Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Czyli mimo że dopiero Kwiecień (rozmowa) to informacja przychodzi 2 mc wcześniej zaraz po biuletynie. Tak mam to rozumieć ?

#neli365 a można wiedzieć jaki masz numer może spotkamy się na jednym interview :) (w sensie pierwsze 2 cyferki)

Ja mam bardzo wysoki numer 29tys. wiec na pewno nie w kwietniu..

Napisano

Byłam dziś na rozmowie. Wszystko poszło dobrze i wiza jest!! Tylko jeszcze 2-4 dni robocze i można odebrać paszport B)

Ogólnie rozmowa bardzo podobnie przebiegała jak i u poprzedników, nie ma się czym martwić to praktycznie formalność. Już panie przyjmujące dokumenty i dyplomy, przed właściwą rozmową z konsulem dają druczek jak opłacić te 165$ i że wiza została przyznana:D

Z takich pytań wcześniej nie wspominanych wcześniej to: "Czy uważa Pani, że sytuacja ekonomiczna USA jest lepsza niż Polski"? no cóż tu odpowiedzieć... :huh:

Rozmowa całkowicie była po angielsku. Zdziwiło mnie, że nawet się nie spytał czy umiem tylko od razu po ang... no ale cóż, trzeba umieć choć trochę więc słusznie, że to sprawdzają.

I jeszcze jedna sprawa, o której nikt nie wspominał a przez którą mogłam wcale nie wejść na teren ambasady. To uwaga Panie - torebki. Pan ochroniarz śmiał mnie pouczać jak powinna wyglądać damska torebka, czyli ma być mała, a z taką dużą mnie nie wpuści!! :blink:

Dziewczyna przede mną argumentowała, że przejechała 400km to jaką miała mieć torebkę...? Na szczęście olśniło mnie i pobiegłam szybko to najbliższego kiosku gdzie Pan sprzedający na moje "Mam do Pana osobliwą prośbę..." odpowiedział od razu "No niech Pani da tą torebkę" :P

Napisano

I jeszcze jedno:

poinstruowano mnie, że opłata 165$ musi zostać uiszczona przed wylotem do USA oraz musi być dokonana z konta w USA bądź karty płatniczej wydanej przez bank w USA. Więc niestety trzeba mieć kogoś w stanach kto za nas to zrobi. Opłaca się przez stronę USCIS.

Napisano

(...)

Rozmowa całkowicie była po angielsku. Zdziwiło mnie, że nawet się nie spytał czy umiem tylko od razu po ang... no ale cóż, trzeba umieć choć trochę więc słusznie, że to sprawdzają.

(...)

a jeśli ktoś ma kogoś u kogo zamieszka i powiedzmy będzie również pracował (znajomość języka nie wymagana) to też konsul będzie sprawdzał angielski?

Napisano

Witam wszystkich. Moj pierwszy post <ojojojoj> Mam takie pytanie. W tym roku kończe technikum. Kiedy moge składać papierki o gc? Bo już sam nie wiem...

(nie bijcie) :)

Napisano

I jeszcze jedno:

poinstruowano mnie, że opłata 165$ musi zostać uiszczona przed wylotem do USA oraz musi być dokonana z konta w USA bądź karty płatniczej wydanej przez bank w USA. Więc niestety trzeba mieć kogoś w stanach kto za nas to zrobi. Opłaca się przez stronę USCIS.

Absurdalny pomysł. Jak dla mnie, jest to kolejne pole do popisu dla wszelakiej maści "pośredników" i innych naciągaczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...