Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wschodnioamerykańskiego czasu letniego EDT (GMT-4) 4 października 2011 (wtorek) do południa - a może ktoś zna czas, która to będzie godzina wtedy w Chicago i która w Polsce?

Dzieki

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Sly6 chodzi mi o to ze rodzinę swoja mniej więcej znasz, lub jesteś wstanie się czegoś o niej dowiedzieć i wiesz czego się możesz spodziewać, a po obcej osobie już nie bardzo. Masz racje ze ile osób tyle doświadczeń z ludźmi, i może być tak ze spotkasz kogoś kto naprawdę Ci pomoże bez żadnych zobowiązań, tylko skąd będziesz wiedział ze tak jest i ze nie chce Cie w jaki sposób naciągnąć.Dlatego w takiej sytuacji uważam, ze jedyna osoba której możemy ufać jesteśmy my sami, a do reszty podchodzić ostrożnie.

Jenu miedzy Chicago a Warszawą jest 7 godzin różnicy to znaczy ze jeśli tam będzie wtorek godzina 12.00 to w Warszawie będzie wtorek godzina 19.00 (chyba się nie pomyliłem)

Napisano

w Polsce bedzie 18 ..a w Chicago 11 am..jesli chodzi o czas..

wojt20 dobre pytanie co do zdjecia bo faktycznie przy innych wizach jest napisane a tutaj.

SkDawid tego sie nie wie co moze dana osoba ..

SKDawid pytanie bylo co do czasu pomiedzy wschodnim wybrzezem USA a Chicago oraz Polska

Wiec jak bedzie na wschodzie 12 to w Chicago 11 a w Polsce 18.

Napisano

Witam, jestem tu nowy jak widać w związku z tym mam kilka pytań odnośnie loterii. Od razu zaznacze że czytałem temat od początku ;) ale warto zapytać jeszcze raz :P

1. W styczniu 2012 kończy mi się ważność paszportu, czy przy rejestracji GC nie będę miał później problemów że mój paszport jest nieważny? Oczywiście planuje wyrobić sobie nowy w styczniu.

2. Kilka lat temu byłem w USA na wizie turystycznej dwa miesiące oczywiście legalnie bez żadnego przedłużania pobytu, czy to ma jakiś wpływ na losowanie lub też przy ewentualnej rozmowie z konsulem?

3. Jestem chory na cukrzyce od kilkunastu lat, czy lekarz na badaniach może mi odmówić pozytywnego przejścia badań? Jestem leczony regularnie bez żadnych komplikacji, dodam. Czy potrzebuje jakieś zaświadczenia od lekarza prowadzącego? Jakieś karty informacyjne ze szpitala?

4. Mam bliską rodzinę w USA, prawdopodobnie ona będzie mnie sponsorowała, cały wyjazd, kiedy mam podać szczegółowe dane na temat rodziny z USA?

5. Ukończyłem studia i posiadam tytuł licencjata w sumie 15lat nauki, rozumiem że przy składaniu wniosku mam zaznaczyć "University Degree" ?

6. W punkcie 8 mam podać swoje dane adresowe gdzie obecnie mieszkam? Czy adres w USA w którym mam zamiar zamieszkać? Czy podpunkt 8a lepiej zostawić pusty czy napisać swoje imię i nazwisko?

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję ;) wolę się zapytać i mieć pewność, bo kto pyta nie błądzi :P

Napisano

1.Paszport będzie Ci potrzebny dopiero na interview po wylosowaniu GC i zaproszeniu do Wydziału Konsularnego Ambasady USA w Warszawie.

2.Na losowanie nie ma żadnego wpływu.A później ma wpływ ale w tym przypadku jest wszystko ok bo nie przedłużyłeś pobytu.

