Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiałem się nad tym zagadnieniem - ale wydaje mi się że niestety chodzi tutaj o 50 tys aplikantów z rodzinami czyli jak mamy pecha i przed nami będzie parę osób z wielodzietnych rodzin to nawet z niskim numerem nie dostaniemy wizy.

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

wiele tez masz odpowiedzi na forum w dziale zielona karta oraz emigracja

A czym sie rozni GC z loterii od tych przez malzenstwo ze taka z loterii jest wazna na 10 lat ..

Nie radze tez sobie taka latac jak to napisales i moze bedzie obywatelstwo,moze byc ale odebranie Ci GC jak nie placisz podatkow w USA-nie masz nic swojego itd

Moga Cie nie wpuscic na teren USA jak zobacza ze posluzyles sie lewymi i nie prawdziwymi danymi a to wyjdzie na granicy.

co do kasy to jak masz duza to mozesz i 20 lat tak sie utrzymywac :)

a co do organizacji polonijnych to jest temat rzeka-mozesz rozne osoby spotkac i nie mowie abys od takich osob stronil-bo rozne sa ale jak mozesz to radz sobie sam lub tez poszukaj pomoc u innych osob-narodowosci ..

Jesli przyjdzie koperta dhl a Ty jej nie odbierzesz to nic sie nie zatrzymuje i nie kasuje..

Sa osoby ze ida na rozmowe i nie umieja za duzo po angielsku i rozmawiaja po polsku ale jak kto moze byc odebrane przez Konsula to inna sprawa

Czy uzyskam informację zwrotną po zarejestrowaniu się?

dobrze ze to pytanie padlo ale na nie jest tez odpowiedz w instrukcji ze po wyslaniu zgloszenia dostaniesz powiedomienie na stronie oraz numer ktory nalezy zapisac-wydrukowac i po 1 maja 2012 wpisac go na stronie i sprawdzic czy sie wygralo.

Nalezy ten numer zachowac i pilnowac go.

co do prawka to go zrobisz w kazdym stanie posiadajac GC oraz numer SSN..ale jesli chcesz zmienic miejsce zamieszkania na inny stan wtedy musisz wymienic prawo jazdy..

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Nie zamierzam latać na takowej wizie tam i z powrotem, no ale jak już napisałem wcześniej, zdarzają się sytuacje, które nieraz mocno komplikują życie.

Jak dobrze zrozumiałem, jeżeli by się zdarzyło tak, iż posiadanie na koncie gotówki byłoby jedynym moim źródłem utrzymania się w Stanach, choćby z faktu nieznalezienia pracy na czas, to wystarczy mi życzliwa rodzinka lub znajomi, którzy będą mi wysyłać co jakiś czas trochę pieniędzy na konto? Czy też powinienem mieć własne sumy? I jak "duża" musiałaby być ta kasa?

Co do koperty, to jak rozumiem, może ona przyjść na inny adres niż mój, np bliskiej rodziny?

W kwestii rozmowy sam bym się głupio czuł mówiąc po polsku.

I jeszcze jedno, czy wcześniej podany link http://www.greencardlotteryregistry.com/free-online-application/ jest wzorem, którego powinienem się spodziewać?

Co do środowisk polonijnych pytałem się dlatego, iż nie mam tam, o ile się nie mylę, żadnej rodziny czy znajomych więc, pewnie z resztą jak niejedna tu osoba, będę musiał wytyczać szlak jako pierwszy.

Napisano

I nie bedziesz latac na tej wizie ;)

ta wiza na pobyt staly dziala by 1 raz jak przekraczasz granice ,po tym czekasz na GC ktore przyjdzie na adres podany ,,z tego co mnie pamiec nie myli to mozesz podac adres hotelu gdzie bedziesz mieszkac ,mozesz tez ten adres zmienic na granicy ale moze byc tak ze zmienisz adres a GC i tak moze isc na stary adres..

moze byc wyslana koperta razem z paszportem na inny adres ,wtedy podajesz w druku z dhl ze ma byc to dostarczone

tak jak kto jest teraz z wiza turystyczna

co do tego linka to jesli nic sie nie zmieni to tak wlasnie takie zgloszenie wyglada..

Napisano

Witam serdecznie, kieruję uprzejma prośbę o udzielenie odpowiedzi na wątpliwość.

