olke Napisano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2012 Witam serdecznie, Jestem z zawodu automatykiem, od czerwca tego roku jestem pracownikiem niemieckiej firmy (umowa na czas nieokreslony), dzialamy glownie w zakresie obejmujacym przemysl ciezki. Aktualnie pracujemy nad sterowaniem powstajacej wlasnie huty w Clairton. Oczywiscie moi niemieccy koledzy nie maja problemu z wyjazdem, natomiast mi potrzebna jest wiza... Bylbym niesamowicie wdzieczny za wszelkie informacje na temat tego jak ja uzyskac. Czy musze w tym celu jechac specjalnie do Polski? Czy zdaze wyrobic sie w czasie? O jaki rodzaj wizy sie ubiegac i jakie dokumenty sa mi potrzebne? Pierwszy wyjazd planowany jest na poczatek marca (2 tygodnie) - drugi na termin 15.05 - 15.06 (4 tygodnie). Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelka pomoc, Aleksander
makdonald Napisano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2012 automatyka rules kiedy mieszkalismy w ohio nasz kolega pochodzacy z krakowa byl automatykiem tu w Goodyear kiedy przyszly masowe zwolnienia w roku 2001, powyrzucali na bruk doswiadczonych amerykanskich inzynierow niemal wszystkich z jego oddzialu firmy a jego nie ruszyli - tak potrzebowali automatykow p.s. jesli pracujesz w niemeckiej firmie ( co prawda jeszcze nie bo dopiero "od czerwca tego roku") to pracodawca powinien zadbac o wszelkie formalnosci zwiazanie z Twoim - badz co badz sluzbowym- wyjazdem zaskoczony tez jestem, ze w Ameryce buduje sie jeszcze jakies "steel mills"....hmmmmmmmmm gdzie jest to Clairton, w West Virginii ?
gal Napisano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2012 O ile wiem to chyba jeszcze 3 dzialaja w okolicach Pittsburga (te z epoki Carnegi)
kzielu Napisano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2012 Od pracodawcy bierzerz dokument w jakim celu jedziesz i na jak dlug, idziesz do ambasady i wystepujesz o B1/B2 (konkretnie interesuje Cie B1). Oprocz tego potrzebujesz oczywiscie paszport i kase na oplacenie oplat, do Marca bez problemu powinienes sie wyrobic.
sly6 Napisano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2012 strona Ambasady USA w Niemczech,,od tej strony zacznij http://germany.usembassy.gov/ nie musisz jechac do Polski po wize ale w Ambasadzie USA w Niemczech musisz pokazac zwiazki z Niemcami a wiec jakas umowa o prace,po co jedziesz tam,jakies dokumenty z USA
olke Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2012 Tak, chodzi o jedna z fabryk w okolicach Pittsburg. Okolica nie jest tam za ciekawa, no ale 6h do Nowego Yorku to relatywnie niedaleko. Nie wiecie moze jakie dokumenty przydadza mi sie do wyrobienia wizy B1 i czy w ogole jest mozliwosc ze dostane odmowe..?
gal Napisano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2012 Tak, chodzi o jedna z fabryk w okolicach Pittsburg. Okolica nie jest tam za ciekawa, no ale 6h do Nowego Yorku to relatywnie niedaleko. Nie wiecie moze jakie dokumenty przydadza mi sie do wyrobienia wizy B1 i czy w ogole jest mozliwosc ze dostane odmowe..? Okolice Pittsburga to bardzo ciekawe miejsce jesli chodzi o historie USA. To kolebka miliarderow amerykanskich, ktorzy ten kraj postawili na nogi i doprowadzili do swietnosci, dzieki ciezkiej pracy emigrantow i ogromnego poswiecenia. Zagleb sie w historie a spojrzysz na to miasto zupelnie inaczej. Warto! Nie jestem pewien czy te stare piece mozna jeszcze odwiedzac (w znakomitej wiekszosci ruiny) ale jest tam duuuzo historii i to tragicznej. Do konca nie wiadomo na pewno rozne zrodla roznie podaja ale podobno niedaleko zginal nasz gen, Pulaski.
Pepsi1 Napisano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 Pittsburg - podoba mi sie te miasto i łatwo przy drogach znalesc prace
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.