majkel93 Napisano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 Jak to jest dokładnie z tym obywatelstwem kanadyjskim jeśli chodzi o pobyt w US? Nie mogłem znaleźć tego tematu, lub przez przypadek go ominołem. Słyszałem, że można zostać w US nie dłużej niż 180dni na obywatelstwie kanadyjskim, a jak to wygląda jeśli chodzi o staranie się o pobyt na dłużej niż 180dni czy też o pobyt stały?
kzielu Napisano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 Nijak - daje Ci mozliwosc wjazdu do US na podobnych zasadach co VWP na 180 dni. Wszelkie inne wjazdy i pobyty - dokladnie te same wymagania co Polska, Etiopia czy Azerbejdzan...
Rademedes Napisano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 Kanadyjczycy moga przebywac w USA dluzej niz 180 dni w ramach programu NAFTA. Ponadto tylko w szczegolnych przypadkach Kanadyjczycy zostawiaja odciski palcow na granicy i otrzymuje I-94. Wiekszosc poprostu pokazuje paszport i zgodnie z umowa pomiedzy tymi dwoma krajami wjezdzaja nie zostawiajac odciskow itp.
sly6 Napisano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 majkel a ja Ci dalem linka do NAFTA i jakbys sie tak zapoznal z tym to bys wiedziaj jak z tym jest moze od tego zacznij,od lektury stron rzadowych jesli znasz j.angielski.. co do au pair to dostajesz wize do paszportu kanadyjskiego jesli taki przedstawisz na rozmowie.i wpiszesz jego dane w ds 160 itd
majkel93 Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 czyli wychodzi na to, że nic specjalnego mi to nie daje . Także jeśli będę jechał za rok na Au Pair to pojadę na polskim paszporcie...
sly6 Napisano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 ale jak wjedziesz na polskim paszporcie wtedy zasady bedziesz miec takie jak Polak a nie jak kanadyjczyk chyba ze wyjedziesz do Kanady i wrocisz na paszporcie kanadyjskim
majkel93 Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 chcę jechać do stanów nie do kanady. Więc polecę na polskim paszporcie tak umiem angielski, właśnie mi się przypomniało, że mi dawałeś linki. Zaraz będę czytał, bo nie wszystko przeglądałem
sly6 Napisano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 wiem gdzie chcesz leciec a ja Ci pisze jakie bedziesz miec zasady pobytu w USA mozesz miec w walizce taki paszport kanadyjski ale bedziesz brany pod uwage jako Polak
majkel93 Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 tak wiem, przecież nie chce tego ukrywać ja po prostu myślałem, że ułatwi mi to, że tak powiem "pobyt w usa" wszystko. Lecz dowiaduje się i czytam, że to tak na prawdę nic nie daje, więc lecę na polskim paszporcie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.