makdonald Napisano 8 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2011 fugazi ale dla czarodzieja jacka z lublina nadal jestem "podejrzany" ( moze mnie podgladal ?)...hehehe p.s. jacek placek moze nie wie o czym pisze ale wie o czym czyta
buterfly26 Napisano 8 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2011 Najwyrazniej nie wiesz o czym piszesz. "Polactwo" to nie jest termin wymyslony przez makdonalda tylko neologizm ukuty przez Rafala Ziemkiewicza i w odniesienu do ludzi ktorych on dotyczy jest jak najbardziej trafny. Narod polski to narod a polactwo to polactwo. Czy "Polactwo" o ktorym piszesz to Polacy, ktorzy z roznych powodow nie mieli szans na sukces w Polsce, m.in. popelniajac przestepstwa, i z tego powodu wyjechali do USA? A moze to Polacy, ktorzy po trupach zdobyli obywatelstwo amerykanskie, m.in. poprzez slub z amerykanami z roznymi problemami natury psychicznej i fizycznej? Czy tez to Ci ktorzy wykorzystujac zdobyte w tak ogromnej desperacji obywatelstwo, zastraszaja innych Polakow, przebywajacych w USA m.in na wizie turystycznej (ktorych chcieli wykorzystac ale im sie nie udalo) wykopaniem ze Stanow najlepiej na drodze deportacji? Bede wdzieczna za odpowiedz Panie "Fugazi" A jeszcze tak przy okazji, Haleiwa to rzeczywiscie fajne miejsce w Stanach, bardzo dobrze tu sie mieszka, szczegolnie dlatego ze nie ma tu/juz nie ma zadnego "Polactwa" w okolicy.... Aloha z Coffee Gallery w Haleiwa;)
makdonald Napisano 8 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2011 Czy "Polactwo" o ktorym piszesz to Polacy, ktorzy z roznych powodow nie mieli szans na sukces w Polsce, m.in. popelniajac przestepstwa, i z tego powodu wyjechali do USA? A moze to Polacy, ktorzy po trupach zdobyli obywatelstwo amerykanskie, m.in. poprzez slub z amerykanami z roznymi problemami natury psychicznej i fizycznej? Czy tez to Ci ktorzy wykorzystujac zdobyte w tak ogromnej desperacji obywatelstwo, zastraszaja innych Polakow, przebywajacych w USA m.in na wizie turystycznej (ktorych chcieli wykorzystac ale im sie nie udalo) wykopaniem ze Stanow najlepiej na drodze deportacji? Bede wdzieczna za odpowiedz Panie "Fugazi" A jeszcze tak przy okazji, Haleiwa to rzeczywiscie fajne miejsce w Stanach, bardzo dobrze tu sie mieszka, szczegolnie dlatego ze nie ma tu/juz nie ma zadnego "Polactwa" w okolicy.... Aloha z Coffee Gallery w Haleiwa;) hehe....gratuluje milego gniazdka Z Polakami mam na codzien do czynienia ale nie na plaszczyznie "towarzyskiej" tylko z racji wykonywanego zawodu. Mnostwo niezwykle ciekawych obserwacji. p.s. Na podstawie powiesci "Polactwo" zostal nakrecony slynny film "Happy New York"
Jacob87 Napisano 8 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2011 Podłącze się do tematu by nie tworzyć niepotrzebnie. Pytanie dotyczy "dzielnicy" z wynajętym pokojem w NY, którą byście polecali jak na pierwszy raz dla turysty: Union City (NJ) czy Harlem (NY)
wow Napisano 8 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2011 do tematu dodam, ze Arizona (wg. mojej subiektywnej opinii) jesli chodzi o miejsce do zamieszkania: * praca - wysoki (w skali kraju) % bezrobocia * klimat - bardzo goraco od czerwca do wrzesnia, cieplo przez reszte roku a do tego sucho i malo deszczu w dolinie. Ale juz 2h jazdy na polnoc i inny swiat * ceny domow/ceny wynajmu mieszkan - nie sa zbyt wysokie ale i place sa nizsze niz np.: NY * Polonia - nie ma nas zbyt wielu tutaj ale jest dosyc prezna grupa polonijna, ktora chce cos dobrego zrobic i robi
dareknow0 Napisano 8 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2011 Jeżeli będziesz zwiedzał NY to dojechać wszędzie będzie Ci dużo łatwiej z Harlemu niż z Union City w New Jersey. Harlem z kolei jest trochę mniej bezpieczny dla białego bo jak będziesz wracał w nocy to różnie może być ( choć niekoniecznie). Gdzie znalazłeś ten hotel w Union City ? Trzeba sprawdzić jaki jest dojazd na Manhattan bo żeby się nie okazało ,że Ci to zajmie 2 godziny. Ja raczej poszukałbym hotelu w NY a nie w NJ .
Jacob87 Napisano 9 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2011 http://imageshack.us...2/36122866.jpg/ a więc zaznaczone są miejsca, które wymieniłem Union City jak sprawdzałem to dom, to obok jest autobus numer 123 a wydaje mi się, że w Harlemie komunikacja może być trudniejsza - twierdzenie z google maps
makdonald Napisano 9 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2011 Ja raczej poszukałbym hotelu w NY a nie w NJ . swieta prawda bo tez niejednokrotnie slyszalem o turystach obrabowanych przez nieznanych sprawcow w hotelach/motelach garden state
Jacob87 Napisano 9 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2011 swieta prawda bo tez niejednokrotnie slyszalem o turystach obrabowanych przez nieznanych sprawcow w hotelach/motelach garden state problem w tym ze hotel w NY na booking.com nie znajduje niczego rozsądnego za ok 60 (jak na airbnb) tylko 120-150 za noc
makdonald Napisano 9 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2011 problem w tym ze hotel w NY na booking.com nie znajduje niczego rozsądnego za ok 60 (jak na airbnb) tylko 120-150 za noc jest takie polskie przyslowie ("ludowe") TANIE MIESO PSY JEDZA
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.