Skocz do zawartości

Wyjazd Z Uniwersytetem Na Wycieczkę Naukową Do Usa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

przegladam od jakiegos czasu strone ambasady USA i wciaz zastanawiam sie o jaka wize aplikowac. Przedstawie swoja sytuacje. Wyslalem e-mail do ambasady USA w Warszawie i nadal mi nie odpisali, a minely juz ponad 2 tygodnie. Oto tresc tego listu:

Szanowna Pani,

jestem obywatelem polskim na stałe zameldowanym w Polsce. Na co dzieństudiuję za granicą w Wielkiej Brytanii pod Londynem. Jako, że studiujęgeografię, w ramach kursu uniwersyteckiego muszę jechać na obowiązkowąwycieczkę do Stanów Zjednoczonych do Nowego Jorku. Jest to element kursui warunkiem jego ukończenia, a tym samym zaliczenia drugiego roku studiów(Bachelor), jest pojechanie na tę wycieczkę oraz napisanie raportu nawybrany przez siebie temat o Nowym Jorku (Mini Dissertation). Wycieczka macharakter naukowo/akademicki i wiąże się ona z codziennym wykonywaniemprojektu wybranego przed wyjazdem oraz zbieraniem informacji, już namiejscu w USA, na jego temat.Z uniwersytetu otrzymałem informację, że w przypadku tej wycieczki wizędo USA muszę otrzymać na własną rękę. Zwracam się więc tu zpytaniem do Państwa, o jaki rodzaj wizy w tym przypadku musiałbymwystąpić? Czy wiązałoby się to z koniecznością osobistej wizyty wambasadzie, czy tylko wysłania paszportu pocztą kurierską? Jest to otyle istotne, że na co dzień mieszkam w Poznaniu, a w Polsce będęprzebywać do czasu wycieczki (17.03-24.03.2012) tylko raz w grudniu wokresie od 10 grudnia do 10 stycznia. Mam zatem dość mało czasu. Dodatkowo mój uniwersytet, University of London Royal Holloway, jest wstanie wystawić mi pisemne potwierdzenie partycypacji w tej wycieczce zformalnym podpisem.

Z poważaniem

Dodam tylko, ze moj uniwersytet wystawil mi juz zaswiadczenie, ze jestem ich studentem i ze jestem uczestnikiem tej wycieczki do NY. Jest tam rowniez podany numer mojego paszportu oraz dokladne daty tej wycieczki i jej opis, w tym opis kazdego dnia i czynnosci, ktore beda tam wykonywane. O jaka wize mam aplikowac? B1, czy tez B2? Czy dostane te wize, Waszym zdaniem, bez wiekszego problemu majac taki dokument?

Napisano

a moze nie dostales odpowiedzi bo masz polaczone zdania a gdzie spacja? ;)

no ale teraz szybka odpowiedz

jesli jestes w Polsce to mozesz isc po wize do Krakowa lub tez Warszawy .. pokazujesz wrazie czego ten dokument

a reszta to zobaczysz jak bedzie z wiza.

Napisano

Wizę pewnie dostaniesz, pojawić się w ambasadzie będziesz musiał, natomiast w obowiązkową wycieczkę to mam poważne obawy że nikt Ci specjalnie nie uwierzy... Zamiast ładować ciemnotę powiedz lepiej że akurat taki temat swojej pracy jakiejśtam wybrałeś bo Cie NYC interesuje - będzie to brzmiało sto razy bardziej prawdpodobne niż że jakaś szkoła kazała wszystkim równo pojechać za własnę kasę do NYC.

Napisano

Wizę pewnie dostaniesz, pojawić się w ambasadzie będziesz musiał, natomiast w obowiązkową wycieczkę to mam poważne obawy że nikt Ci specjalnie nie uwierzy... Zamiast ładować ciemnotę powiedz lepiej że akurat taki temat swojej pracy jakiejśtam wybrałeś bo Cie NYC interesuje - będzie to brzmiało sto razy bardziej prawdpodobne niż że jakaś szkoła kazała wszystkim równo pojechać za własnę kasę do NYC.

