sly6 Napisano 24 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 24 Września 2011 artykul o loterii http://www.dziennik....loterii-wizowej na forum czasami pisze taki uzytkownik ktory tez wygral w loterii wizowej,tutaj sa jego wypowiedzi --to sa z 2006 roku http://forum.usa.info.pl/topic/6329-gc-i-zycie-w-bay-area-%3B-wlasnie-mija-rok/
Joanna30 Napisano 24 Września 2011 Zgłoś Napisano 24 Września 2011 i faktycznie tu jest napisane ze potrzeba łącznie ukończyć 12 lat nauki ale w USA ponieważ w drugiej części tego zdania jest ze może być również porównywalne wykształcenie średnie z innego kraju lecz niema już ze musi to być 12 lat, tylko ze musi być to formalnie ukończona szkoła, a w Polsce da się formalnie zdobyć wykształcenie średnie po 11 latach nauki.Przynajmniej ja tak to rozumiem,mogę jednak się mylić. Co do wykształcenia - tak średnie to ukończone liceum lub technikum. Mnie zdziwiło to, że po 8 letniej podstawówce ukończyłeś 3-letnie liceum (bo po 8-letnich podstawówkach były 4-letnie licea; przynajmniej wtedy, kiedy ja je kończyłam; 3-letnie pojawiły się chyba wtedy, kiedy pojawiły się też gimnazja a podstawówki się skróciły).
pająk3 Napisano 24 Września 2011 Zgłoś Napisano 24 Września 2011 Niektóre posty mogą skutecznie zniechęcić do wyjazdu za ocean ,wynika z tego że jak wysiądziesz na lotnisku w USA to nic dobrego cie nie czeka ,ciężko znaleźć pracę ,obcy ludzie nikogo nie znasz w którymś poście było napisane żeby omijać Polaków bo na pewno ci tam nie pomogą ,co najwyżej zaszkodzą . Weźmy Polskę jakie bezrobocie ,wszyscy narzekają ,przecież połowa bezrobotnych w Polsce nie szuka pracy lepiej siedzieć na ławce i pic wino. U nas można znaleźć prace jak się komuś chce ,tak samo jest pewnie w USA,Francji czy Wietnamie. Z drugiej strony jeżeli jest w Stanach taki kryzys to po co ta loteria ,jeżeli dla Amerykanów brakuje pracy to po co ściągać jeszcze tysiące imigrantów.
SkDawid Napisano 24 Września 2011 Zgłoś Napisano 24 Września 2011 Zgadzam z pajak3, niema tak ze niema pracy, tylko ludzie wiecznie zrzędzą, a wystarczy trochę w internecie pogrzebać dobrze rozplanować wyjazd i myślę ze powinno się udać. Najważniejsze to wybrać odpowiedni czas na wyjazd, wiadomo w zimie jest zazwyczaj mniej pracy niż kiedy jest ciepło, potem obrać odpowiednie miejsce, gdzie bezrobocie jest w miarę niskie i próbować. Owszem jak ktoś liczy ze poleci do stanów i od razu dostanie kierownicze stanowisko, to się może przeliczyć, ale trzeba od czegoś zacząć np jakaś budowa, magazyn, zmywak czy może na farmę do pomocy, coś co pozwoli żyć przez pierwsze miesiące a później można się rozglądać za lepsza praca, w miedzy czasie zrobić jakieś uprawnienia czy pozwalania (zazwyczaj te Polskie nie są akceptowane w USA), zależy kto w jakiej dziedzinie chce pracować, i co najważniejsze pozytywnie myśleć, nie łamać się i próbować. Co do polaków to jednak nie liczył bym na nich, ja się osobiście przejechałem będąc na wyspach i przez to musiałem wracać, nie mowie ze każdy polak to zło zagranicą, ale jadąc tam na początku radził bym liczyć tylko na siebie, ewentualnie na rodzinę jeśli ktoś ma. Joanna30 hmm trochę minęło od czasu mojego ukończenia szkoły i moglem coś pomieszać, ale na pewno kończyłem 3 letnie liceum.Ja widzę dwa powody dlaczego mam 11 lat nauki łącznie, Pierwsze to ze liceum kończyłem zaocznie, tylko ze nie pamiętam czy była jakaś różnica miedzy dziennymi. A drugi powód(i mi się wydaje ze to będzie to) to to ze miedzy ukończeniem podstawówki a pójściem do liceum minęło kilka lat, w miedzy czasie chodziłem do zawodówki i potem rok wojska, i tak jak napisałaś w tym czasie w Polsce pojawiły się gimnazja, wiec mogło być tak ze załapałem się już na 3 letnie liceum.Niemniej jednak nie zmienia to faktu, ze formalnie mam ukończona szkole średnia, która jest odpowiednikiem szkoły średniej w stanach.Ja tak to widzę, jednak nadal mam małe wątpliwości.
