OLUDOMI Napisano 11 Marca 2013 Zgłoś Napisano 11 Marca 2013 Hej dzwoniłam na ul. Łazarza bo kurde no nie wiem co mam zrobić z tymi szczepieniami naprawdę mam metlik w głowie. W sumie w instrukcji piszę że o szczepieniu decyduje lekarz z instrukcji np teraz już tylko Pani Ania na łazarza, no i faktycznie, dostałam odpowiedź że normalnie umawiam się na wizytę on rano idzie na badania krwi bla bla a potem koło południa do pani doktor i ona decyduje na co się ma szczepić i sczepi się w tym samym budynku i wszystko w tym samym dniu. Problem polega na tym że mój mąż nie ma żądnych szczepień z listy bo nie był szczepiony. Ja nie wiem co teraz robić czy iść tam czy iść na prądnicką do krakowa i jakoś to uzupełniać bo pytałam w swoim ośrodku zdrowia to kobita mi mówi że rok na to trzeba (jakiś żart) jak np różyczkę, odrę, i ospę można podać razem 3 w jednym. Co myślicie? jednak bardzo proszę o pomóc lub radę fajnie że są numery teraz czekam na MEILA
mi0706 Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Idź do lekarza, który jest uznawany przez ambasadę. Zrób szczepienia, które zaleci. To jedyna właściwa metoda.
kach-zmc-89 Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Mam do Was ogromną prośbę kochani. 16 kwietnia mam rozmowę w Warszawie. Pod koniec stycznia tego roku wyszlam za maz i spodziewamy sie z mezem dziecka. W zwiazku z tym mam kilka pytan. Mam nadzieje, ze ktos mi z Was pomoze i rozwieje moje wszelkie watpliwosci. Dodam, ze wyslalam maila do ambasady i nie otrzymalam odpowiedzi. Dzis takze dzwonilam i Pani powiedziala mi ze nie moze mi pomoc poniewaz ona sie nie zajmuje wizami imigracyjnymi(i niekt inny także nie udzieli mi informacji) i mam czekac na odpowiedz na moja wyslana wiadomosc. Jestem w kropce- a czas ucieka. Oto moje pytania: 1. Czy w sytuacji gdy jestem już mężatką oprócz przedstawienia podczas rozmowy z konsulem pełnego odpisu aktu małżeństwa muszę przedstawiać jakieś inne dokumenty związane z zawarciem ślubu? (oczywiście swój wyjazd planuję wraz z mężem i dzieckiem). 2. Czy przed rozmową z konsulem powinnam zgłosić zmianę stanu cywilnego i co za tym idzie nazwiska do Ambasady lub Kentycky Consular Center? 3. Czy mój mąż również będzie musiał starać się o wizę? Jeśli tak to w jaki sposób? 4. Czy jako ciężarna kobieta rezygnując z badań rtg i szczepień muszę przedstawić zaświadczenia lekarskie z placówek, które te badania wykonują tłumaczące powód rezygnacji z przeprowadzenia badań? Czy wiąże się to z opłatą? 5. Czy oprócz opłat za badania lekarskie bedę musiała ponieść jakieś inne koszty? Czy jest opłata za rozmowę z konsulem? Jeśli tak to kiedy trzeba ją uiścić, gdzie i ile wynosi? (Głupie pytanie, wiem ale wole dowiedzieć się od Was) Czy mozna dokonac przelewu z konta osobistego i poslugiwac sie wydrukowanym dowodem wplaty. 6. Bardzo proszę napisać mi jakie dokładnie dokumenty(wiem, że musi być odpis pełny aktu ślubu, paszport, zaświadczenia lekarskie, zdjęcia(?) i potwiedzenie o wylosowania z kodem kreskowym i case nr) i formularze muszę mieć ze sobą na rozmowę z konsulem oraz czy powinnam mieć przy sobie jakieś dokumenty mojego męża. 7. Jak wygląda procedura wizowa od momentu rozmowy z konsulem? Czy już podczas rozmowy dowiem się o przyznaniu mi wizy? 8. Czy od momentu dostania wizy istnieje jakiś okres czasu, w którym będę zobowiązana wyjechać z kraju? Jest to dla mnie szczególnie ważne ponieważ za kilka miesięcy urodzę dziecko i tak naprawdę bardzo ciężko mi określić przewidywany termin wyjazdu. 