3.I tutaj jest problem. Trudno jest mi powiedzieć czy cukrzyca jest na liście chorób która uniemożliwia otrzymanie wizy imigracyjnej z loterii.Znam przypadek osoby chorej z grupą inwalidzką której odmówiono wydania wizy pomimo ,że wylosowała GC. Właśnie badania lekarskie są przeprowadzone w celu wyeliminowania przyjazdu osób które po wylądowaniu w USA mogłyby ubiegać się np. o renty chorobowe itp. Założeniem loterii było sprowadzenie ludzi do pracy ,zdrowych więc trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie.Na wizytę u lekarza oczywiście zabierasz dokumentacje lekarską którą posiadasz.Jest przeprowadzony szczegółowy wywiad lekarski i ciężko coś ukryć.Lekarz ogląda Cię całego ( bez żartów) i nawet żadnej blizny nie ukryjesz.

4. Jeśli spełnisz warunki DV to nie musisz mieć rodziny w USA i nikogo znajomego.Mnie nikt o to nie pytał.Miałem natomiast ofertę pracy z USA której konsul nawet nie wziął do ręki :)

5.Tak.

Napisano

Pawel jakis czas temu podawalem linka do badan lekarskich oraz do pewnej strony co moze miec wplyw -jakie choroby itd

Bo sam lekarz nie moze Ci odmowic wizy a jedynie Konsul -fakt ta strona nie jest rzadowa ale zobacz jakie choroby sa na liscie gdzie mozesz miec duze problemy z wiza-legalizacja pobytu ..

Masz miec wazny paszport jak przyjda papiery do wypelnienia z USA a tym bardziej na rozmowe z Konsulem i wyjazd.

Jesli posiadasz rodzine a Ona Ci takie cos wystawi jak affidavit of support I-134 to wezmiesz takie cos i wtedy bedzie wiadomo czy masz kogos w USA-na rozmowie moze pasc pytanie do kogo leciales,byles jak i w dokumentach o wize turystyczna chyba wpisales do kogo leciales..

Co do adresu to w zgloszeniu masz podac adres na ktory maja wrazie czego przyjsc papiery z USA-chyba dobrze pisze czytales instrukcje

chyba ze bylbys w tym czasie w USA legalnie i tam chcialbys przejsc rozmowe wtedy podajesz adres z USA

Po otrzymaniu wiadomosci- listu z USA z formularzami wtedy wpisujesz adres z USA w tych papierach -gdzie ma przyjsc GC po wyladowaniu

Napisano

Tak czytałem tą stronę z chorobami i nie wyklucza mnie z udziału losowania GC, jeżeli chodzi o mój wcześniejszy pobyt to dawałem w ambasadzie papiery, że mam kogoś w USA i będą sponsorować mój wyjazd, tak więc myślę że tym razem też nie będzie problemu.

Napisano

w Polsce bedzie 18 ..a w Chicago 11 am..jesli chodzi o czas..

wojt20 dobre pytanie co do zdjecia bo faktycznie przy innych wizach jest napisane a tutaj.

SkDawid tego sie nie wie co moze dana osoba ..

SKDawid pytanie bylo co do czasu pomiedzy wschodnim wybrzezem USA a Chicago oraz Polska

Wiec jak bedzie na wschodzie 12 to w Chicago 11 a w Polsce 18.

bardzo dziekuje

Napisano

jeszcze takie krótkie pytanko, ponieważ w PL pracowałem w sumie ok 2 lat głównie to była praca fizyczna, więc przy mojej chorobie to ma znaczenie, mam udokumentowane (niestety tylko) umową-zlecenie że pracowałem, powiedzmy że jak już jest sie zaproszonym na rozmowę z konsulem, to w celu przekonania konsula że nie miałbym problemów z pracą i nie zamierzam ubiegać się o pomoc socjalną to warto takie umowy zabrać ze sobą na rozmowe? Czy nie będą one miały znaczenia na ostateczny wynik rozmowy?

Napisano

Pawel problem jest inny

ja moge oczywiscie podac formularze ktore sie wypelnia jak juz jestes wylosowany ale tego nie zrobie z roznych powodow-najpierw niech bedzie losowanie i samo zgloszenie..

w tych papierach masz pytanie o prace -gdzie-kiedy pracowales itd

A to ze robiles to ok ale Konsul musi zobaczyc na rozmowie ze nadal mozesz pracowac ,do tego dostaniesz pewne papiery z USA ze ktos Ci pomoze a to czasami duzo jest w nie ktorych przypadkach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...