sly6 Napisano 31 Października 2011 Zgłoś Napisano 31 Października 2011 jak bedziesz zalatwiac sprawy z wiza w lutym to mozesz sie nie wyrobic ,pamietaj ze musisz dostac ze szkoly I-20 aby cos dalej robic co sie wypelnia w samolocie to wiele razy na forum bylo podane ,tutaj masz linka do tego http://www.lot.com/w...isa-and-customs a masz ukonczone 21 lat aby cos wiecej zobaczyc ,pobawic sie ? bo ilosc kasy zalezy czy palisz,pijesz itd..bo jedni wezma 500 dol i bedzie ok a innym i 500 bedzie za malo .. chcesz jechac do szkoly aby sie uczyc wiec czy sie oplaca zalezy czy masz na tyle kasy...bo zawsze sie nauka oplaca
dareknow0 Napisano 31 Października 2011 Zgłoś Napisano 31 Października 2011 Witam. Planuje wyjechać do NY na 2 tygodniowy kurs języka angielskiego w szkole EF której campus znajduje się w Tarrytown i w związku z tym mam do was kilka pytań: - czy NY jest dosyć bezpiecznym miastem? Uda mi sie bez przeszkód dostać do Tarrytown, sprawdzałem juz na google map trasę jaka będę musiał przebyć. - zdążę załatwić wszystkie formalności związane z wiza do 13 lutego (dzień wyjazdu)? - słyszałem o jakichś drukach które będę musiał wypełnić w samolocie i oddać przy wylocie z NY, jest to mój pierwszy lot wiec jestem zielony w tych sprawach. - ile powiniem wziązc ze sobą pieniędzy jeżeli mam zagwarantowane mieszkanie i wyżywienie przez cały pobyt tam, planuje tylko w soboty i niedziele pozwiedzać trochę NY. - czy mój angielski musi być na jakimś super poziomie aby się dostać do Tarrytown i samotnie pozwiedzać NY, gdyż mój angielski jest średni i tutaj pytanie czy w ogolę opłaca się jechać? - czy NY jest wart zobaczenia w lutym czy lepiej jest tam pojechać w wakacje? - byliście kiedyś na kursie zorganizowanym przez EF? Słyszeliście coś o tej szkole? z góry dziękuje za pomoc - NY jest dużo bezpieczniejszym miastem niż jakiekolwiek duże ( pow.500 tyś . mieszkańców) miasto w Polsce -formalności załatwisz bez problemu -w samolocie wypełniasz druk wizowy I-94 i deklaracje celną ( wejdź na stronę www.lot.pl tam wszystko znajdziesz) -przez 2 tygodnie to się wiele nie nauczysz ale... -zwiedzanie NY w lutym nie należy do największych przyjemności ,zdecydowanie lepszy byłby czerwiec -w NY wydasz każdą kwotę pieniędzy ,nie musisz się obawiać że Ci coś zostanie
sly6 Napisano 31 Października 2011 Zgłoś Napisano 31 Października 2011 3000 ale zl,euro czy tez dol usd?
mesio007 Napisano 31 Października 2011 Zgłoś Napisano 31 Października 2011 Nie chcę Cię zniechęcać, ale takie kursy to niestety pic na wodę. Inna sprawa, że zależy jeszcze czego szukasz – chodzi o naukę angielskiego czy wycieczkę do Nowego Jorku? Jak ktoś tu już powiedział, w dwa tygodnie niewiele się nauczysz, ale mimo wszystko po przyjeździe i tak będziesz zadowolony. Dlaczego? Bo byłeś w Nowym Jorku, tyle:) 12k obojętnie czego, ale zakładam, że złotych to majątek i jeżeli wydałbyś 1/10 z tego na podręczniki i inne materiały to życia by Ci nie starczyło żeby to przerobić, a jak jedziesz na kurs zagraniczny to puf, dwa tygodnie i tyle tego było. Poza tym prawdziwe zwiedzanie Nowego Jorku zaczyna się po ukończeniu 21 lat. Inaczej mówiąc, ja bym na taki kurs nie pojechała. Gdybym się chciała nauczyć języka to najlepiej się sprawdza nauka samodzielna, jak ktoś potrzebuje kogoś do pomocy to może jakieś korepetycje, kurs w małej grupie czy co tam komu odpowiada i nie trzeba płacić kosmicznych pieniędzy za mieszkanie czy transport. Gdyby chodziło o zwiedzanie Nowego Jorku to też nie uśmiechałoby mi się być tam przez dwa tygodnie i wychylić nos na miasto tylko w 4 dni, tylko wolałabym spędzić całe dwa tygodniu na zwiedzanie. W życiu czasem można złapać okazję typu dwa w jednym, ale nauka języka i zwiedzanie niestety raczej do nich nie należy.
sly6 Napisano 31 Października 2011 Zgłoś Napisano 31 Października 2011 latwiej dostac wize? jesli tak by bylo latwo dostac wize to kazdy by szedl po wize studencka a nie turystyczna jesli tak myslisz to mozesz sie nie zle pomylic i wyjsc bez wizy... Po 1 to Konsul musi zobaczyc czy dana szkola nie wystawia I-20 po to tylko aby wystawiac taki dokument potem musi Konsul zobaczyc co Cie trzyma w Polsce ,tak samo jak przy wizie turystycznej oraz czy wrocisz na czas z takiej wyprawy wiele osob polecialo na takich wizach i zapomnialo wrocic na czas
Aleksandra82 Napisano 31 Października 2011 Zgłoś Napisano 31 Października 2011 2 tygodnie na nauke w NY za tyle pieniędzy? Nie warto. W Polsce są dobre szkoły angielskiego. Jeśli zależy Ci na przyjeździe do Usa i zwiedzaniu, a masz 18 lat i jeszcze jesteś w liceum, zastanów się nad Camp America albo Work and Travel, popracujesz i pozwiedzasz w wakacje, a jeszcze może trochę i zarobisz i poduczysz się języka. Zakładam oczywiście, że 18 to przedostatni rok liceum, wtedy nie powinno być jakoś niesamowicie trudno o wizę.
sly6 Napisano 31 Października 2011 Zgłoś Napisano 31 Października 2011 jesli juz to camp ..mozna o tym poczytac na stronach danych firm ale tam nalezy spelnic pewne wymagania wiec nie wiadomo co bedzie z wiza..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.