Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

da sie przesunac termin rozmowy w Ambasadzie ale zalezy kiedy masz ta rozmowe..

co do tla to racja,prosze kolejnym razem nie uzywac takich kolorow -tla

pod koniec kwietnia

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Cześć wszystkim.

Z Visa Biuletin wynika, że rozmowę będę miał w maju. Z uwagi, że ja i moja żona jesteśmy po ślubie jej paszport jest na nazwisko panienskie i nie bedziemy miec niestety mozliwosci wyrobic nowy do tego czasu. Czy to jest jakaś przeszkoda czy też może nie bedzie z tym problemu? Znajoma z USA lata tak po calym swiecie na swoim paszporcie na panienskie nazwisko ale zawsze zabiera ze soba akt slubu gdyby byly jakies niejasnosci. Dodam, ze jestem glownym aplilantem i odpowiedz z ambasady w polsce niestety nic mi nie wyjasnila w tek kwesti :)

Napisano

a slub byl zglaszany do USC w Polsce i ze bedzie zmiana nazwiska?,a znajoma zglaszala slub do USC i tak samo ze bedzie miec nowe nazwisko?>

Bo wedle przepisow nowych w Polsce taki paszport po pewnym czasie bedzie uniewazniony jesli zarajestruje sie slub w USC i bedzie sie miec nazwisko.

o tym poczytasz na stronach i forum,tak samo z dowodem osobistym

a wiec dostaniesz wize do starego paszportu ale mozesz miec go uniewazniony potem ;)

damianz to moze dostaniesz kolejna date na rozmowe ale pamietaj ze nikt z wizami nie czeka.

co do szczepionek to dowiedz sie u lekarza danego gdzie bedziesz robic badania,poczytaj fora medyczne a troche ich jest,zadaj tez tam pytanie-pytania

Napisano

Tło moich pytań wyszło ciemne bo były kopiowane z poczty. Nie wiem dlaczego tak się stało.

A czy mój mąż będzie musiał przechodzić takie same badania jak ja (przypomnę tylko, że byłam jedyną osobą biorącą udział w loterii) i czy bede musiala wniesc podwojna oplate za rozmowe z konsulem?

Napisano

Tło moich pytań wyszło ciemne bo były kopiowane z poczty. Nie wiem dlaczego tak się stało.

A czy mój mąż będzie musiał przechodzić takie same badania jak ja (przypomnę tylko, że byłam jedyną osobą biorącą udział w loterii) i czy bede musiala wniesc podwojna oplate za rozmowe z konsulem?

Tak, twój mąż musi przejść badania i ewentualne szczepienia - to jest wymóg otrzymania wizy imigracyjnej

Tak, musicie wnieść opłaty każdy z osobna, czyli 2 x 330 USD w ambasadzie oraz 2 x 165USD po przyjeździe do USA

dowiedziałam się że tam gdzie trzeba iść tam zrobią tylko nie chciałabym płacić dwa razy po 250 złotych za wizytę u lekarza :)

Ach, ja też tak próbowałem, ale niestety badania nie będą honorowane od innych lekarzy (jest o tym informacja w instrukcji. Poza tym lekarz upoważniony wypełnia amerykańskie formularze i takie muszą być dostarczone do ambasady w zaklejonej kopercie.

Napisano

Tak, twój mąż musi przejść badania i ewentualne szczepienia - to jest wymóg otrzymania wizy imigracyjnej

Tak, musicie wnieść opłaty każdy z osobna, czyli 2 x 330 USD w ambasadzie oraz 2 x 165USD po przyjeździe do USA

Ach, ja też tak próbowałem, ale niestety badania nie będą honorowane od innych lekarzy (jest o tym informacja w instrukcji. Poza tym lekarz upoważniony wypełnia amerykańskie formularze i takie muszą być dostarczone do ambasady w zaklejonej kopercie.

Dziękuję za odpowiedź :) . Czas ucieka a my z mężem nadal nie wiemy co mamy robić.

Napisano

aha no wiem wiem dostałam właśnie taką informację bo juz umówiłam sobie termin. że rano prze 9 na badania że to bardzo pilne a na 14 mam do lekarza znaczy my mamy i tam Pani Ania powie na co się zaszczepić w tym samym dniu tylko wiesz nie realne jest żeby w jeden dzień przyjął wszystkie szczepionki :) dlatego tutaj mam ząg a wiem właśnie że w instrukcji piszę że tylko ten lekarz jest upoważniony do zalecenia szczepienia i lub żeby się nie szczepić. ja wiem że badanie nie będzie honorowane to wiem mi chodzi o fakt szczepień :)

Napisano

Dziękuję za odpowiedź :) . Czas ucieka a my z mężem nadal nie wiemy co mamy robić.

Weź pod uwagę wszystkie argumenty za i przeciw, zobaczysz czy ci się to kalkuluje.

Do argumentów mogę dodać, że dziecko urodzone w US będzie miało automatycznie obywatelstwo. Ja mam dwójkę dzieci urodzonych w USA i dziś kiedy mają już prawie 18 lat podskakują z radości, że już nie długo będą mogły wyruszyć w świat i np. studiować w USA.

Na miejscu też możesz sobie poradzić z opieką medyczną. Np. Massachusetts (gdzie mieszkałem kiedyś) ma plan opieki medycznej dla rodzin z niskimi dochodami.

Moje dzieci rodziły się w USA i nie zapłaciłem za to ani centa!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...