Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Punkt 11 w aplikacji brzmi:

"Address in the United States where you want your Permanent Resident Card (Green Card) mailed, if different from address in item #10 (include the name of a person who currently lives there)."

Nie wiem, jak to jest w praktyce ale oni chyba zdają sobie sprawę, że to nie ty jesteś tam zameldowana więc chyba jego/jej nawisko się liczy? Poza tym to oni będą adresować kopertę więc nie mamy na to wpływu. Nie wiem, gdzie mieszka Twój znajomy/znajoma ale czasem wystarczy, że na skrzynce naklei dodatkowo karteczkę z Twoim imieniem i nazwiskiem. Tylko na czas, kiedy spodziewasz się przesyłki.

Dzieki Justi za posta, ktory nieco rozjasnil mi ta sprawe z adresem ;)

Pozdrawiam ;)

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

moze mial sprawne oko ;) u lekarza i widzial co pisal,co zaznaczal lekarz

sa takie osoby ze maja taki zwrok :)

a to znaczy że zapuścił żurawia?! ;)

Napisano

Do istotnych kwestii z mojej historyjki dodam, że w przypadku orzeczenia sądowego w sprawie rozwodu nie jest potrzebne tłumaczenie przysięgłe tego dokumentu.

Pomimo tego, że na stronie ambasady jest napisane, że wszelkie orzeczenia sądowe muszą być tłumaczone, co także potwierdziłem na informacji telefonicznej podczas rejestracji dokumentów uprzejma Pani powiedziała, że nie jest potrzebne i wzięła ode mnie jedynie sam dokument sądowy, który dostałem z powrotem jak odebrałem paszport. No i 130 zł w błotko!

Napisano
Pytanko: długo Ci z Was, którzy wysyłaliście po zaświadczenie o niekaralności do W-wy, czekaliście na odpowiedź?

Teraz możesz takie zaświadczenie zrobić w najbliższym sądzie okręgowym. Przybijają ci tam pieczątki z Ministerstwa Sprawiedliwości i sprawdzają w krajowej bazie danych czy nie istniejesz w kartotekach więc to jest dokładnie ten sam dokument. W tym samym okienku kupujesz znaczek sądowy (50zł) i tam też dostajesz gotowy dokument. Ja tak zrobiłam, nie wysyłałam do Warszawy.

Napisano

Teraz możesz takie zaświadczenie zrobić w najbliższym sądzie okręgowym. Przybijają ci tam pieczątki z Ministerstwa Sprawiedliwości i sprawdzają w krajowej bazie danych czy nie istniejesz w kartotekach więc to jest dokładnie ten sam dokument. W tym samym okienku kupujesz znaczek sądowy (50zł) i tam też dostajesz gotowy dokument. Ja tak zrobiłam, nie wysyłałam do Warszawy.

Dzięki za odpowiedź. Chodzi o to, że ja czekam już dwa tygodnie. W miejscowości w której mieszkam mogę kupić znaczki opłaty sądowej, lecz po zaświadczenie musiałbym jechać ponad 30 km. Na dodatek w Krośnie bywam raz na rok, więc prościej, szybciej i taniej było wydrukować wniosek ze strony internetowej i wysłać pocztą.

Napisano

już uspokajam drogich rodaków NIE OTWIERAŁEM KOPERTY , po prostu widziałem jak lekarz pisał coś na tej karcie ( chyba po angielsku to opisywał ), widocznie spojrzał że się patrze i powiedział mi po prostu co tam pisze na tej kartce, póżniej zapakował to w koperte i nie pozwolił otwierać

Napisano

czytam i czytam o Twoich adnotacjach na formularzach medycznych i oczom nie wierze. czytałam też relację innych osób z tego forum i naprawdę przeżyłam szok, gdy w zeszłym tyg. poszłam na swoje. Pani dr E.S.K z Warszawy nie zbadała mnie w ogóle! zmierzyła mi jedynie ciśnienie. Spojrzała na wyniki badań i to wszystko. cała reszta polegała jedynie na przepisaniu moich szczepionek i szybkich pytaniach aby uzupełnić kartę (typu - narkotyzujesz się? pijesz? bylaś w szpitalu, bierzesz jakieś leki itp). it to wszystko. 15 min i po sprawie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...