Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Mam zarowno tytul Licencjata jak i Magistra, ale skonczylam tez podyplomowke, ktora wlasciwie tytulu nie daje.

Studia podyplomowe niekiedy nie sa wyzsze niz magisterskie (bo mozna je zrobic po licencjacie, z pominieciem magistra).

Nie znam sie tez na amerykanskim nazewnictwie i nie wiem, czy "some doctorate levele courses" to samo co studia podyplomowe.

Przymiezam sie do wpisania "Master's Degree".

I bardzo dobrze się przymierzasz :)

Master's Degree to w uproszczeniu nasze magisterium.

A że nasz podać najwyższy osiągnięty stopień edukacji, to Twoim stopniem jest magisterium.

Napisano

Co mnie jeszcze zastanawia, gościłam na wielu stronach internetowych i natrafiłam na taki artykuł (poniżej fragment):

Udział w loterii może także uniemożliwić w przyszłości uzyskanie jakiejkolwiek nieimigracyjnej wizy uprawniającej do wjazdu do USA, np. wizy turystycznej czy studenckiej. Z założenia bowiem,tego rodzaju wizy wydawane są osobom, które przekonają amerykańskich konsulów, że do Stanów Zjednoczonych wybierają się na krótki czas i nie maja zamiaru osiedlić się za oceanem na dłużej. Samo zgłoszenie do udziału w loterii jest jednak jednoznaczne z chęcią zamieszkania w USA na stałe. Informacja o złożeniu takiej aplikacji pozostaje w systemie Departamentu Stanu, a konsul rozpatrujący podanie wizowe ma do niej dostęp. Dla amerykańskich dyplomatów to sygnał, że aplikant chce po prostu wjechać do USA i pozostać tam na dłużej. W praktyce może to oznacza odmowę otrzymania jakiejkolwiek wizy.

http://www.informacjeusa.com/2011/10/04/rusza-loteria-wizowa-przeczytaj-zanim-wysliesz-zgloszenie/

Czyżby ubieganie się o wizę faktycznie mogło wpędzić aplikanta w niechciane problemy po tym, jak nie zostanie wylosowany...?

Ktoś wcześniej pisał, że konsul nie widzi tej aplikacji... ale mi coś głos podpowiada, że jak będzie chciał to zobaczy.

Czasami włos się jeży, to że ktoś próbuje w loterii nie oznacza nic innego jak, ze chce spróbować legalnie, czy wszyscy którzy dostają zielona kartę wylatują... myślę ze nie. Z tego co przelotnie czytam, łatwo stracić zieloną kartę, jeśli nie dotrzyma się określonych warunków, nie będzie przebywało w stanach, tyle czasu co trzeba. Urzędnicy zza oceanu nie chcą nam za specjalnie pomóc.

Napisano

a chociaz zapoznalas sie z moim linkiem z wypowiedzia jak bylo na tym spotkaniu?

wszystko zalezy od rozmowy oraz przekonania Konsula o swoich intencjach ,,a teraz jak jest z wiza turystyczna>?jest tak samo jak idziesz

poczytaj to forum troche to zobaczysz jak z tym jest a przeciez te osoby nie wysylaly zgloszenia na loterie a wyszly bez wizy

do tego wiele osob oddaje zielone karty a potem idzie po wize turystyczna i dostaja a przeciez mieli i byli na stale w USA

jak widzisz zalezy od danej osoby jak bedzie z wiza dana..kazda sprawa jest indywidualne

co do pomocy to co masz na mysli?

to ze sa zasady korzystania w GC to jest to dla wszystkich a nie dla Polakow tylko

inne narodowosci bierze sie pod tzw lupe jak ktos sobie tak lata jak by mial wize turystyczna a nie GC w reku

do tego urzednicy bardziej sie teraz takim osobom przygladaja jak traktuja GC jak wize turystyczna.

ps jesli ktos sie obawia ze moze nie dostac wizy to ma wolny wybor

niech nie wysyla zgloszenia

Napisano

mam pytanie odnośnie środków własnych jakie musze okazac podczas rozmowy z konsulem, czy moze to byc akt własności mojego mieszkania (notarialny) z zapewnieniem ze go sprzedam po otrzymaniu wizy a uzyskane pieniadze będą na start w stanach?

Napisano

Dzięki za odpowiedź, zastanawiałem się czy to musi być tylko i wyłącznie gotówka na koncie stąd moje pytanie a słyszałem że powinno być ich na rok utrzymania. Wizyta sama jest kosztowna i jeśli już się decydujemy to lepiej zrobić wszystko aby dobrze się zakończyła.

Napisano

a gdzies takie cos slyszal?

byli ludzie co mieli mniej niz na rok i wizy dostawali bo tak naprawde to ile ma byc na 1 rok zycia w USA?moze ktos Ci powiedzial?

Napisano

"Wśród warunków, jakie musi spełniać uczestnik loterii wizowej, wymienia się konieczność posiadania środków na pierwszy okres pobytu." - cytat z Internetu

tak więc jest mowa o pierwszym okresie a nie roku, chyba coś mi się pomyliło, kwoty w tym artykule nie podają.

dalej piszą:

"Pieniądze w gotówce (na kontach) i majątek osobisty, którym możesz się wykazać w trakcie rozmowy, to tylko jeden z czynników."

a jeśli na kontach nie mam zbyt wiele (dosłownie) i w sumie jedyny majątek to urządzone mieszkanie?

http://www.green-card.info/pl/hlavna_text.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...