Otóż, jako że byłam czterokrotnie w USA, w tym raz na okres ponad sześciu miesięcy (przedłużyłam wizę turystyczną, składając odpowiedni wniosek, który został rozpatrzony pozytywnie), w dokumentach niezbędnych do przedstawienia konsulowi po wylosowaniu w loterii, należy przedłożyć zaświadczenie o niekaralności z państw, w których przebywało się dłużej niż pół roku. Jak mogę zawnioskować o takie zaświadczenie ze Stanów? Czy też, jako że loteria jest przeprowadzana przez rząd amerykański, to odpowiednio zanim zostanę zaproszona na rozmowę, moja osoba jest weryfikowana, tym samym występuje brak konieczności przedstawiania takiego zaświadczenia?

Chciałabym też rozwiać moje obawy, gdyż przy czwartej wizycie w Stanach, urzędnik na granicy, oznajmił mi że nie mają odnotowanego w systemie przedłużenia mojej wizy przy pierwszym pobycie. Wyjaśniłam jednak, przedstawiając wszelkie szczegóły na to że nie złamałam prawa amerykańskiego i zostałam legalnie po uzyskaniu kolejnej wizy. Urzędnik zanotował wszystkie dane w systemie i zostałam wpuszczona na terytorium USA. Cała sytuacja wywołała we mnie nie małe emocje i konsternację. Czy jeśli nie udałoby im się uzyskać sprostowania całej sytuacji, to czy może to rzutować na odmowę po wylosowaniu?

Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę wszystkim szczęścia w losowaniu.

Napisano

moze byc problem ale przy rozmowie z Konsulem niz przy samym losowaniu taka sprawa ze cos nie bylo odnotowane i jesli masz dokumenty to nalezy je przyniesc jakby cos nie gralo znow--jak kto darek kiedys napisal lepiej miec o 1 papier wiecej niz mniej :)

co do zaswiadczenia o niekaralnosci to musisz miec na rozmowie i to sie bierze z FBI a problem moze byc w tym ze musisz znalesc dobra agencje detektywistyczna aby zrobila dobrze odciski palcow .

http://www.fbi.gov/about-us/cjis/background-checks/background_checks

Napisano

Bardzo dziękuję za szybką i profesjonalną odpowiedź :)

Myślę, że problem wziął się z tego, iż przy opuszczaniu USA, urzednik na lontnisku wziął tylko pierwszą "białą kartkę" z paszportu, drugiej natomiast nie. A sprawa skomplikowała się o tyle że po przylocie do Polski kartka "zagineła w akcji" przy przeprowadzce. No coż mam nadzieję że sytuacja się wyklaruje. W końcu urząd wydający zgody na przedłużenie wizy musi mieć to gdzieś odnotowywane. Swoją drogą ciekawe czy istnieje sposób na kontakt z taką agencją i zaczerpnięcia u nich informacji? Czy myśli Pan, że jest to wykonalne?

Agencję detektywistyczną by zrobiła odciski palców? Czy taka agencja może być być z Polski?

Dziękuję za pomoc. :)

Napisano

ta agencja moze byc tez z Unii czy tez z USA ,wazne aby dobrze zrobila odciski palcow i to jest wazne :)

a co do tej sprawy -to moze miec odnotowane a nie musi ;)

czasami jest tak jak przy tym wlocie ostatnim ze Ty musisz pokazac w dokumentach ze bylo ok i nie bylas nielegalnie.

Napisano

I nie bedziesz latac na tej wizie ;)

ta wiza na pobyt staly dziala by 1 raz jak przekraczasz granice ,po tym czekasz na GC ktore przyjdzie na adres podany ,,z tego co mnie pamiec nie myli to mozesz podac adres hotelu gdzie bedziesz mieszkac ,mozesz tez ten adres zmienic na granicy ale moze byc tak ze zmienisz adres a GC i tak moze isc na stary adres..

moze byc wyslana koperta razem z paszportem na inny adres ,wtedy podajesz w druku z dhl ze ma byc to dostarczone

tak jak kto jest teraz z wiza turystyczna

co do tego linka to jesli nic sie nie zmieni to tak wlasnie takie zgloszenie wyglada..

No nie będę. Jeśli ją otrzymam powiem NIESTETY w momencie gdy się okaże, iż muszę co jakiś czas "wpaść" do Polski na parę dni.

Chwila chwila, bo się pogubiłem teraz. Czy mam rozumieć, że tu w Polsce otrzymam dokument nr 1, na którym wjadę do Stanów, a tam już pod wskazanym adresem zamieszkania, czyli jak wspomniałeś nawet pod adresem hotelu, dostanę dokument nr 2?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...