Skocz do zawartości

Obywatelstwo Kanadyjskie A Au Pair

majkel93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak to jest dokładnie z tym obywatelstwem kanadyjskim jeśli chodzi o pobyt w US?

Nie mogłem znaleźć tego tematu, lub przez przypadek go ominołem. Słyszałem, że można zostać w US nie dłużej niż 180dni na obywatelstwie kanadyjskim, a jak to wygląda jeśli chodzi o staranie się o pobyt na dłużej niż 180dni czy też o pobyt stały?

Napisano

Nijak - daje Ci mozliwosc wjazdu do US na podobnych zasadach co VWP na 180 dni. Wszelkie inne wjazdy i pobyty - dokladnie te same wymagania co Polska, Etiopia czy Azerbejdzan...

Napisano

Kanadyjczycy moga przebywac w USA dluzej niz 180 dni w ramach programu NAFTA.

Ponadto tylko w szczegolnych przypadkach Kanadyjczycy zostawiaja odciski palcow na granicy i otrzymuje I-94.

Wiekszosc poprostu pokazuje paszport i zgodnie z umowa pomiedzy tymi dwoma krajami wjezdzaja nie zostawiajac odciskow itp.

Napisano

majkel a ja Ci dalem linka do NAFTA i jakbys sie tak zapoznal z tym to bys wiedziaj jak z tym jest

moze od tego zacznij,od lektury stron rzadowych jesli znasz j.angielski..

co do au pair to dostajesz wize do paszportu kanadyjskiego jesli taki przedstawisz na rozmowie.i wpiszesz jego dane w ds 160 itd

Napisano

ale jak wjedziesz na polskim paszporcie wtedy zasady bedziesz miec takie jak Polak a nie jak kanadyjczyk :)

chyba ze wyjedziesz do Kanady i wrocisz na paszporcie kanadyjskim :)

Napisano

chcę jechać do stanów nie do kanady. Więc polecę na polskim paszporcie

tak umiem angielski, właśnie mi się przypomniało, że mi dawałeś linki. Zaraz będę czytał, bo nie wszystko przeglądałem

Napisano

wiem gdzie chcesz leciec a ja Ci pisze jakie bedziesz miec zasady pobytu w USA

mozesz miec w walizce taki paszport kanadyjski ale bedziesz brany pod uwage jako Polak :)

Napisano

tak wiem, przecież nie chce tego ukrywać :) ja po prostu myślałem, że ułatwi mi to, że tak powiem "pobyt w usa" wszystko. Lecz dowiaduje się i czytam, że to tak na prawdę nic nie daje, więc lecę na polskim paszporcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...