9. Czy na rozmowę z konsulem muszę dostarczyć adres, pod którym zamierzam zamieszkać w USA jeśli we wcześniejszym formularzu nie podałam takiego adresu? 10. Będąc technikiem farmacji i planując wyjazd w celach zarobkowych muszę na rozmowę mieć przygotowaną ofertę pracy z USA? Czy chcąc pracować w USA w moim zawodzie nie muszę przechodzić dodatkowych kursów zanim podejmę pracę jako technik farmaceuta? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów prosze kolejnym razem nie uzywac takiego tla bo zadnej odpowiedzi nie bedzie
OLUDOMI Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Mam do Was ogromną prośbę kochani. 16 kwietnia mam rozmowę w Warszawie. Pod koniec stycznia tego roku wyszlam za maz i spodziewamy sie z mezem dziecka. W zwiazku z tym mam kilka pytan. Mam nadzieje, ze ktos mi z Was pomoze i rozwieje moje wszelkie watpliwosci. Dodam, ze wyslalam maila do ambasady i nie otrzymalam odpowiedzi. Dzis takze dzwonilam i Pani powiedziala mi ze nie moze mi pomoc poniewaz ona sie nie zajmuje wizami imigracyjnymi(i niekt inny także nie udzieli mi informacji) i mam czekac na odpowiedz na moja wyslana wiadomosc. Jestem w kropce- a czas ucieka. Oto moje pytania: 1. Czy w sytuacji gdy jestem już mężatką oprócz przedstawienia podczas rozmowy z konsulem pełnego odpisu aktu małżeństwa muszę przedstawiać jakieś inne dokumenty związane z zawarciem ślubu? (oczywiście swój wyjazd planuję wraz z mężem i dzieckiem). 2. Czy przed rozmową z konsulem powinnam zgłosić zmianę stanu cywilnego i co za tym idzie nazwiska do Ambasady lub Kentycky Consular Center? 3. Czy mój mąż również będzie musiał starać się o wizę? Jeśli tak to w jaki sposób? 4. Czy jako ciężarna kobieta rezygnując z badań rtg i szczepień muszę przedstawić zaświadczenia lekarskie z placówek, które te badania wykonują tłumaczące powód rezygnacji z przeprowadzenia badań? Czy wiąże się to z opłatą? 5. Czy oprócz opłat za badania lekarskie bedę musiała ponieść jakieś inne koszty? Czy jest opłata za rozmowę z konsulem? Jeśli tak to kiedy trzeba ją uiścić, gdzie i ile wynosi? (Głupie pytanie, wiem ale wole dowiedzieć się od Was) Czy mozna dokonac przelewu z konta osobistego i poslugiwac sie wydrukowanym dowodem wplaty. 6. Bardzo proszę napisać mi jakie dokładnie dokumenty(wiem, że musi być odpis pełny aktu ślubu, paszport, zaświadczenia lekarskie, zdjęcia(?) i potwiedzenie o wylosowania z kodem kreskowym i case nr) i formularze muszę mieć ze sobą na rozmowę z konsulem oraz czy powinnam mieć przy sobie jakieś dokumenty mojego męża. 7. Jak wygląda procedura wizowa od momentu rozmowy z konsulem? Czy już podczas rozmowy dowiem się o przyznaniu mi wizy? 8. Czy od momentu dostania wizy istnieje jakiś okres czasu, w którym będę zobowiązana wyjechać z kraju? Jest to dla mnie szczególnie ważne ponieważ za kilka miesięcy urodzę dziecko i tak naprawdę bardzo ciężko mi określić przewidywany termin wyjazdu. 9. Czy na rozmowę z konsulem muszę dostarczyć adres, pod którym zamierzam zamieszkać w USA jeśli we wcześniejszym formularzu nie podałam takiego adresu? 