Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przy rejestracji wyskakuje mi blad i nie wime czy to w związku z przeciązeniem serverów czy może jest jakaś inna okoliczność. Ale takie pytanko odnośnie foto. Jeśli po wgraniu fotki w tym linku http://travel.state.gov/_res/flash/cropper/FIG_cropper.html# wyskakuje info ze głowa wychodzi delikatnie poza owal to robić kolejna fote czy cos przerabiac przez programy. Dużo czasu nie zostało by wysłać zgłoszenie, a mam możliwość by fotograf zrobił kolejne zdjęcie. Choć robiąc to wiedział jak ma je zrobić lecz nie wyszło...

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Niech Ci fotograf robi nowe zdjęcie.

Pisałem już wcześniej ,że z każdym dniem będzie gorzej wysłać zgłoszenie.Ale wszyscy czekają na ostatnią chwilę. A przecież można to było zrobić np.2 tygodnie temu a nie na ostatni dzwonek. Zawsze tak było ,że w ostatnim tygodniu były servery przeciążone.

Jak ja wysyłałem zgłoszenie kilka lat temu to zrobiłem to już w drugim dniu a nie w ostatnim tygodniu i problemu nie było a Ci co czekali to później noce poświęcali aby wysłać zgłoszenie.To tak jak dodzwonić się do "Szkła kontaktowego"

Napisano

A ja mam jeszcze takie pytanko, bo chyba w USA nie ma obowiązku meldunkowego, zamiast adresu zameldowania, jest chyba adres zamieszkania? Czy ten adres zamieszkania umieszczany jest w jakimkolwiek dokumencie wydawanym w USA np. GC, prawa jazdy czy w jakimś innym? Bo gdzieś słyszałem, że tam dokumenty nie zawierają adresu?

Napisano

Obowiązku meldunkowego nie ma ale każdy posiadacz GC ma obowiązek poinformować Urząd Imigracyjny o zmianie adresu w ciągu 10 dni .Jak się tego nie zrobi mogą być problemy przy ubieganiu się o obywatelstwo. Na GC adres nie widnieje ale na prawie jazdy jest adres zamieszkania. Prawo jazdy ( ID ) to tak jak dowód osobisty w Polsce.Zmieniasz adres to zmieniasz prawo jazdy bo jak np.przyjdzie przesyłka UPS i trzeba będzie ją odebrać lub na poczcie to będzie kłopot jeśli adres będzie inny.

Napisano

Obowiązku meldunkowego nie ma ale każdy posiadacz GC ma obowiązek poinformować Urząd Imigracyjny o zmianie adresu w ciągu 10 dni .Jak się tego nie zrobi mogą być problemy przy ubieganiu się o obywatelstwo. Na GC adres nie widnieje ale na prawie jazdy jest adres zamieszkania. Prawo jazdy ( ID ) to tak jak dowód osobisty w Polsce.Zmieniasz adres to zmieniasz prawo jazdy bo jak np.przyjdzie przesyłka UPS i trzeba będzie ją odebrać lub na poczcie to będzie kłopot jeśli adres będzie inny.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Napisano

Hipotetycznie jeśli zostanę wylosowany i w późniejszym czasie pozytywnie zweryfikowany to otrzymam wizę.

Pytanie, ile mam czasu na wyjazd z Polski i jak okres minimalny muszę przebywać w USA aby nie utracić uprawnień. Wiem że po 5 latach można starać się o obywatelstwo.

Zadaje to pytanie ponieważ w Polsce chciałbym dokończyć studia najlepiej przed wyjazdem nie wspominając o regularnych wizytach.

Zdaje sobie sprawę że GC nie należy jak ktoś dobrze zauważył jak wizę turystyczną. Osobiście w założeniu traktuje to jako szanse na ułatwienie prowadzenia biznesu który wiązałby się ściśle z działalnością gospodarczą za oceanem i w Polsce.

Napisano

to chyba czytales ten temat oraz inne bo jesli nie to bys znal odpowiedz na swoje pytania...

tak na syzbko-musisz wyjechac do max 6 miesiecy aby nie utracic wizy na pobyt staly,mozesz po przylocie do USA starac sie o bialy paszport ale on jest wazny na 2 lata a potem musisz sie starac o nowy paszport,..

Aby sie starac o obywatelstwo to 5 lata to jest aby 1 z kilku spraw ktore musza byc dopelnione,czytales chyba strone rzadowa o tym oraz forum ..

A takie wyjazdy krotkie jak wakacje,cos tam zalatwic w biznesie to nie bedzie problemu na granicy

wazne aby nie latac do USA co 6 miesiecy lub tez co 1 rok-byc tam pare dni i wracac do Polski,,wazne aby miec w USA cos swojego-placic podatki

to juz lepiej postaraj sie o wize bizensowa a moze potem jakas inna dla biznesu ,,jak napisalem musisz byc wiecej czasu w USA niz w Polsce aby bylo wszystko ok ,

Napisano

Sly6 powiem tobie żen ten wątek przeczytałem niemal od deski do deski. Widocznie te informacje są rozsiane w innych tematach.

Jeśli kojarzysz w którym wątku albo gdzie jest to w sieci jakoś względnie spisane to byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie.

Na marginesie to bardzo zaintrygowała mnie kwestia tego białego paszportu. Kiedyś o tym czytałem .Wiem że ważny jest do 2 lat i jest to kwestia blisko 400 dolarów. Trzeba się o niego ubiegać będąc w USA. Natomiast nie do końca wiem czy wyjeżdżając z USA bez tego paszportu przykładowo na 2 dni nie będę miał żadnych problemów i dotyczy on tylko dłuższych wyjazdów niż 6 miesięcy (do 2lat)? Wypuścić z kraju mają chyba akurat obowiązek więc o to nawet nie pytam :)

Tutaj znalazłem fajną książkę http://www.poradniks...emart&Itemid=31 Jest coś bardziej konkretnego na rynku albo w sieci?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...