urbinio Napisano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam w czerwcu lecę z dziewczyną do NY na 7 dni następnie, chcemy skoczyć do Chicago do mojego wujka i moje pytanie brzmi, czy lepiej wynająć samochód na 2 dni i sobie na spokojnie pojechać tam autem i tam go oddać czy wsiąść w samolot i polecieć. Co wyjdzie taniej?? Z tego co się orientowaliśmy to lot kosztuje ok 600 zł plus 25 $ za bagaż czyli wychodzi jakieś 1300 zl na dwie osoby jak to się ma do wynajmu samochodu. Znacie może jakie wypożyczalnie gdzie wypożyczaliście już samochody, jakie są w ogóle koszty takie wynajęcia, przejazdu, ile płaci się za autostrady o ile takowe są do Chicago, nie wiem czy za tunele się też płaci, będę wdzięczny za każdą informacje. No i jakie są drogi w stanach. Czekam na opinie i pozdrawiam.
sly6 Napisano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2012 ile masz lat,,masz karte kredytowa i jak duzy masz limit,,do tego czy dziewczyna tez bedzie prowadzic samochod?
urbinio Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2012 Mam karte kredytowa, 25 lat (87 rocznik) prowadzic bede tylko ja
c4r0 Napisano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2012 Za drogi w USA się nie płaci. Ile będzie kosztował samochód sprawdź sobie na stronie, np. Avis albo Enterprise. Kliknij rezerwację, wybierz miejsce odbioru i odstawienia, wybierz samochód, wybierz ubezpieczenie i pokaże się ile to będzie kosztować. Za wachę pewnie wyjdzie wam około $100 (tak z grubsza) na drodze NYC-Chicago. Do tego jakiś nocleg. Przy decyzji osobiście patrzyłbym raczej na inne rzeczy niż koszt: jadąc samochodem kierowca na pewno się zmęczy i będzie się jechać dużo dłużej, ale można po drodze coś zwiedzić (tylko to już będzie pewnie więcej dwa dni jazdy).
promilm Napisano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2012 Za wiek moga ci doliczyc dodatkowa oplate powyzej > 25 juz jej nie ma. Ja wynajmiesz i oddasz w tym samym miejscu tanie(eco clas np Focus) auto wyszlo by cie okolo 30-40$ za dobe, Jezeli chcesz oddac w innym miejscu wyjdzie ponad 100$. Mysle ze polec samolotem. A wynajmij auto na zwiedzanie i oddaj w tym samym miescie. Ps. Paliwo jest tanie..
agatenka Napisano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2012 Płaci się płaci... Nie wszędzie, ale jednak jakieś opłaty są. Drogi są bardzo dobre. Podejrzewam że będziesz jechał 80 - jest płatna na całym terenie Indiany i Ohio i chyba są jakieś tolle w IL (Chicago Skyway), Poza tym parkingi i w Nyc i w Chicago są masakrycznie drogie. Jeżeli chciałbyś jeszcze pojeżdzić po okolicach Nowego Jorku, dodatkowo płatnych jest większość mostów czy tuneli. Np Verrazano bridge -$13 , czy Lincoln Tunel -$8
urbinio Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2012 Samochod chce wynajac tylko na przejazd z NY do Chicago. Prawdopodobnie bede jechal 80. Ile mniej wiecej kosztuje na terenie Indiany i Ohio ta droga ?
c4r0 Napisano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2012 Za wiek moga ci doliczyc dodatkowa oplate powyzej > 25 juz jej nie ma. Z tego co wiem opłata jest poniżej 25. Więc jak się ma 25 to już jej nie ma.
dareknow0 Napisano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2012 Zdecydowanie samolot . Benzyna w USA już powyżej $4 za galon ,do tego opłata za drogi ( nie wszystkie ) ,również mosty i tunele obowiązkowo płatne (jeśli będą na trasie). Jazda z NY do Chicago długa i męcząca.Do tego strata czasu . Zapomnij też o zwiedzaniu dużych miast w USA samochodem. Parkingi bardzo drogie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.