villa Napisano 22 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 Ja też właśnie dostałam mail. Mam jednak problem. Wysyłałam zgłoszenie aktualizacyjne dla męża ( wzięliśmy ślub zaraz po wynikach losowania) czy nie powinna być tam informacja, że mąż idzie ze mną na rozmowę? Co jeśli nie dostali moich dokumentów dla męża (mimo, że napisali mi maila, że dostali)? Proszę o podpowiedź co zrobić? Wszystko wyjasni sie na rozmowie. Nie masz sie czym martwic. Moj znajomy poszedl na interview tuz przed swoim slubem- razem ze swoja dziewczyna. W ambasadzie doradzili im by pobrali sie tego samego dnia i dostarczyli papiery jak najszybciej- wtedy beda mogli wyjechac do USA razem, bez komplikowania sytuacji i niepotrzebnego czekania. Tak tez zrobili, nie bylo zadnego problemu.
mi0706 Napisano 22 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 Witam wszystkich oczekujących;). Właśnie dostałam informację o spotkaniu na 15.04, a już myślałam, że o mnie zapomnieli. Dziękuję za to forum, bo czytam je od pierwszego postu i nie mogłam zasnąć, aż nie skończę. Wyjaśniło się wiele moich wątpliwości, a nie chciałam o nic pytać co było poruszane już wcześniej. Mam jeden problem, który w pewnym sensie był już omawiany. Chodzi o ślub, po wysłaniu pierwszego formularza w maju, drugi dosłany do KKC po ślubie w sierpniu. Problem w tym, że ślub miał miejsce na wakacjach w Nowym Jorku. Czy taki ślub jest uznawany przez ambasadę? Wiesz! Ślub to ślub, każdy jest uznawany, bo nie ma różnicy gdzie się go zawarło. Na rozmowę bierzesz akt małżeństwa (pełny nie skrócony) i sprawa załatwiona.
marika Napisano 22 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 Wiesz! Ślub to ślub, każdy jest uznawany, bo nie ma różnicy gdzie się go zawarło. Na rozmowę bierzesz akt małżeństwa (pełny nie skrócony) i sprawa załatwiona. Ale np. ślub cywilny zawarty w Ameryce nie jest honorowany w Polsce, chyba że go po powrocie do Polski lub w konsulacie w USA zarejestrujesz, a ja tego nie zrobiłam. Dlatego nie wiem, jak na rozmowie będą się na taki przypadek zapatrywać... Chyba po prostu zadzwonię do ambasady, jak mi się uda dodzwonić. Zapewne non stop zajęte.
mi0706 Napisano 22 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 Ale np. ślub cywilny zawarty w Ameryce nie jest honorowany w Polsce, chyba że go po powrocie do Polski lub w konsulacie w USA zarejestrujesz, a ja tego nie zrobiłam. Dlatego nie wiem, jak na rozmowie będą się na taki przypadek zapatrywać... Chyba po prostu zadzwonię do ambasady, jak mi się uda dodzwonić. Zapewne non stop zajęte. Dobrze napisałaś, że nie jest honorowany w Polsce, ale ambasada to nie Polska. A dlaczego by tego ślubu nie rejestrować, przecież potrzebny Ci on będzie również w kraju. Ślub rejestrujesz w urzędzie stanu cywilnego! Na informację telefoniczną bym nie liczył, bo jak dzwoniłem w dwóch sprawach - wykształcenia oraz dokumentu dotyczącego rozwodu i w obu przypadkach osoba się myliła.
marika Napisano 22 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 Polski ślub nie jest mi potrzebny do niczego, tak naprawdę to żadnego ślubu nie potrzebuję, żyję w związku nieformalnym od wielu lat i starczy. Dlatego ślub amerykański był mi na rękę i nie chcę go rejestrować. Mam tylko nadzięję, że potraktują mnie tak, jak inne osoby, które dopisały współmałżonków po czasie. Dlatego dziekuję za informacje od forumowiczów np. Dejmos czy Azja666 z tego co pamiętam, z góry przepraszam, jeśli coś przekręciłam.
terrorystka Napisano 22 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 Dzwonila dzis do mnie kobieta z ambasady przypomniec o terminie rozmowy i o rejestracji w tnt ( chciala to nawet zrobic za mnie przez telefon), ale obsluga :-)
sly6 Napisano 22 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 slub nie kazdy bedzie uznany musi byc zgodny z prawem danego Panstwa ,, tutaj chodzi o sluby w roznych religiach-wyznaniach Co do slubu,zwiazku nieformalnego to bedac w Polsce nie trzeba go rejestrowac ale jadac do USA bedziesz sie w zwiazku jednak formalnym chyba ze wezmie sie rozwod . I teraz bylo opisane na forum jak kto zglosic,jak jest na rozmowie..fakt chodzilo slub w Polsce .
simk Napisano 23 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 Ja też właśnie dostałam mail. Mam jednak problem. Wysyłałam zgłoszenie aktualizacyjne dla męża ( wzięliśmy ślub zaraz po wynikach losowania) czy nie powinna być tam informacja, że mąż idzie ze mną na rozmowę? Co jeśli nie dostali moich dokumentów dla męża (mimo, że napisali mi maila, że dostali)? Proszę o podpowiedź co zrobić? Udało mi się wczoraj dodzwonić do Ambasady. Pani niestety nie miała jeszcze moich danych przesłanych z KCC ale stwierdziła, że przecież następują zmiany w życiu jak ślub i oczywiście małżonek ma prawo ze mną iść na rozmowę... Powiedziała, żebym zadzwoniła na początku marca to sprawdzi czy już dokumenty dotarły.
sly6 Napisano 23 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 simk przeczytaj uwaznie posty Azja666,,Ona napisala jak miala z rozmowa i z takim slubem
johnsonp Napisano 23 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 Witam! Pierwszy raz na forum, choć często tu zaglądam. Właśnie dowiedziałem się, o terminie rozmowy ( 9 kwietnia), mam do Was pytanie jakie dokumenty wymagane ( lub warto mieć ) od osoby z USA?( czy dokumenty mogę mieć wysłane e-meilowo i wydrukowane- czy oryginały) Jakiego lekarza polecacie z Krakowa? Jaka jest opłata za wizę i kiedy i gdzie dokonuje się zapłaty? Dokumenty o niekaralności z tego co czytałem na forum- mogę załatwić w Krakowie co też jest szybszym rozwiązaniem dla mnie;)? Dzięki za informację- forum jest naprawdę bardzo pomocne i jest prawdziwą skarbnicą wiedzy;) Pozdrawiam wszystkich!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.