10. Będąc technikiem farmacji i planując wyjazd w celach zarobkowych muszę na rozmowę mieć przygotowaną ofertę pracy z USA? Czy chcąc pracować w USA w moim zawodzie nie muszę przechodzić dodatkowych kursów zanim podejmę pracę jako technik farmaceuta? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów 8 pytanie- od momentu wizyty w konsulacie i pozytywnego wyniku masz pól roku na przekroczenie granicy czyli na przylot do USA 7 - tak na rozmowie dowiesz się czy dostałaś zieloną kartę czy nie a paszporty przyjdą TNT na który przed wizytą w konsulacie musisz na ich stronie wypełnić wniosek gdzie mają przyjść paszporty:)
mi0706 Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Mam do Was ogromną prośbę kochani. 16 kwietnia mam rozmowę w Warszawie. Pod koniec stycznia tego roku wyszlam za maz i spodziewamy sie z mezem dziecka. W zwiazku z tym mam kilka pytan. Mam nadzieje, ze ktos mi z Was pomoze i rozwieje moje wszelkie watpliwosci. Dodam, ze wyslalam maila do ambasady i nie otrzymalam odpowiedzi. Dzis takze dzwonilam i Pani powiedziala mi ze nie moze mi pomoc poniewaz ona sie nie zajmuje wizami imigracyjnymi(i niekt inny także nie udzieli mi informacji) i mam czekac na odpowiedz na moja wyslana wiadomosc. Jestem w kropce- a czas ucieka. Oto moje pytania: 1. Czy w sytuacji gdy jestem już mężatką oprócz przedstawienia podczas rozmowy z konsulem pełnego odpisu aktu małżeństwa muszę przedstawiać jakieś inne dokumenty związane z zawarciem ślubu? (oczywiście swój wyjazd planuję wraz z mężem i dzieckiem). 2. Czy przed rozmową z konsulem powinnam zgłosić zmianę stanu cywilnego i co za tym idzie nazwiska do Ambasady lub Kentycky Consular Center? 3. Czy mój mąż również będzie musiał starać się o wizę? Jeśli tak to w jaki sposób? 4. Czy jako ciężarna kobieta rezygnując z badań rtg i szczepień muszę przedstawić zaświadczenia lekarskie z placówek, które te badania wykonują tłumaczące powód rezygnacji z przeprowadzenia badań? Czy wiąże się to z opłatą? 5. Czy oprócz opłat za badania lekarskie bedę musiała ponieść jakieś inne koszty? Czy jest opłata za rozmowę z konsulem? Jeśli tak to kiedy trzeba ją uiścić, gdzie i ile wynosi? (Głupie pytanie, wiem ale wole dowiedzieć się od Was) Czy mozna dokonac przelewu z konta osobistego i poslugiwac sie wydrukowanym dowodem wplaty. 6. Bardzo proszę napisać mi jakie dokładnie dokumenty(wiem, że musi być odpis pełny aktu ślubu, paszport, zaświadczenia lekarskie, zdjęcia(?) i potwiedzenie o wylosowania z kodem kreskowym i case nr) i formularze muszę mieć ze sobą na rozmowę z konsulem oraz czy powinnam mieć przy sobie jakieś dokumenty mojego męża. 7. Jak wygląda procedura wizowa od momentu rozmowy z konsulem? Czy już podczas rozmowy dowiem się o przyznaniu mi wizy? 8. Czy od momentu dostania wizy istnieje jakiś okres czasu, w którym będę zobowiązana wyjechać z kraju? Jest to dla mnie szczególnie ważne ponieważ za kilka miesięcy urodzę dziecko i tak naprawdę bardzo ciężko mi określić przewidywany termin wyjazdu. 9. Czy na rozmowę z konsulem muszę dostarczyć adres, pod którym zamierzam zamieszkać w USA jeśli we wcześniejszym formularzu nie podałam takiego adresu? 