maczek77 Napisano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 Witam, zastanawiam sie czy w mojej sytuacji wiza turystyczna jest jedynym wyjsciem. Wyglada to tak, ze moj chlopak ma mozliwosc bardzo dobrej legalnej pracy na staly kontrakt w USA. Chcielibysmy oczywiscie pojechac tam razem i zakladamy ze chcemy po jakims czasie jednak wrocic do Europy (moj chlopak nie jest Polakiem ale obywatelem jednego z krajow czlonkowski UE). W tej sytuacji nie wiem jakie sa mozliwosci dla mnie. Odradzono mi zebym argumentowla podanie o wize checia towarzyszenia mojemu chlopakowi i raczej aplikowala o wize turystyczna na podstawie zaproszenia od znajomych ze Stanow. Oczywiscie wole podac prawdziwy powod tym bardziej, ze chcialabym po jakims czasie zalegalizowac moj pobyt i podjac legalna prace. Skonczylam studia w Anglii i nie chce tylko odwiedzac mojego chlopaka na wizie turystycznej. Czy jest jakies dobre rozwiazanie w mojej sytuacji? Z gory bardzo dziekuje za pomoc!
sly6 Napisano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 jaki rodzaj wizy ma dostac Twoj chlopak?czy to bedzie moze h1? kolejna sprawa to slub z Twoim chlopakiem co moze ulatwic pewne sprawy wizowe jak dla zony pewny rodzaj wizy wiele jest dziewczyn co mowi ze leca do chlopaka ktory tam pracuje i dostaja wize turystyczna..
sly6 Napisano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 z tym sie zapoznaj co masz na tej stronie,jesli chodzi o wize dla zony http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/kategorie-wizowe/wizy-z-pozwoleniem-na-prac-tymczasow.html#malzonkowie majac taka h4 na miejscu mozesz dostac pozwolenie na prace jak sie wysle odpowiednie papiery,mozesz wyrobic sobie prawo jazdy i dluzej byc z mezem w USA ..to jest lepsze niz wiza turystyczna
kzielu Napisano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 Witam, zastanawiam sie czy w mojej sytuacji wiza turystyczna jest jedynym wyjsciem. Wyglada to tak, ze moj chlopak ma mozliwosc bardzo dobrej legalnej pracy na staly kontrakt w USA. Chcielibysmy oczywiscie pojechac tam razem i zakladamy ze chcemy po jakims czasie jednak wrocic do Europy (moj chlopak nie jest Polakiem ale obywatelem jednego z krajow czlonkowski UE). W tej sytuacji nie wiem jakie sa mozliwosci dla mnie. Odradzono mi zebym argumentowla podanie o wize checia towarzyszenia mojemu chlopakowi i raczej aplikowala o wize turystyczna na podstawie zaproszenia od znajomych ze Stanow. Oczywiscie wole podac prawdziwy powod tym bardziej, ze chcialabym po jakims czasie zalegalizowac moj pobyt i podjac legalna prace. Skonczylam studia w Anglii i nie chce tylko odwiedzac mojego chlopaka na wizie turystycznej. Czy jest jakies dobre rozwiazanie w mojej sytuacji? Z gory bardzo dziekuje za pomoc! Jeżeli jest tylko chłopakiem to nie masz w zasadzie żadnego ruchu - mozesz wystąpić o turystyczną, ale po pierwsze możesz jej nie dostać, po drugie możesz na niej przebywać tam maksymalnie 6 miesięcy w roku a to możesz zostać skrócone zależnie od widzimisię urzędnika CBP na wjeździe... Jeżeli weżmiecie ślub, a Twój chłopak jedzie na L-1 to możesz wystąpić o L-2 (na której można pracować), jeżeli jedzie na H-1B to możesz wystąpić o H-4 (która nie pozwala pracować ale możesz tam siedzieć). Nie wiem jak chcesz "legalizować" pobyt - żadna z tych wiz nie ma prostej drogi do zostania rezydentem (ani Twoja ani Twojego chłopaka). Po skończeniu ważności tych bedzie musieli spadać albo kombinować dalej. majac taka h4 na miejscu mozesz dostac pozwolenie na prace jak sie wysle odpowiednie papiery,mozesz wyrobic sobie prawo jazdy i dluzej byc z mezem w USA ..to jest lepsze niz wiza turystyczna sly - a w linku który podałeś przeczytałeś to "Wiza H-4 nie upoważnia do podjęcia pracy w USA." ?
