damianz Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 da sie przesunac termin rozmowy w Ambasadzie ale zalezy kiedy masz ta rozmowe.. co do tla to racja,prosze kolejnym razem nie uzywac takich kolorow -tla pod koniec kwietnia
OLUDOMI Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 A czy ktoś mógłby wyrazić jeszcze opinie na mój problem? o którym pisze kilka postów wyżej?.
Yakooza Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Cześć wszystkim. Z Visa Biuletin wynika, że rozmowę będę miał w maju. Z uwagi, że ja i moja żona jesteśmy po ślubie jej paszport jest na nazwisko panienskie i nie bedziemy miec niestety mozliwosci wyrobic nowy do tego czasu. Czy to jest jakaś przeszkoda czy też może nie bedzie z tym problemu? Znajoma z USA lata tak po calym swiecie na swoim paszporcie na panienskie nazwisko ale zawsze zabiera ze soba akt slubu gdyby byly jakies niejasnosci. Dodam, ze jestem glownym aplilantem i odpowiedz z ambasady w polsce niestety nic mi nie wyjasnila w tek kwesti
sly6 Napisano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 a slub byl zglaszany do USC w Polsce i ze bedzie zmiana nazwiska?,a znajoma zglaszala slub do USC i tak samo ze bedzie miec nowe nazwisko?> Bo wedle przepisow nowych w Polsce taki paszport po pewnym czasie bedzie uniewazniony jesli zarajestruje sie slub w USC i bedzie sie miec nazwisko. o tym poczytasz na stronach i forum,tak samo z dowodem osobistym a wiec dostaniesz wize do starego paszportu ale mozesz miec go uniewazniony potem damianz to moze dostaniesz kolejna date na rozmowe ale pamietaj ze nikt z wizami nie czeka. co do szczepionek to dowiedz sie u lekarza danego gdzie bedziesz robic badania,poczytaj fora medyczne a troche ich jest,zadaj tez tam pytanie-pytania
OLUDOMI Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 dowiedziałam się że tam gdzie trzeba iść tam zrobią tylko nie chciałabym płacić dwa razy po 250 złotych za wizytę u lekarza
kach-zmc-89 Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Tło moich pytań wyszło ciemne bo były kopiowane z poczty. Nie wiem dlaczego tak się stało. A czy mój mąż będzie musiał przechodzić takie same badania jak ja (przypomnę tylko, że byłam jedyną osobą biorącą udział w loterii) i czy bede musiala wniesc podwojna oplate za rozmowe z konsulem?
mi0706 Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Tło moich pytań wyszło ciemne bo były kopiowane z poczty. Nie wiem dlaczego tak się stało. A czy mój mąż będzie musiał przechodzić takie same badania jak ja (przypomnę tylko, że byłam jedyną osobą biorącą udział w loterii) i czy bede musiala wniesc podwojna oplate za rozmowe z konsulem? Tak, twój mąż musi przejść badania i ewentualne szczepienia - to jest wymóg otrzymania wizy imigracyjnej Tak, musicie wnieść opłaty każdy z osobna, czyli 2 x 330 USD w ambasadzie oraz 2 x 165USD po przyjeździe do USA dowiedziałam się że tam gdzie trzeba iść tam zrobią tylko nie chciałabym płacić dwa razy po 250 złotych za wizytę u lekarza Ach, ja też tak próbowałem, ale niestety badania nie będą honorowane od innych lekarzy (jest o tym informacja w instrukcji. Poza tym lekarz upoważniony wypełnia amerykańskie formularze i takie muszą być dostarczone do ambasady w zaklejonej kopercie.
kach-zmc-89 Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Tak, twój mąż musi przejść badania i ewentualne szczepienia - to jest wymóg otrzymania wizy imigracyjnej Tak, musicie wnieść opłaty każdy z osobna, czyli 2 x 330 USD w ambasadzie oraz 2 x 165USD po przyjeździe do USA Ach, ja też tak próbowałem, ale niestety badania nie będą honorowane od innych lekarzy (jest o tym informacja w instrukcji. Poza tym lekarz upoważniony wypełnia amerykańskie formularze i takie muszą być dostarczone do ambasady w zaklejonej kopercie. Dziękuję za odpowiedź . Czas ucieka a my z mężem nadal nie wiemy co mamy robić.
OLUDOMI Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Tak, twój mąż musi przejść badania i ewentualne szczepienia - to jest wymóg otrzymania wizy imigracyjnej Tak, musicie wnieść opłaty każdy z osobna, czyli 2 x 330 USD w ambasadzie oraz 2 x 165USD po przyjeździe do USA Ach, ja też tak próbowałem, ale niestety badania nie będą honorowane od innych lekarzy (jest o tym informacja w instrukcji. Poza tym lekarz upoważniony wypełnia amerykańskie formularze i takie muszą być dostarczone do ambasady w zaklejonej kopercie. aha no wiem wiem dostałam właśnie taką informację bo juz umówiłam sobie termin. że rano prze 9 na badania że to bardzo pilne a na 14 mam do lekarza znaczy my mamy i tam Pani Ania powie na co się zaszczepić w tym samym dniu tylko wiesz nie realne jest żeby w jeden dzień przyjął wszystkie szczepionki dlatego tutaj mam ząg a wiem właśnie że w instrukcji piszę że tylko ten lekarz jest upoważniony do zalecenia szczepienia i lub żeby się nie szczepić. ja wiem że badanie nie będzie honorowane to wiem mi chodzi o fakt szczepień
mi0706 Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Dziękuję za odpowiedź . Czas ucieka a my z mężem nadal nie wiemy co mamy robić. Weź pod uwagę wszystkie argumenty za i przeciw, zobaczysz czy ci się to kalkuluje. Do argumentów mogę dodać, że dziecko urodzone w US będzie miało automatycznie obywatelstwo. Ja mam dwójkę dzieci urodzonych w USA i dziś kiedy mają już prawie 18 lat podskakują z radości, że już nie długo będą mogły wyruszyć w świat i np. studiować w USA. Na miejscu też możesz sobie poradzić z opieką medyczną. Np. Massachusetts (gdzie mieszkałem kiedyś) ma plan opieki medycznej dla rodzin z niskimi dochodami. Moje dzieci rodziły się w USA i nie zapłaciłem za to ani centa!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.