sly6 Napisano 24 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 24 Września 2011 jak ta rodzina bedzie chciala pomoc bo lepiej wtedy juz szukac czegos u tzw obcych osob a teraz co do tych slow ze mozna znalesc prace na zmywaku,sprzatanie-moze i mozna znalesc ale czy dana osoba taka prace podejmie-czy bedzie chciala schowac swoje uprawnienia,skonczone studia a wezmie taka prace to mozna tak zaczac .. ' I jesli nawet wychodzi ze niby" zniechecamy" kogos do wyjazdu to nie ktore osoby chca pokazac jak moze byc oraz nalezy zobaczyc po swojej osobie czy ja moge takie cos podjac ,ze moze byc roznie w zyciu .. a ten link podam jeszcze raz,moze to komus pomoze w szukaniu pracy,mieszkania i nie tylko http://www.uscis.gov...ts/M-618_pl.pdf
ma8 Napisano 24 Września 2011 Zgłoś Napisano 24 Września 2011 Chciałbym się spytać jak dokładnie należy wpisać adres do formularza w loterii "8. ADRES DO KORESPONDENCJI – nazwisko adresata, pierwsza linia adresu, druga linia adresu, miejscowość/miasto, powiat/województwo, kod pocztowy oraz państwo " W 8a “In care of trzeba napisać swoje imię i nazwisko? czy pozostawić puste. Odbierać będzie rodzina. Jeśli będę zagranicą to będę musiał wrócić i odebrać ten list osobiście? Czy w linii adresu można używać skrótów np." / "czy "m.","ul." jako mieszkania,wiem,żeby nie używać polskich znaków . Czy druga linia adresu to przedłużenie pierwszej i można pozostawić pustą? należy podać powiat czy tylko województwo,czy jedno i drugie?. Do czego będzie służył adres w przypadku wylosowania? Dziękuje za odpowiedz.
Joanna30 Napisano 24 Września 2011 Zgłoś Napisano 24 Września 2011 w 8a “In care of trzeba napisać swoje imię i nazwisko? czy pozostawić puste. Odbierać będzie rodzina. Jeśli będę zagranicą to będę musiał wrócić i odebrać ten list osobiście? Do czego będzie służył adres w przypadku wylosowania? Na te pytania już była odpowiedź w tym wątku No, ale po co czytać, skoro można je zadać jeszcze raz Jeśli rodzina będzie odbierać, to podaj adres rodziny. Adres będzie potrzebny po to, żeby mogli Ci wysłać papiery do wypełnienia, nim udasz się do konsula na rozmowę w sprawie wizy. Nierozumiem jaie kwalifikacje ? Chyba chodziło mu o to, czy masz kwalifikacje, żeby brać udział w tej loterii.
mikun Napisano 24 Września 2011 Zgłoś Napisano 24 Września 2011 Na początek do panów gal i mikun, nie mam pojęcia po co zadawaliście sobie trud odpisując na mojego posta, skoro nie wnosicie do tematu żadnych informacji, za to przypominacie mi właśnie takich polaków co to się nie che spotkać za granica, niedokos ze popsuje człowiekowi humor to pomocny jak grabie na pustyni. Dla waszej informacji jedną z cech ZARADNOŚCI (tu możecie sobie zapisać na przyszłość) jest umiejętność pozyskania informacji w jak najszybszy i najprostszy sposób, a skoro to jest FORUM o tematyce emigracji i życiu w USA to jest szansa ze ktoś się orientował już w kosztach i zna przybliżoną sumę. Jeśli nie, to możecie mi wieżyc na was liczył nie będę, poradzę sobie. Teraz wracając do sprawy dzięki Joanna30 za odpowiedz jednak znalazłem w instrukcji coś takiego : „Wykształcenie średnie lub jego odpowiednik” definiowane jest jako pomyślne ukończenie dwunastoletniego programu nauki w szkole podstawowej i średniej w USA lub pomyślne ukończenie w innym kraju formalnego programu nauczania szkoły podstawowej i średniej porównywalnego z wykształceniem średnim w USA. Tylko formalny program nauki spełnia ten warunek" i faktycznie tu jest napisane ze potrzeba łącznie ukończyć 12 lat nauki ale w USA ponieważ w drugiej części tego zdania jest ze może być również porównywalne wykształcenie średnie z innego kraju lecz niema już ze musi to być 12 lat, tylko ze musi być to formalnie ukończona szkoła, a w Polsce da się formalnie zdobyć wykształcenie średnie po 11 latach nauki.Przynajmniej ja tak to rozumiem,mogę jednak się mylić. Jest jeszcze jedna rzecz, jak już napisałem mam zawód , sprawdzałem tez na stronie podanej w instrukcji że jest duże zapotrzebowanie ludzi do tego zawodu wiec mógł bym ewentualnie kwalifikować się dzięki temu , tylko tu tez się pojawia mały problem ponieważ długo nie pracowałem w tym zawodzie i czy ma to jakieś znaczenie czy liczy się tylko to ze mam papiery? Co do ostatniego pytania to już nie potrzebuje odpowiedzi, doczytałem się już w instrukcji i chyba niestety, ta opcja odpada żeby się kwalifikować po przez konkretny zawód, trzeba się go wyuczyć przez ostatnie piec lat (dla mnie to trochę bez sensu). Chyba jedyna opcja to jednak szkoła. ja nikomu nie psuje humoru, nikomu nie zazdroszcze, byłem kilkadziesiat razy w usa mam tam rodziny i znam rzeczywistośc i chciałem ja przyblizyć.... dobrze zatem nie będe już nikomu psuł i odpowiem tak na pytania: jest suuuper paraca za 1000usd/h to nie problem, na wyjazd wystarczą 3 usd w kieszeni jak 4 osobowa rodzina to 12usd, obama w razie czego pomoże-wynajmie mieszkanie na upper east side na czas szukania pracy, języka nie trzeba znać w ogóle w razie czego wujek sam przydzieli nam tłumacza na okres poł roku itd czy teraz jesteś zadowolony Skdawid??? Poprawiłem Ci troszkę humor?? Czy teraz moje odpowiedzi sa pomocne?
ma8 Napisano 24 Września 2011 Zgłoś Napisano 24 Września 2011 Punkcie 8a (In Care of)trzeba wpisać swoje nazwisko?, nawet jeśli nie ja odbiorę,czy właściciela mieszkania? Przepraszam,chciałem się upewnic, to moja pierwsza loteria dv.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.