Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja mysle ze interpretacja jest prosta: w momencie skladania wniosku jestes ENTRANT

wiec:

To enter the DV program, you must meet either the education or work experience requirement of the DV program: You must have either a high school education or its equivalent, defined as successful completion of a 12-year course of elementary and secondary education; OR two years of work experience within the past five years in an occupation requiring at least two years of training or experience to perform. The U.S. Department of Labor’s O*Net OnLine database will be used to determine qualifying work experience. For more information about qualifying work experience for the principal DV applicant, see Frequently Asked Question #13.

If you cannot meet either of these requirements, you should NOT submit an entry to the DV program

TU jest odp na pytanie 13.

13. WHAT ARE THE REQUIREMENTS FOR EDUCATION OR WORK EXPERIENCE?

U.S. Immigration law and regulations require that every Diversity Visa entrant must have at least a high school education or its equivalent or have, within the past five years, two years of work experience in an occupation requiring at least two years of training or experience. A ―high school education or equivalent‖ is defined as successful completion of a twelve-year course of elementary and secondary education in the United States or successful completion in another country of a formal course of elementary and secondary education comparable to a high school education in the United States. Only formal courses of study meet this requirement; correspondence programs or equivalency certificates (such as the General Equivalency Diploma G.E.D.)) are not acceptable. Documentary proof of education or work experience must be presented to the consular officer at the time of the visa interview.

W MOMENCIE SKLADANIA WNIOSKU MUSISZ SPELNIAC WYMOGI EDUKACYJNE LUB DOSWIADCZENIE ZAWODOWE!

Jedyną właściwą instrukcją do programu DV Lottery jest jej wersja angielska, w której jasno i wyrażnie napisano to co przytoczył i wytłuścił na końcu swojego posta gal.

Złożenie nieprawdziwego wniosku nie tylko zdyskwalifikuje taka osobę z ubiegania się o zieloną kartę (w przypadku szczęśliwego wylosowania), ale również spowoduje, że straci ona pieniądze wyłożone na badania i wizytę u konsula, jak również zostanie umieszczona w systemie jako "niewiarygodna" z uwagi na próbę popełnienia "fraudu". Poczytajcie sobie raport dotyczący loterii wizowej z zeszłego roku nt kreatywności obywateli niektórych krajów i tego efektów.

Witam,

Mam pytanie odnoście punktu 7.Entrant Photograph. Czy w tym punkcie dodaje się zdjecie tylko osoby ktora jest glownym aplikantem czy dodajemy tez zdjecia pozostalych czlonkow rodziny,tak przynajmniej jest napisane w instrukcji. Jednak da sie w tym punkcie dolaczyc tylko jeden plik??

Moze mnie ktos oswieci bede wdzieczny.

Pozdrowionka!

Proponuję zamieścić tam zdjęcie grupowe całej rodziny....

A na prawdę - pozycja nr 7 jest samotłumacząca się. umieszczasz zdjęcie głównego aplikanta.

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Jedyną właściwą instrukcją do programu DV Lottery jest jej wersja angielska, w której jasno i wyrażnie napisano to co przytoczył i wytłuścił na końcu swojego posta gal.

Złożenie nieprawdziwego wniosku nie tylko zdyskwalifikuje taka osobę z ubiegania się o zieloną kartę (w przypadku szczęśliwego wylosowania), ale również spowoduje, że straci ona pieniądze wyłożone na badania i wizytę u konsula, jak również zostanie umieszczona w systemie jako "niewiarygodna" z uwagi na próbę popełnienia "fraudu". Poczytajcie sobie raport dotyczący loterii wizowej z zeszłego roku nt kreatywności obywateli niektórych krajów i tego efektów.

Proponuję zamieścić tam zdjęcie grupowe całej rodziny....

A na prawdę - pozycja nr 7 jest samotłumacząca się. umieszczasz zdjęcie głównego aplikanta.

Ale czyjej rodziny?? :blink: .... taki zarcik!

Rozumiem ze instrukcja w jezyku polskim jest stworzona po to zeby wyeliminowac co poniektore slabsze intelektualnie jednostki juz na starcie....

Dzieki za szybkie sprostowanie, pozdro!