10. Będąc technikiem farmacji i planując wyjazd w celach zarobkowych muszę na rozmowę mieć przygotowaną ofertę pracy z USA? Czy chcąc pracować w USA w moim zawodzie nie muszę przechodzić dodatkowych kursów zanim podejmę pracę jako technik farmaceuta? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów 1. Musisz uzupełnić formularze (chodzi o twojego męża), które wysyłałaś do KCC. DS-230 Część I i Część II 2. Bezpośrednio przed rozmową (w ambasadzie) będziesz musiała złożyć wszystkie dokumenty. 3. Tak, musi przyjść razem z tobą i mieć wszystkie wymagane dokumenty według instrukcji na stronie internetowej ambasady: Lista Dokumentów Wymaganych od Uczestników Loterii Wizowej DV 4. Na pewno nie ma dodatkowych opłat. Przeczytaj instrukcję: badania lekarskie do wiz imigracyjnych 5. Tak musisz ponieść. Opłatę za wizę możesz uiścić w ambasadzie prze spotkaniem kartą kredytową lub gotówką w USD lub PLN. Nie można robić przelewu! 6. Wszystkie dokumenty jak w instrukcji w pkt. 3. Twój mąż musi mieć takie same! 7. Po wejściu do ambasady, najpierw sprawdzają potwierdzenie daty rozmowy oraz musisz zdać komórkę. Lepiej przyjść bez torebki. Za komórkę dostaniesz pokwitowanie - numerek. Potem sprawdzanie rejestracji w TNT. Potem rejestracja wszystkich dokumentów. Potem rozmowa. Na rozmowie dowiesz się czy masz wizę, czy musisz uzupełnić dokumenty lub też, czy Ci wizy odmówiono. Potem odbierasz lub dostajesz przesyłkę z paszportem (każdy z osobna) z TNT. 8. wiza obowiązuję przez 6 miesięcy. Jeżeli nie wyjedziesz w tym czasie wiza przepada. 9. Tak musisz mieć adres na spotkaniu w przeciwnym razie będą kazali Ci to uzupełnić i dopiero wtedy otrzymasz wizę. 10. Nie musisz mieć oferty pracy na rozmowę - to nie jest wymóg loterii. Niestety dowiedz się na własną rękę, czy twoje wykształcenie i doświadczenie umożliwi ci podjęcie pracy w tym zawodzie. Poza tym wszystkim przygotuj się na serię pytań dotyczących twojego małżeństwa, może być tak, że konsul będzie chciał szczegółowo sprawdzić czy twoje małżeństwo jest prawdziwe czy zawarte tylko na potrzeby uzyskania wizy imigracyjnej.
kach-zmc-89 Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 1. Musisz uzupełnić formularze (chodzi o twojego męża), które wysyłałaś do KCC. DS-230 Część I i Część II 2. Bezpośrednio przed rozmową (w ambasadzie) będziesz musiała złożyć wszystkie dokumenty. 3. Tak, musi przyjść razem z tobą i mieć wszystkie wymagane dokumenty według instrukcji na stronie internetowej ambasady: Lista Dokumentów Wymaganych od Uczestników Loterii Wizowej DV 4. Na pewno nie ma dodatkowych opłat. Przeczytaj instrukcję: badania lekarskie do wiz imigracyjnych 5. Tak musisz ponieść. Opłatę za wizę możesz uiścić w ambasadzie prze spotkaniem kartą kredytową lub gotówką w USD lub PLN. Nie można robić przelewu! 6. Wszystkie dokumenty jak w instrukcji w pkt. 3. Twój mąż musi mieć takie same! 7. Po wejściu do ambasady, najpierw sprawdzają potwierdzenie daty rozmowy oraz musisz zdać komórkę. Lepiej przyjść bez torebki. Za komórkę dostaniesz pokwitowanie - numerek. Potem sprawdzanie rejestracji w TNT. Potem rejestracja wszystkich dokumentów. Potem rozmowa. Na rozmowie dowiesz się czy masz wizę, czy musisz uzupełnić dokumenty lub też, czy Ci wizy odmówiono. Potem odbierasz lub dostajesz przesyłkę z paszportem (każdy z osobna) z TNT. 8. wiza obowiązuję przez 6 miesięcy. Jeżeli nie wyjedziesz w tym czasie wiza przepada. 