Pozdrawiam i troche sie zasmialem czytajac te wypowiedz :) Kolego, ja naprawde jade do Nowego Jorku przez uniwersytet. Nie mialem zamiaru jechać w ogole do USA, gdyby nie ta wycieczka. Moj uniwersytet oferuje rowniez wycieczke do Irlandii lub do Kenii ale ja wybralem NY. Problem jest taki, ze studiuje w UK i jestem jedyna osoba na kierunku spoza UK lub innych krajow UE, ktore nie maja obowiazku wizowego, wiec uniwersytet olal mnie kompletnie i wszystko musze zalatwiac na wlasna reke. Dostalem tylko list od Head of Department potwierdzajacy moje uczestnictwo w tej wycieczce i jest to glowny dowod na to, ze rzeczywiscie jedynym powodem dla ktorego tam jade jest ta wycieczka. A jest ona obowiazkowa i moze sie to wydawac smieszne ale wszyscy studenci sa ZOBLIGOWANI do pojechania, a w przeciwnym wypadku nie zalicza roku. W Polsce moze sie to wydawac troche niemozliwe i zakrawac na absurd.

Dziekuje za odpowiedz, rozumiem, ze mam aplikowac po B2. Tak tez uczynie. Jakies inne wskazowki, co mam mowic konsulowi? Nie chce mi sie wierzyc, ze wspomnienie o wycieczce mogloby byc przeciwskazaniem dla wydania mi wizy?

Dla niedowiarkow, strona mojej uczelni: http://www.gg.rhul.ac.uk/NewYork/

Pozdrawiam

Napisano

No dobra - jest obowiązkowa ale niekoniecznie do US - o to mi chodziło. Konsul może Ci powiedzieć żebyś sobie w takim razie do Kenii pojechał... Stąd średni argument żeby dostać wizę...

Napisano

wez ten papier z uczelni na rozmowe,do tego musisz wiedziec cos o tej podrozy ,wez tez ze sie tam uczysz ..ale niczego nie pokazuj bez pytania

to nie Nas masz przekonac a Konsula na rozmowie..

bo ja Ci moge wierzyc ale inne osoby tak samo beda wierzyc ?

Napisano

Ok. Czy mam ze soba brac jakies wyciagi z konta, ze dysponuje gotowka? Mam konto walutowe w dolarach USD, bo tak akurat sie sklada, ze ciotka wysyla mi pieniadze na studia w UK, a ona mieszka w USA w Chicago. Ponadto mam konto w GBP na biezace wydatki w UK i na nim tez jakies pieniadze. I do tego jeszcze konto w PLN. Wszystkie te konta w polskim banku. Czy wyciag z konta stanowiacy o posiadaniu sporej ilosci pieniedzy jest pomocny przy aplikacji o wize? Wydrukowac to na spotkanie z konsulem?

Problem polega na tym, ze w Polsce nie studiuje i nie pracuje tutaj, dlatego moga latwo pomyslec, po co jade do USA. Czy w takim wypadku kwestia, ze studiuje juz drugi rok w UK i zostal mi jeszcze trzeci, ma jakies znaczenie? Rozumiem, ze o to, i o inne rzeczy konsul mnie zapyta (prawdopodobnie) i dopiero wtedy moge sie 'pochwalic' jaki jest konkretny cel mojej wizyty i pokazac legitymacje studencka oraz papier z uczelni?

Czy cos jeszcze powinienem wziac ze soba lub dodac w rozmowie z konsulem?

Jeszcze jedno: zamierzam jutro isc do fotografa po fotke i zaraz po wypelnic ten formularz online i zaraz po tym zadzwonic do ambasady. Czy do 10 stycznia, Waszym zdaniem, wyznacza mi termin spotkania w ambasadzie?

Z gory dziekuje za odpowiedzi!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...