sly6 Napisano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 a Ty dobrze przeczytales moj caly post?czy ja tam napisalem ze upowaznia? napisalem ze jak bedzie miec ta wize to moze wyslac papiery do urzedu a wiec sama wiza nie upowaznia jej do pracy jedynie wyslanie odpowiednich papierow to moze umozliwic i oczywiscie akceptacja przez urzad linka aby podalem aby sama zobaczyla co to za wiza i kto ja moze dostac.. co do legalizacji pobytu to napisala maczek77 ze chodzi o takie cos ze leci na turystycznej i na miejscu legalizuje pobyt aby pracowac legalnie w USA wiec zmiana statusu ,,bo jak napisala w poscie ze wracaja na stale do Europy..
kzielu Napisano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 Przeczytałem - żadne wysłanie i akceptacja przez urząd tego nie umożliwi. Na H4 EADu się nie dostanie. linka aby podalem aby sama zobaczyla co to za wiza i kto ja moze dostac..
sly6 Napisano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 z tego co wyczytalem to jesli wysle sie papiery na legalizacje pobytu to mozna dostac pozwolenie na prace jak sie ma H4..
kzielu Napisano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 z tego co wyczytalem to jesli wysle sie papiery na legalizacje pobytu to mozna dostac pozwolenie na prace jak sie ma H4.. Teraz to pomieszałeś - jak będzie na H4 to będzie legalnie, nie ma nic do legalizowania. Jeżeli będzie chciała się ubiegać o permanent residence (czyli GC) i będzie miała do tego podstawy (na razie nie wygląda na to żeby miała jakiekolwiek) to będzie mogła wystąpić o EAD - ale w tym przypadku mogłaby to zrobić bez względu na wizie na której by przebywała.
maczek77 Napisano 15 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2011 Dzieki za konstruktywne odpowiedzi! W miedzy czasie okazalo sie, ze moj chlopak bedzie sie staral o wize J1, czyli bedzie to rodzaj wymiany pracowniczej. Poniewaz poczatkowo jego umowa o praca bedzie na 18 miesiecy i prawdopodobnie jest to najszybszy sposob zeby mogl wyjechac (zalezy im zeby zaczal jak najszybciej). Oczywiscie rozumiem, ze najlepszym wyjsciem bylo by malzenstwo. Zastanawiam sie tylko, czy bez problemu moglibysmy pobrac sie w Stanach (podczas gdy bylabym na wizie turystycznej) i wtedy starac sie o legalne zatrunienie. Czy konieczny bylby powrot do Europy w celu dopelnienia wszelkich formalnosci, takich jak wymiana dokumentow po zmianie nazwiska. Rozumiem ze w tym przypadku musialabym wrocic do Polski i wymienic wize turystyczna na J2 (jezeli sie nie myle). Jak to wyglada w praktyce? Przeszukuje internet w poszukiwaniu info przydatnego w moim przypadku ale bede tez bardzo wdzieczna za wasze komentarze.
sly6 Napisano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2011 nie musisz wymieniac wizy z turystycznej na j-2 a starasz sie o wize kolejna i to jest dobre wyjscie poniewaz bedziesz mogla leciec po za USA jesli zajdzie taka potrzeba z ta strona sie zapoznaj i ta wize otrzymasz po za USA majac odpowiednie dokumenty http://j1visa.state....basics/j2-visa/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.