Napisano

Ja mysle ze interpretacja jest prosta: w momencie skladania wniosku jestes ENTRANT

wiec:

To enter the DV program, you must meet either the education or work experience requirement of the DV program: You must have either a high school education or its equivalent, defined as successful completion of a 12-year course of elementary and secondary education; OR two years of work experience within the past five years in an occupation requiring at least two years of training or experience to perform.

W MOMENCIE SKLADANIA WNIOSKU MUSISZ SPELNIAC WYMOGI EDUKACYJNE LUB DOSWIADCZENIE ZAWODOWE!

Dokładnie.

Co było zresztą już dawno omówione.

Ale widocznie nie do końca zostało zrozumiane ;)

W polskiej instrukcji nie ma słów "w momencie składania aplikacji", a w oficjalnej instrukcji jest.

I tyle.

Przeskoczyć się tego nie da.

A dlaczego nie ma tych słów w polskiej wersji, to by się trzeba zapytać tych, co tłumaczyli oryginał ;)

Napisano

jak ktos jest w czasie studiow to nie zaznacza ze ma stopien naukowy bo nadal sie uczy :),chyba ze ktos ma licencjat i dalej sie uczy .

ribes ma inzyniera ale bez magistra i zaznaczyl 6

jesli kamil miales tytul magistra inz jak piszesz po co poszlesz na studia uzupelniajace magisterskie?tzn ten tzw magister niepelny ;)

zaznaczasz ze masz studia uzpuleniajace magisterskie tzn 7

najpierw robiłem 3-letnie dzienne inż., później 2-letnie zaoczne uzupełniające magisterskie,

mam już tytuł mgr inż. zrobiony na tej samej uczelni i tym samym wydziale, uzupełniających magisterskich nie było dziennych,

czyli zaznaczyć 7 czy 8 ?

Napisano

najpierw robiłem 3-letnie dzienne inż., później 2-letnie zaoczne uzupełniające magisterskie,

mam już tytuł mgr inż. zrobiony na tej samej uczelni i tym samym wydziale, uzupełniających magisterskich nie było dziennych,

komplikujecie sobie zycie kolego sam nie wiedzialem ze teraz w polsce byle magister-inzynier to takie wielkie aj-waj

amerykany za glowe sie zlapia i nie beda wiedzieli co z takim zrobic...

wreszcie wydadza ci zielona karte "walkowerem" tylko aby "zmiesc problem pod dywan"...hehehe

Napisano

Wg mnie Master's Degree. Bo masz magistra.

Napisano

wpr a zapoznales sie moze z instrukcja dobrze,,do tego z tym temat dv 2013?

jesli masz szkole srednia i masz 21 lat to mozesz wyslac zgloszenie,tak samo jakbys mial 18 lat,,mozesz byc wolny,po rozwodzie ,mozesz miec zone i wyslac zgloszenie ale wtedy zaznaczasz odpowiednie odpowiedzi i wpisujesz dane jesli dotycza np zony plus zdjecia

Napisano

Witam wszystkich a ja mam takie pytanko dla zorientowanych, dziś wysłałem zgłoszenie do DV 2013. Zostałem zarejestrowany i czytam m.in. o procedurach po wylosowaniu danej osoby w loterii. Może mi ktoś wyjaśnić po co im tyle zdjęć później. Napisane jest m.in., że kiedy osoba zostanie wylosowana, to trzeba odesłać do Kentucky wypełnione formularze które od nich dostanie ( to zrozumiałe ) + zdjęcie, potem czytam, że na rozmowe z konsulem też muszę przynieść zdjęcie. Jaki jest tego sens, żeby ktoś wysyłał zdjęcie pocztą do Kentucky i potem drugi raz przynosił je na rozmowę z konsulem, nie mówiąć już o tym, że teraz w zgłoszeniu do loterii wizowej też dołączyłem zdjęcie do formularza. Czy amerykanie mają jakiegoś bzika na punkcie tych zdjęc? Czemu aż trzy razy ządają tych zdjęć?

Napisano

Czy amerykanie mają jakiegoś bzika na punkcie tych zdjęc? Czemu aż trzy razy ządają tych zdjęć?

To tak "na poczatek" swiruja z tymi fotkami. W ciagu bowiem cwierc wieku mojego pobytu w hameryce nikt nie zadal ode mnie zdjecia. Jesli trzeba bylo to sami robili...hehehe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...