kartę, trzeba jeszcze fizycznie przebywać w USA przez przynajmniej 30 miesięcy (plus jeszcze inne wymagania trzeba spełnić).

ad. 11 - ucz się języka ;)

ad. 12 - są wymagania, jakie trzeba spełnić przy uzyskiwaniu zielonej karty przez losowanie i nie da się ich obejść - wszystko jest w instrukcji.

ad. 13 - j.w.

ad. 14 - nie ma takiej opcji. A z jakiego tytułu miałbyś pobierać zasiłek? Albo Cię stać na taką emigrację, albo nie. Po to jest instrukcja, w której są wyjaśnione jakie wymagania trzeba spełnić, bo USA nie potrzebują imigrantów, który na dzień dobry wymagaja pomocy państwa.

ad. 15 - j.w. No, chyba że masz znajomych/rodzinę, którzy Ci pomogą. Wszystko jest w instrukcji opisane.

ad. 16 - nie ma znaczenia ;)

ad. 17 - to chcesz wyjechać do USA, czy nie? Jeśli nie chcesz emigrować, to po co sobie zawracać głowę? Nie wiem, czy ktoś, kto starał się o biały paszport po raz drugi, uzyskał na to zgodę. Ostatnio był chyba taki przypadek na forum, ale nie było odpowiedzi...

ad. 18 - nie rozumiem pytania...

ad. 19 - nie

ad. 20 - zdjęcie wczytuje się przy wypełnianiu aplikacji. Wszystkie dokumenty będą potrzebne dopiero przy ewentualnej rozmowie z konsulem.

ad. 21 - o jakim formularzu mówisz?

ad. 26 - nawet strony rządowe USA odradzają korzystanie z 'pomocy'. Z całym szacunkiem, ale jeśli nie poradzisz sobie z aplikacją, to jak chcesz sobie poradzić z emigracją?

Przeczytaj instrukcje, tam naprawdę zawarte są wszystkie niezbędne informacje.

Napisano

Język angielski znam, może nie perfekcyjnie, ale myślę że dałbym sobie radę na miejscu. Problem jest w tej materii jeden, iż niestety rzadko go używam w mowie.

Z aplikacją sobie, jak myślę, poradzę bez problemu.

Formularz, jaki mam na myśli był zamieszczony, jak już wspomniałem z resztą na stronie ambasady. Jak rozumiem, to nic nieistotnego, przynajmniej na razie, tak więc pomijam.

W przypadku wszelkich sytuacji z krótkimi pobytami, białymi paszportami pytałem się dlatego, że wypadki losowe się zdarzają, mogę teraz czegoś nie planować, a wyjdzie to dopiero później. Nie będę chciał, jeżeli oczywiście otrzymam papier, stracić go.

Z limitowaniem GC miałem na myśli przypadek otrzymania jej na pewien okres czasu, np. 3 lata.

Wiem, że są instrukcje. Czytałem. Zapytać nie zaszkodzi. Jak na razie dopiero kalkuję czy to mi się opłaca.

Dzięki za odpowiedzi

PS. No dobra, teraz widzę w instrukcji że niektóre odp rzeczywiście były podane jak kotlet na talerzu. Zapomniałem, że to czytałem. Skleroza :(((

Napisano

wiele tez masz odpowiedzi na forum w dziale zielona karta oraz emigracja

A czym sie rozni GC z loterii od tych przez malzenstwo ze taka z loterii jest wazna na 10 lat ..

Nie radze tez sobie taka latac jak to napisales i moze bedzie obywatelstwo,moze byc ale odebranie Ci GC jak nie placisz podatkow w USA-nie masz nic swojego itd

Moga Cie nie wpuscic na teren USA jak zobacza ze posluzyles sie lewymi i nie prawdziwymi danymi a to wyjdzie na granicy.

co do kasy to jak masz duza to mozesz i 20 lat tak sie utrzymywac :)

a co do organizacji polonijnych to jest temat rzeka-mozesz rozne osoby spotkac i nie mowie abys od takich osob stronil-bo rozne sa ale jak mozesz to radz sobie sam lub tez poszukaj pomoc u innych osob-narodowosci ..

Jesli przyjdzie koperta dhl a Ty jej nie odbierzesz to nic sie nie zatrzymuje i nie kasuje..

Sa osoby ze ida na rozmowe i nie umieja za duzo po angielsku i rozmawiaja po polsku ale jak kto moze byc odebrane przez Konsula to inna sprawa

Czy uzyskam informację zwrotną po zarejestrowaniu się?

dobrze ze to pytanie padlo ale na nie jest tez odpowiedz w instrukcji ze po wyslaniu zgloszenia dostaniesz powiedomienie na stronie oraz numer ktory nalezy zapisac-wydrukowac i po 1 maja 2012 wpisac go na stronie i sprawdzic czy sie wygralo.

Nalezy ten numer zachowac i pilnowac go.

co do prawka to go zrobisz w kazdym stanie posiadajac GC oraz numer SSN..ale jesli chcesz zmienic miejsce zamieszkania na inny stan wtedy musisz wymienic prawo jazdy..

Napisano

hejka mam jeszczejedno pytano swoje imie Monika mam pisac normlanie przez K czy Monica, i czy mam podawac drugie imie ? z gory thx:*

A Twoje imię pisze się przez K czy przez C?

Kłania się instrukcja ;)

FULL NAME – Last/Family Name, First Name, Middle name. Enter your name exactly as listed on your passport.

Zacznijcie czytać instrukcję. Ona naprawdę jest właśnie po to, żeby Wam pomóc :)

Napisano

Mogłaby jakaś dobra dusza z obsługi forum(administratorzy, moderacja) się zgłosić na ochotnika do kogo bym wysłał swoje zdjęcie by powiedzieli czy jest dobre? :)

Z góry wielkie dzięki

Napisano

Zostal poruszony temat "szybkiego slubu" przed rozmowa imigracyjna (po wylosowaniu GC). Czy dobrze rozumiem, ze maz/zona aplikanta, dostajac zielona karte automatycznie zmniejsza ilosc dostepnych wiz dla pozostalych wylosowanych osob?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...