9. Tak musisz mieć adres na spotkaniu w przeciwnym razie będą kazali Ci to uzupełnić i dopiero wtedy otrzymasz wizę. 10. Nie musisz mieć oferty pracy na rozmowę - to nie jest wymóg loterii. Niestety dowiedz się na własną rękę, czy twoje wykształcenie i doświadczenie umożliwi ci podjęcie pracy w tym zawodzie. Poza tym wszystkim przygotuj się na serię pytań dotyczących twojego małżeństwa, może być tak, że konsul będzie chciał szczegółowo sprawdzić czy twoje małżeństwo jest prawdziwe czy zawarte tylko na potrzeby uzyskania wizy imigracyjnej. Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź Myślę, że jeśli chodzi o moje małżeństwo nie będzie żadnych podejrzeń ponieważ składając wniosek o wizę jeszcze w 2011r. byłam panną i w tym momencie moje małżeństwo nie ma związku z wyjazdem bo mój mąż nie jest amerykaninem ani nie ma żzsdnego związku ze USA co w przeciwnym razie teoretycznie mogłabym wykorzystać. Poza tym widzę, że jednak będę musiała poważnie zastanowić się nad tym czy jechać na rozmowę ponieważ nie jestem w stanie powiedzieć czy w ciagu 6m-cy uda mi się wyjechać... W szczytowym momencie moje dziecko będzie miało zaledwie 3 miesiące. Nie wiem czy dam radę, chodzi głównie o opiekę medyczną w stanach. Wiadomo, że dziecko do 2 r. życia jest pod stała opieką pediatry w Polsce- szczepienia, bilanse itp. To będzie moje pierwsze dziecko, więc się boje...
mikun Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Proponuje tło pytań przyciemnić zupełnie czarnego, będzie lepiej widać...
damianz Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź Myślę, że jeśli chodzi o moje małżeństwo nie będzie żadnych podejrzeń ponieważ składając wniosek o wizę jeszcze w 2011r. byłam panną i w tym momencie moje małżeństwo nie ma związku z wyjazdem bo mój mąż nie jest amerykaninem ani nie ma żzsdnego związku ze USA co w przeciwnym razie teoretycznie mogłabym wykorzystać. Poza tym widzę, że jednak będę musiała poważnie zastanowić się nad tym czy jechać na rozmowę ponieważ nie jestem w stanie powiedzieć czy w ciagu 6m-cy uda mi się wyjechać... W szczytowym momencie moje dziecko będzie miało zaledwie 3 miesiące. Nie wiem czy dam radę, chodzi głównie o opiekę medyczną w stanach. Wiadomo, że dziecko do 2 r. życia jest pod stała opieką pediatry w Polsce- szczepienia, bilanse itp. To będzie moje pierwsze dziecko, więc się boje... Mamy trochę podobną sytuacje małe dziecko 7 miesięcy, nie byliśmy jeszcze na rozmowie, ale to już wkrótce termin już mamy. Dziecko ma jeszcze wymagane szczepienia tu w Polsce do zrobienia. Zastanawia mnie jak ze szczepieniami takiego małego, czy konieczne jest zaszczepienie na pneumokoki i meningokoki przed wyjazdem do USA. Wiem, że to dosyć kosztowna sprawa, a w Polsce szczepienia te są nie obowiązkowe. Czy można przesunąć termin interview z powodu terminów szczepień dziecka?
sly6 Napisano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 da sie przesunac termin rozmowy w Ambasadzie ale zalezy kiedy masz ta rozmowe.. co do tla to racja,prosze kolejnym razem nie uzywac takich kolorow -tla
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.